3 Ekim 2024 Perşembe

Mardin'de 'gizli tanık' bilmecesi: Gerçekte yoklar

Mardin'de HDP'li belediye eşbaşkanlarının yerine kayyum atanarak, tutuklanmalarına gerekçe yapılan "gizli tanıklar" bir bir ortadan kayboldu. Eşbaşkanlar ve siyasetçilerin dosyasına geçtiğimiz aylarda gönderilen tanığın da Tanık Koruma Programı kapsamında olmadığı ortaya çıktı.

Mardin'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Kızıltepe, Derik, Savur, Nusaybin ve Mazıdağı belediyelerine kayyum atanması, belediye eşbaşkanları ve siyasetçilerin tutuklanmasına gerekçe yapılan "gizli tanık" ifadeleri polis düzmecesi çıktı. 

Mezapotamya Ajans'tan Ahmet Kanbal'ın haberine göre 26 Haziran 2020 tarihinde alınan ve geçtiğimiz ay eşbaşkanlar ile HDP ve DBP'li siyasetçilerin dosyasına eklenen "B19O9L6D2P0L1T5" isimli gizli tanık ile "C1N9K1K8L (Çanakkale)", "1KO3SOV0A8 (Kosava)", "1AN4K0AR2A (Ankara)", "1ES9R6ZPS8RN", "1T4PK6P51" ve "Boksör" isimli gizli tanıklar, mahkeme tarafından dinlenmek istendi. Kızıltepe Belediye Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz ile Savur Belediye Eşbaşkanı Gülistan Öncü'nün yargılandığı Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dinlenmek istenen gizli tanıklar için Mardin İl Emniyet Müdürlüğü'ne mahkemece gönderilen yazıya gelen cevapta, bahsi geçen isimlerin Tanık Koruma Programı'nda olmadıkları ortaya çıktı.

KARAR İPTAL EDİLDİ
Emniyet tarafından verilen cevap yazısında, "1AN4K0AR2A (Ankara)" isimli gizli tanık için "Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31.08.2020 tarihli karar ile uygulanan tedbirlerin iptaline karar verildiğinden bahse konu tanık hazır edilemeyecektir" ifadelerine yer verildi.

TANIKLIK NEDEN SONA ERER?
5726 Sayılı Tanık Koruma Kanunu'nun 8'inci maddesinin 4'üncü Fıkrasında, bir kişinin Tanık Koruma Programı'ndan çıkarılması şu hallerde gerçekleştirilir: "Koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yanlış bilgi vermesi veya bildiği hususları açıklamaması, koruma kararı verilmesine neden olan olay hakkında yalan tanıklık veya iftiradan mahkûm olması, önceki kimlik bilgileri ile ilgili kendisinden talep edilen bilgiler hakkında yanlış beyanda bulunması, koruma kararında belirtilen tedbirlere aykırı bir davranış içine girmesi, koruma sebeplerinin ortadan kalkması."

Ancak emniyet tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, "1AN4K0AR2A (Ankara)" isimli gizli tanık ile ilgili Tanık Koruma Programı'ndan çıkarılmasına dair herhangi bir gerekçeye yer verilmedi.

BİRİ 4 AYLIK DİĞERİ 12 YILLIK
Emniyet tarafından gönderilen cevabı yazıda, Mardin'deki belediye eşbaşkanları ve siyasetçilerin dosyasına yeni eklenen "B19O9L6D2P0L1T5" ile 2008 yılından bu yana birçok dosyada adı geçen "Boksör" isimli gizli tanıklar için Mardin Emniyet Müdürlüğü ile ilgili olmadığı savunularak "(…) gizli tanıkların tedbir uygulamasının Şube Müdürlüğümüzce yerine getirilmediği bildirilerek, Tanık Koruma Dairesi Başkanlığından adı geçen kimliği gizlenmiş tanıkların haklarında verilen Tanık Koruma Tedbirleri Kararları var ise tedbir uygulamasının hangi il birimi tarafından yerine getirildiğinin bildirilmesi istenilmiştir" denildi.

