3 Ekim 2024 Perşembe

Kuzey Kıbrıs'ta Ersin Tatar cumhurbaşkanı seçildi

Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yapılan seçimde gayriresmi sonuçlara göre Ersin Tatar yüzde 52 oy oranı ile cumhurbaşkanı seçildi.

Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'de tamamlandı ve oy sayımına başlandı.

Gayriresmi sonuçlara göre Ersin Tatar yüzde 52 ile cumhurbaşkanı seçildi.

Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisinin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı yarıştı.

11 Ekim'de yapılan seçimin ilk turunu Tatar oyların yüzde 32,34'ünü alarak birinci, Akıncı ise yüzde 29,80'ini alarak ikinci sırada tamamladı.

YSK'nin seçimin ve halk oylamasının kesin olmayan sonuçlarını saat 20.00'ye kadar açıklaması bekleniyor.

YSK'den yapılan açıklamada, saat 17.00 itibarıyla ülke genelinde seçime katılım oranının yüzde 61,03 olduğu belirtilmişti.

Kayıtlı 199 bin 29 seçmenin bulunduğu seçimde vatandaşlar 738 sandıkta oy kullandı.

Kuzey Kıbrıs halkı, 1974'ten bu yana 10'uncu kez cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gitti.

TATAR İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ SAVUNUYOR
Türk hükümetine yakınlığı ile bilinen Başbakan Ersin Tatar, seçimlerden önce yaptığı açıklamalarda Kıbrıs'ta yaklaşık 50 yıldır federasyona dayalı çözümlerde başarı sağlanamadığını belirterek, seçilmesi halinde iki devletli çözümü masaya getireceğini belirtiyordu.

AKINCI FEDERASYONU SAVUNUYOR
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise adada Birleşmiş Milletlerin desteklediği iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözümü savunuyor. Türkiye'yi seçimlere müdahale etmekle suçlayan Akıncı, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'taki ağırlığının azaltılmasını istiyordu.

MARAŞ'IN AÇILMASI
Kuzey Kıbrıs'taki seçimler, halkın sandık başına gitmesine birkaç gün kala Kapalı Maraş'ın kısmen açılmasına ilişkin tartışmaların gölgesinde yapıldı. Ekim ayı başında Başbakan Ersin Tatar'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında Kapalı Maraş'ın kıyı şeridinin kamuya açılacağını açıklaması tartışma yaratmasının yanı sıra, ülkede siyasi krize de neden olmuştu. Bu açıklamanın hemen sonrasında Halkın Partisi, Ulusal Birlik Partisi oluşturdukları koalisyondan çekildiğini duyurmuş ve Kuzey Kıbrıs'ta hükümet düşmüştü.