2 Ekim 2024 Çarşamba

Uluslararası sendika konfederasyonları İsrail hakkında ILO'ya şikayette bulundu

Uluslararası sendika konfederasyonları, İsrail'de çalışan 200 bini aşkın Filistinli işçinin ücretlerinin 7 Ekim 2023'ten bu yana gasp edildiğini belirterek ILO'ya şikayette bulundu.

On uluslararası sendika konfederasyonu, 27 Eylül'de siyonist İsrail hükümetinin 200 bini aşkın Filistinli işçinin haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) şikayette bulundu.

Sendika konfederasyonları tarafından yapılan ortak başvuruda, İsrail'in Ücretlerin Korunması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği belirtilerek, İsrailli yetkililerin ülkede çalışan 200 bini aşkın Filistinli işçinin ücretlerini ödemediği ve haklarını gasp ettiği vurgulandı.

Bu hak gasplarının, Filistinli işçiler ve aileler için ağır ekonomik güvencesizlik ve temel ihtiyaçlarına erişimden yoksunluk yarattığı belirtilen başvuruda, Filistinli işçilerin buna karşı başvurabileceği bir yargı yolunun da olmadığı kaydedildi.

ILO Sözleşmesinin 24. maddesi gereğince yapılan başvuruda, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'den gelen ve 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı hamlesi sırasında resmi ya da kayıt dışı İsrail'de çalışan 200 bini aşkın Filistinlinin, bu süreçte çalışma izinlerinin dondurulması ve sözleşmelerinin iptal edilmesiyle yaygın bir şekilde ücret gasbına uğradığı belirtildi.

Konfederasyonlar tarafından yapılan başvuruda, Filistinli işçilerin 7 Ekim 2023 itibariyle, hem bu tarihten önce tamamladığı işler için hem de 7 Ekim'den sonra hiç ücret almadığına dair deliller sunuldu.

Başvuruyu gerçekleştiren ve 160'tan fazla ülkede 207 milyon işçiyi temsil eden sendika konfederasyonları şu şekilde: Uluslararası İnşaat ve Ahşap İşçileri Sendikası (BWI), Uluslararası Eğitim Sendikası (EI), Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), IndustriALL, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), Uluslararası Gıda, Tarım, Otel, Lokanta, Yemek Hizmeti, Tütün ve Bağlantılı İşçiler Sendikası (IUF); Uluslararası Kamusal Hizmetler Sendikası (PSI), OECD'nin Sendika Danışma Komitesi (TUAC) ve Dünya Küresel Sendikalar Birliği.