3 Ekim 2024 Perşembe

İlham Ehmed: Şam ile anlaşma mucize gerektirir

Şam hükümetiyle anlaşmaya varmanın bir mucize gerektirdiğini belirten İlham Ehmed, kendileri açısından diyalog kapısının sürekli açık olduğunu söyledi.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Eşbaşkanı İlham Ehmed, dün akşam Ronahi TV'de yayınlanan ve Gazeteci Zîwer Şêxo'nun sunduğu Masarat programında, MSD'nin Suriye içi diyalog çalışmaları, MSD'nin Şam hükümeti görüşmelerinin başarısız olmasının nedenleri, Rusya'nın Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine ilişkin yaptığı son açıklamaların etkilerine ve çözüm yollarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şam hükümetine bağlı bazı güvenlik kurumlarının Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgelerinde karışıklık çıkarmaya dönük faaliyetlerine dikkat çeken İlham Ehmed, "Şam hükümetine bağlı güvenlik kurumları bölgenin güvenliğini ve huzurunu bozmak istiyor. Deyr ez Zor'da yaşanan olaylar bunun örneğidir" dedi.

Resmi makamlar tarafından çıkarılan ve güvenlik kurumlarının imzasının bulunduğu bazı belgelere ulaştıklarını söyleyen İlham Ehmed, bu belgelerin, bölgede karışıklık çıkarmaları, DSG'yi bu karışıklığı çıkarmakla suçlamaları için örgütleme çalışmaları yapmaları için bazı şeyhlere ve şahsiyetlere gönderildiğini söyledi.

Şam hükümetinin bununla, bölgede iç çatışma çıkarmayı hedeflediğine dikkat çektiği değerlendirmesinde İlham Ehmed, "Kanaat önderlerini DSG'ye karşı örgütleme planları var. Güvenlik kurumları bu çalışmaları organize ediyor. Gerginliği tırmandırma çalışmaları Şam hükümeti tarafından düşmanca yollarla yapılmaktadır. Şam hükümeti egemenliği altında olmayan bölgeleri bir kez daha kendi kontrolü altına almak istiyor" dedi.

'SAVAŞ ÇIKARMAK, REJİMİN SONA ERECEĞİ ANLAMINA GELİYOR'
Şam hükümetinin açıklamalarının Suriye halkına ve Suriyelilik kimliğine hizmet etmediğini kaydeden İlham Ehmed, bazı tarafların çıkarlarının amaçlandığını, bununla iç çatışma çıkarılması hedeflendiğini, böyle bir şeyin gerçekleşmesi durumunda da rejimin tamamen yok olacağını ifade etti.

İlham Ehmed, Suriye rejiminin tasfiye olacağı değerlendirmesinin de bir tehdit olmadığını, yalnızca olası tehlikelere dikkat çekmek olduğunu söyledi.

'SİLAHTAN DEĞİL, DİYALOGDAN YANAYIZ'
Bölge halklarının kendi bölgelerinin yönetimini üstlendiklerini, siyasi ilişkilerin kurulması ile çözüm ve diyalogun mümkün olacağını söyleyen İlham Ehmed, "MSD, diyalog kapısını kapatmadı. Ancak sürekli tehdit etmek Suriye halkına hizmet etmiyor. Sonuç olarak silahtan değil diyalogdan yanayız. Savaş ve çatışma seçimimiz değildir. Amacımız her zaman diyalogdu. Ancak mevcut zihniyet, Baas zihniyetidir ve bu zihniyetten çıkmak da istemiyor" şeklinde konuştu.

'ŞAM İLE DİYALOG İÇİN BİR MUCİZEYE İHTİYAÇ VAR'
Şu ana kadar Şam hükümeti ile değişik yöntemlerle diyalog kurmaya çalıştıklarını kaydeden İlham Ehmed, "Rusya gibi bazı devletlerin aracılığıyla diyalog kurmaya çalıştık. Ancak sonuçsuz kaldı. Rusya'nın yapıcı rol almasını istedik, ancak öyle olmadı. Suriye rejimi ile ciddi bir diyalog başlatmak için mucizeye ihtiyacımız olabilir" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Şam ile diyalog görüşmelerinde Rusya'nın tutumuna ilişkin konuşan İlham Ehmed, "Rusya baştan beri Suriye hükümetini destekledi. Suriye hükümetinin kazanımları bu desteğin sonucuydu. Siyasi sürecin geç işletilmesi Suriye hükümetinin elini güçlendirdi. Rusya'nın zaman zaman yaptığı açıklamalar, bölgedeki ABD temsilcilerine mesajdır. Bu mesajların Kuzey ve doğu Suriye'de yaşayan halklara, Suriye halkının çıkarlarına zarar vermemesini umuyorduk. Türk devletini Kuzey ve Doğu Suriye'ye karşı kışkırtmasını istemiyorduk" değerlendirmesini yaptı.

Moskova ile görüşmelerinin olumlu geçtiğini belirten İlham Ehmed, 'görüşmelerde Suriye'nin parçalanmasına dönük bir projelerinin hatta öyle bir niyetlerinin de olmadığını, karşı taraf aktardıklarını', belirterek, "Suriye'nin toprak birliğine ihtiyaç olduğuna ilişkin bazı maddeleri imzaladık. Rusya'nın konuya ilişkin açıklamalarının olumlu olmasını istedik. ABD'nin Suriye'den çıkarılması talebi var. O halde genel bir çözüme ihtiyaç var. Suriye hükümetine çözüm dayatılmalı ve diyaloga mecbur edilmelidir. Rusya'nın Suriye hükümetine, diyalog masasına oturması ve siyasi bir çözüme kavuşulması için baskı yapması gerekiyor. Bunun için Rusya rolü almalıdır" şeklinde konuştu.

HALK GELECEĞİNİ BELİRLEYECEK ESAS GÜÇTÜR
Suriyeli taraflar arasındaki diyaloğun, Suriye'deki diğer güçlerle diyalogdan daha önemli olduğunu söyleyen İlham Ehmed, "Suriyeli taraflar arasındaki anlaşma uluslararası topluma büyük bir şekilde etki edecektir. Suriye'nin geleceğini çizenler, Suriye'nin iç işlerine müdahale edenler değil, Suriye halkının kendisidir. Suriye krizinde baştan bu yana yapılan en büyük yanlış, Suriye halkının kaderinin Suriye'ye müdahale edenlere bırakılmasıdır" ifadelerini kullandı.

İlham Ehmed, anlaşmanın şu ana kadar sağlanamamış olmasının nedenlerine ilişkin şunları söyledi; "Suriye krizinin çözümü için hazırlanan proje ve çözüm dış güçlerindir. Bu nedenle projelerde bu güçlerin çıkarları esas alınmış. Diyalog için ortaya konulan projelerde Suriye halkının değil, projeyi hazırlayan devletlerin çıkarları göz önünde bulundurulmuş. Sonuç olarak Suriye halkı dahil edilmediği için tüm kongre ve çözüm yolları başarısız oldu" dedi.

İlham Ehmed son olarak, "Bütün kongreler ve toplantılar amacına ulaşamadı. Çünkü bu toplantıların hiç birinde Suriye halkları temsil edilmedi. Bu da Suriye hükümetinin krizinin daha fazla büyümesinde etken oluyor.