GERÇEKTE HİÇ OLMAMIŞLAR
Bunun üzerine istenilen cevap üzerine Tanık Koruma Dairesi Başkanlığı'nın gönderdiği cevabi yazıda, "B19O9L6D2P0L1T5" ve "Boksör" isimli gizli tanıklar için "Tanık Koruma Dairesi Başkanlığı tarafından arşiv kayıtlarında yapılan araştırmada B19O9L6D2P0L1T5 (2019/1642) ve Boksör (2008/3543) kod isimleri ve soruşturma numaralarıyla verilmiş herhangi bir Tanık Koruma Tedbir Kararına rastlanılmadığı bildirilmiş olup, mahkemenizce bahse konu tanıklar hakkında Tanık Koruma Kararlarını veren adli mercii bilgisi ve karar numarasının tarafımıza bildirilmesi halinde gerekli araştırmanın yapılacağı hususunu arz ederim" diye belirtildi.

MALAZGİRT VE PLEVNE DE SAHTE ÇIKMIŞTI
Mardin'de HDP ve DBP'li siyasetçiler ile yerlerine kayyum atanarak tutuklanan belediye eşbaşkalarının dosyalarında beyanları yer alan "ML1Z0G7R1T (Malazgirt)" isimli gizli tanık ile ilgili de Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin dinlenmesi kararı üzerine emniyet tarafından gönderilen yazıda, "ML1Z0G7R1T kod isimli şahıs hakkında Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı tarafından verilen herhangi bir Tanık Koruma Tedbir Kararı olmaması, ilgi sayılı talimatta şahsın iletişim ve açık kimlik bilgilerinin bulunmaması sebebiyle belirtilen kod ismiyle şahsın tespit edilemediği" ifadelerine yer verilmişti.

Yine Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyada "usule uygun" ifade tutanaklarının olmadığının tespit edilmesi üzerine Mardin İl Emniyet Müdürlüğü'nden "Boksör" isimli gizli tanığın "usule uygun" ifadelerini istemesi üzerine, Emniyet Müdürlüğü "Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinin 2020/71 Esas numaralı dosya içerisinde gizli tanık Boksör'ün 21./10/2011 tarihli ifadesinin imzasız olduğu anlaşılmakla gizli tanığın usule uygun şekilde alınmış ifadesinin onaylı suretinin ivedi şekilde gönderilmesi istenilmiştir. Müdürlüğümüz ARŞİV kayıtlarında söz konusu gizli tanığın imzalı ifadesine rastlanılamamıştır" cevabı verdi.

Ayrıca yine Mardin'deki dosyalarda adı geçen "P1L5EV3NE8 (Plevne)" isimli gizli tanık da mahkeme huzurunda daha önce verdiği iddia edilen beyanların kendisine ait olmadığını dile getirmiş, "Ben Diyarbakır ilinden gelenler için terör örgütü mensubu demedim. Parti mensubu olduklarını söyledim. Yerel yönetimlerden geldiklerini söylediler. Yerel yönetimlerin PKK/KCK ile bağlantısı var mı yok mu bilmiyorum" ifadesinde bulunmuştu.

5 KAYYUM ATANDI, EŞBAŞKANLAR TUTUKLANDI
Söz konusu gizli tanık beyanları ile Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz, Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mülkiye Esmez, Mazıdağı Belediyesi Eşbaşkanı Nalan Özaydın, Savur Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Öncü, Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanları Ferhat Kut ile Semire Nergiz'in yerine kayyum atanmış, eşbaşkanlar tutuklanmıştı. Yine HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin İl Eşbaşkanları Ali Sincar, Leyla Bozkurt, Şehmus Sun, HDP PM üyeleri Alaattin Semir Zuğurli ile Sedat Ay yanı sıra Diyarbakır'da evine yapılan polis baskınında köpekli işkenceye maruz kalan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin Çetin de aynı ifadeler kapsamında tutuklanmıştı.