13 Ekim 2024 Pazar

'İstisnai vatandaşlık iptali derhal sona ersin'

İstisnai vatandaşlık iptalinin derhal sona ermesi için Göçmenlerle Mülteci Dayanıma Ağı, "Hükümeti, geçici koruma ve vatandaşlık iptallerine dair bilgileri kamuoyu ile paylaşmaya ve bu hukuka aykırı uygulamalara derhal son vermeye çağırıyoruz" dedi. 

Göçmen Mültecilerle Dayanışma Ağı, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi. İstisnai vatandaşlık iptallerinin durdurulması istendi. Türkiye'de Geçici Koruma kapsamındaki Suriyeliler'in, son dönemde gerek "seyreltme" operasyonları gerekse geri gönderme merkezlerindeki yıldırma politikasıyla süratle ve kitlesel olarak sınır dışı edildiğini belirtilen açıklamada, "Bu uygulamalarla, temel insan haklarının yanı sıra göç ve iltica hukuku yerle bir edilmektedir. Suriye göçünün 13. yılında girerken, bu süreçte vatandaşlık başvurusu kabul edilmiş olan Suriyelilerin vatandaşlık belgeleri de askıya alınmaktadır. Resmi olarak açıklanmadığı için tam sayı bilinmemekle  birlikte,  çeşitli kaynaklardan yapılan bildirimlere göre yaklaşık 4 bin kişinin vatandaşlığı askıya alınmış yahut iptal edilmiştir" denildi.

Suriyelilerin 12 yıldır "geçicilik" süresine sıkıştırıldığını ve bu durumun milyonlarca kişiyi etkilediği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Soruna demografik siyaset penceresinden bakan iktidar, işine geldiğinde savaş politikalarını ve göçü teşvik etmekte işine gelmediğinde sınırdışı etme politikalarına hız vermektedir. Haksızlığa itiraz eden, mağduriyetini dile getiren, hükümetlerin ya da devletlerin göç politikasını eleştiren, temel haklara erişim için mücadele eden sivil örgütlerle işbirliği yapan, etkinliklere katılan herhangi bir mülteci sınır dışı etme uygulamasıyla baş başa kalmakta, varsa geçici koruma statüsü ve vatandaşlığı hiçbir açıklama yapılmadan iptal edilmektedir. Hükümeti, geçici koruma ve vatandaşlık iptallerine dair bilgileri kamuoyu ile paylaşmaya ve bu hukuka aykırı uygulamalara derhal son vermeye çağırıyoruz."