2 Ekim 2024 Çarşamba

'İşçiler, emekçiler, emekliler 17 Kasım'da Bornova'da buluşuyor'

İzmir'de 17 Kasım'da Bornova Meydanında "Krizin faturasını ödemeyeceğiz" şiarıyla düzenlenecek mitinge çağrı yapılan basın toplantısında, "İşçileri, emekçileri, emeklileri haklı ve meşru taleplerimizi haykırmak için omuz omuza vermeye, 17 Kasım'da Bornova Meydanı'nda buluşmaya çağırıyoruz" denildi.

İzmir'de 17 Kasım'da "İşçiler, emekçiler, emekliler buluşuyor. Krizin faturasını ödemeyeceğiz" şiarıyla düzenlenecek mitinge ilişkin, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubesinde basın toplantısı düzenlendi.

Basın açıklamasını okuyan Oktay Türk, dünya genelinde süren emperyalist savaş ve saldırganlık politikalarının halklara bomba olup yağdığını belirtti. "Sistemin efendileri ve onların işbirlikçileri ezilen, sömürülen halkları baskı ile teslim almaya çalışıyor, kırımdan geçiriyor. Kardeş halklar arasına düşmanlık tohumları ekilmek isteniyor. Etnik, dinsel, mezhepsel ayrımlar kışkırtılıyor. Emperyalist-siyonist güçler ve işbirlikçileri bu yolla krizlerini aşmaya, egemenliklerini ayakta tutmaya, sömürü ve barbarlık düzenlerini devam ettirmeye çalışıyorlar" diyen Türk, dünya ve Ortadoğu halklarının yıkıcı bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi.

'İŞÇİ VE EMEKÇİLER AÇLIK VE SEFALETE MAHKUM EDİLMEK İSTENİYOR'
Emperyalist-kapitalist dünya düzeninin parçası Türkiye'de krizin faturasının ağırlaştığını dile getiren Türk, işçi ve emekçilerin savaş ve saldırganlık politikalarından doğrudan etkilendiğini belirtti. İşçi ve emekçilerin bir yandan açlık ve sefalete mahkum edilmek istendiğine dikkat çeken Türk, şöyle devam etti: "Kapitalist sömürü düzeninin dümeninde oturan AKP-MHP iktidarı uyguladığı Orta Vadeli Program ile krizin bütün faturasını geniş emekçi kesimlerin sırtına yıkmaya çalışıyor. Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, hak gaspları, dolaylı-dolaysız vergi yükü, işten atmalar işçi sınıfına, emekçilere, emeklilere dayatılan ekonomik ve sosyal yıkım saldırıları durumunda. Sermayedarların gözü dönmüş kâr hırsı uğruna doğayı, çevreyi sınırsızca yağmalayanlar milyonlara insanlık dışı bir çalışma ve yaşam koşulları reva görüyorlar."

Ekonomik ve sosyal yıkım saldırılarını demokratik hak ve özgürlüklerin gasbının tamamladığını ifade eden Türk, "Grev yapmak, söz söylemek, tepki göstermek, hak aramak yasaklanıyor. Toplum bir bütün olarak baskı ve zorbalıkla teslim alınmaya çalışılıyor. Temel bir hak olarak sendikal örgütlenme çabası dahi işten atmalarla karşılanıyor, mücadeleyi seçen işçilerin karşısına kolluk gücüyle çıkılıyor" dedi.

'BU TABLOYA ANCAK KİTLESEL BİR MÜCADELEYLE DUR DİYEBİLİRİZ'
Tüm bunlara karşı toplumda biriken öfkeye dikkat çeken Türk, bu tabloya ancak işçilerin, emekçilerin, emeklilerin kitlesel mücadelesinin dur diyebileceğini söyledi. "Sömürü düzeninin toplumu bir bütün olarak içine hapsetmeye çalıştığı boğucu atmosfer ancak ezilen, sömürülen milyonların birlikte mücadelesi ile parçalanabilir" diyen Türk, "Krizin faturasını ödemeyeceğiz" diye haykırmak için 17 Kasım'da Bornova Meydanında bir miting düzenleyeceklerini belirtti.

'HAKLI VE MEŞRU TALEPLERİMİZİ HAYKIRMAK İÇİN BULUŞALIM'
Türk, şu ifadeleri kullandı: "İzmir'de bulunan bütün emek ve meslek örgütlerini, emekten yana parti, örgüt ve kurumları çabalarımızı ortaklaştırmaya, ekonomik krizin faturasını yırtıp atmak için birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. İşçileri, emekçileri, emeklileri haklı ve meşru taleplerimizi haykırmak için omuz omuza vermeye, 17 Kasım'da Bornova Meydanı'nda buluşmaya çağırıyoruz."

Katılımcı kurumlar: Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Birleşik Emekliler Sendikası (BES), Devrimci Hareket, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev Tekstil), Ege İşçi Birliği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Güzeltepe Kadın Dayanışma Derneği, Partizan, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), İzmir İşçi-Emekçi Birliği