3 Ekim 2024 Perşembe

Muğla'da 25 Kasım etkinlikleri yasaklandı

HDP Kadın Meclisi'nin 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Muğla'da yapacağı eylem öncesinde Muğla Valiliği iki günlük eylem yasağı getirdi. 

Muğla Valiliği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında HDP Kadın Meclisi'nin "Erkek Devlet Şiddetine Karşı Mücadeledeyiz" başlattığı etkinlikleri yasakladı. 

HDP Kadın Meclisi bugün saat 14.00'te Sınırsızlık Meydanı'nda 25 Kasım etkinliklerinin startını verecekti. 

Valilik dün verdiği kararla iki gün boyunca kentteki tüm eylem ve etkinlikleri yasakladı.

Valilik açıklamasında eylemlerin "sivil toplum kuruluşları ve gruplar tarafından" yapılacağı belirtilse de kampanya duyurusu muhalif basın organlarında yayınlanması nedeniyle "terör örgütü çağrısı" olarak lanse edilmesi dikkat çekti. 

Eylemlerin "pandemi sürecinde alınan tedbirlerde aksaklığa yol açacağı" gerekçesini ileri süren Valilik, yasak gerekçesinde "Gerçekleşecek etkinliklerin ilimiz genelinde düzenlenmesi durumunda, pandemi sürecinde alınan tedbirlerde aksaklığa yol açacağı, ayrıca yapılacak olan eylem ve etkinliklere katılımcı şahıslar ile vatandaşlarımız veya kolluk kuvvetleri arasında istenmeyen sözlü ve fiziksel olayların meydana gelebileceği, kamu düzeni ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasının tehlikeye düşürülebileceği değerlendirilmektedir."

Yasaklama yazısında "mülki idare amirliklerinin uygun göreceği sosyal mesafe kuralına uygun olarak yapılacak diğer etkinlikler hariç olmak üzere" kaydı düşülse de sosyal mesafeyle yapılacak eylemler de yasak kapsamına alınması kararın çelişkisini ortaya koydu.

Valilik kararında şu ifadeler yer aldı:

"İlimizde milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlükleri ile genel asayişin korunması amacıyla, mülki idare amirliklerinin uygun göreceği sosyal mesafe kuralına uygun olarak yapılacak diğer etkinlikler hariç olmak üzere;

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/A ve 11/C maddeleri ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. ve 19. Maddeleri hükümleri doğrultusunda, bu kapsamda yapılabilecek olan umuma açık alanlarda, toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, stant açma, oturma eylemi, imza toplama, bildiri, broşür dağıtma, toplanma, konvoy oluşturma, zincir oluşturma, anma vb. her türlü eylem ve etkinlikler, 07-08.11.2020 günleri  (2 gün) süre ile ilimiz mülki sınırları içerisinde (il merkezi ve ilçelerimiz ile Jandarma bölgeleri dâhil olmak üzere Muğla coğrafi sınırları içerisinde)YASAKLANMASI'na karar verilmiştir."