13 Ekim 2024 Pazar

Kentlerde 'özgürlük' mitingi selamlandı

Diyarbakır'daki "özgürlük" mitingine katılımı engellenen halklar da bulundukları kentlerde eylemler yaptı. Diyarbakır'daki direnişi selamlayan çok sayıda kişi, "Halklarımızın ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi İmralı'daki hukuksuzluğu ortadan kaldıracaktır" dedi. 

Diyarbakır'da "Komploya karşı direniyoruz, özgürlük için Amed'de buluşuyoruz" şiarıyla gerçekleştirilen mitinge katılımın engellendiği kentlerde açıklamalar yapıldı. Yapılan eylemlerde, mitinge katılanlar selamlandı.

ANKARA
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Örgütü, parti binası önünde açıklama gerçekleştirdi. Söz alan Fahrettin Durmaz, mitingin günler öncesinden emniyet ve valilik tarafından çeşitli nedenlerle engellenmeye çalışıldığını belirterek, "Buradan ve diğer şehirlerden yola çıkan otobüslerimiz durduruldu, insanlarımız saatlerce alıkonuldu ve ulaşım hakları engellendi. 'Özgürlük' şiarıyla yapılacak bir mitinge karşı gösterilen bu düşmanca tutum kabul edilemezdir" dedi.

Durmaz, devamında da şunları belirtti: "İnsanların özgürlük ve barış talebiyle bir araya gelmesini engelleyerek nasıl bir barış ve normalleşme hedeflenmektedir? Biliyoruz ki iktidarın bu ikili oyunları yeni değil ancak artık kimseyi inandıracak güçleri yok, mızrak çuvala sığmamaktadır. Kürdistan'da hakikat barıştır. Barışın adresi İmralı, muhatabı da Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan'dır. Tecrit derhal kaldırılmalıdır. Tecrit insanlık suçudur. Bütün engellemelere rağmen halkımız tecride, asimilasyona karşı yürüyor, engelleyemezsiniz. Bu topraklarda 'savaşa hayır barış hemen şimdi' demeye devam edeceğiz. Devlet barışa giden yolu açıp savaşa giden yolu engellemelidir."

Açıklama, "Tecride hayır barış hemen şimdi" sloganıyla son buldu. 
 
İZMİR
DEM Parti İzmir İl Örgütü, parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, İzmir Milletvekili Burcu Gül Çubuk, kurum temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, kentteki engellemelere ilişkin bilgilendirme yaparak, toplantının amacının engelleri protesto etmek ve Diyarbakır'daki "özgürlük" yürüyüşünü selamlama olduğunu söyledi.

Ardından açıklamayı yapan İl Eşbaşkanı Düzgün Küçük, uluslararası komplo ile barış, adalet ve özgürlük taleplerinin hedef alındığını kaydetti. Küçük, "Şu iyi bilinmelidir ki; hiçbir baskı ve zor aygıtı meşru ve demokratik direniş hakkını boğmamış ve ortadan kaldırmamıştır. Bundan sonrada bu türden saldırılara boyun eğmeyecek, tecrit ve savaş politikalarını teşhir etmek için mücadeleye devam edeceğiz. Tecride karşı mücadele, demokratik siyasetin onurunu ve barış umudunu korumaya yönelik de bir mücadeledir. Halklarımızın ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi İmralı'daki hukuksuzluğu ortadan kaldıracaktır" ifadelerini kullandı.

MERSİN
Mersin'de DEM Parti Akdeniz İlçe Örgütü önünde açıklama yapıldı. Burada konuşan İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, Diyarbakır'daki direnişi selamladı. Daha sonra konuşan İl Eşbaşkanı Reşat Aşan da engellemelere tepki gösterdi.

Yapılan konuşmaların ardından oturma eylemi gerçekleştirildi.