2 Ekim 2024 Çarşamba

Madenciler yalınayak Meclis'e yürüdü: Yasalar işçilerden yana değil

Yürüyüşlerinin 8. gününde olan madencilerin Ankara'ya girişi engellendi. Polis kontrol merkezinde durdurulan madenciler "Biz kararlıyız, sonuna kadar direneceğiz ve muhakkak buradan geçeceğiz. Sonu ölüm olsa dahi" dedi. Madencilerin iradesi emniyete geri adım attırdı. Yalınayak Meclis'e yürüyen madenciler burada yaptıkları açıklamada yasaların işçilerden yana olmadığının altını çizdi.

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik'in işçilerinin Soma'dan Ankara'ya yürüyüşleri Ankara girişinde kesildi. Kölece çalışma koşullarına karşı sendikalı oldukları için işten atılan madenciler 38 gündür; işten atılan madencilerin geri alınması, madende işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması ve maaşların Soma ortalamasına yükseltilmesi için direniyor. 

MADENCİLERİN ARACI ANKARA GİRİŞİNDE DURDURULDU
Jandarma ve polis saldırısına maruz kalan, darp edilen madenciler seslerinin duyulması için Soma'dan Ankara'ya yürüyüş başlatmıştı. Yürüşüşün 8. gününde Meclis önüne yürüyerek açıklama yapmak isteyen madencilerin kente girişi engellendi. Aracın önü jandarmalar tarafından kesildi. 

"Ankara, Ankara, patronları saklama", "Ankara'dır yolumuz, ölüm olsa sonumuz!" sloganlarıyla barikat önünde bekledi. 

'HAKKIMIZI KİMSEYE YEDİRMEYECEEĞİZ'
"Her zaman için patronlar kuvvetli geliyor. Ayakkabılarımızı çıkardık, bu şu demekti. Biz yalınayak da olsa hakkımızı, ekmeğimizi almaya geleceğiz. Burada ölmeye de kararlıyız. Çünkü sadece kendimiz için değil çocuklarımızın geleceği için. Hakkımızı kimseye yedirmeyeceğiz" diyen madenciler, şunları söyledi: "38 gündür grevdeyiz, 7 gündür yürüyoruz. Yalınayak yürüdük yağmur yedik, aç susuz kaldık. Meclis'e yürüyecektik. Girişte Meclis diye yazar ama hiçbir millet oraya giremiyor bizim gibi. Oradaki millet meclisi yazısını kaldırsınlar, patron holding meclisi yazsınlar. Daha iyi olur. Oraya gidemiyoruz. Derdimizi kimseye anlatamıyoruz. 

'ÖLÜM DE OLSA SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ'
"Bizi Ankara girişinde polis kontrol merkezinde durdurdular. Geçmemize asla müsaade etmeyeceklerini söylediler. Biz kararlıyız, sonuna kadar direneceğiz ve muhakkak buradan geçeceğiz. Sonu ölüm olsa dahi!"

AİLELERDEN SOMA'DA EYLEM
Madencilerin kararlı bekleyişi sürerken aileleri de Soma'da Fernas Madencilik önünde oturma eylemine geçti. 

YALINAYAK MECLİSE YÜRÜDÜLER
İşçilerin iradesi polise geri adım attırdı. Kalkanlar kaldırıldı. Ankara'ya giren işçiler yalınayak Meclis'e yürüdü. Burada DEM Partili vekiller başta olmak üzere milletvekillerinin katılımıyla açıklama yapıldı. 

'YASALAR İŞÇİLER LEHİNE İŞLEMİYOR'
Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, "Sendikanın genel başkanı olmadan 20 sene madende çalıştım. Çok kardeşimi, dostumu kaybettim" dedi. İşçilerin mücadelesi için her türlü bedeli ödemekten çekinmeyeceğini dile getiren Çakır, işçiler emekçiler yasayı kullanamayacaksa neden olduğunu sordu. Çakır, "Bir avuç patronların ayıbı. Bin avuç insanı, bir avuç insana köle yaptırmaya çalışıyor bu yasalar. Biz bin avuç insanı, bir avuç patrona köle yaptırmayacağız" vurgusu yaptı.