29 Eylül 2024 Pazar

Mültecilerin geri gönderme merkezlerinde yaşadıkları Meclis gündemine taşındı

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Covid-19 salgını sürecinde mültecilerin geri gönderme merkezlerinde yaşadıkları sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde geri gönderme merkezlerinde kalan mülteci ve göçmenlerin sorunlarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi sundu.

'5 BİN 800 MÜLTECİ GERİ GÖNDERME MERKEZLERİNE YERLEŞTİRİLDİ'
Türkiye'de ilk Covid-19 vakası tespit edildiğinde Türkiye'nin "Avrupa sınırında mültecilerin geçişini durdurmayacak" açıklaması hatırlatılan önergede, "Bu açıklama sonrası binlerce mülteci ve göçmen otobüslere bindirilip Yunanistan sınır kapısına bırakılmıştı. Sınırı geçmek için Edirne sınırında ve Meriç nehri kıyılarında bir ay boyunca bekleyen mülteci ve göçmenlerin yaşadıkları insanlık dramının ardından salgının yayılmasıyla birlikte bu kez de hastalık tehdidiyle karşı karşıya kalmışlardır. Avrupa'ya gitme umuduyla Pazarkule Sınır Kapısı'nda bekletilen mülteci ve göçmenler salgın nedeniyle oradan alınıp geri gönderme merkezlerine yerleştirilmiştir. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 5 bin 800 kişinin sınır bölgesinden alınarak 9 ilin geri gönderme merkezlerine yerleştirildiğini duyurmuştur. Bu merkezlerde hali hazırda geri gönderilmek üzere tutulan yüzlerce mülteci ve göçmen varken, sınırda alınanla birlikte bu sayı on binleri bulmuştur" denildi.

Geri gönderme merkezlerinin kapasitelilerinin üzerinde doluluk oranına sahip olduğu ifade edilen önergede, "Fiziksel mesafenin bu merkezlerde sağlamanın imkansız olduğu, hijyen ve temizlik acısından son derece kötü durumda oldukları, bu ortamlarda salgına yakalanma riskinin çok yüksek risk grubundaki hapishanelerden dahi çok olduğu, bu koşullar altında mülteci ve göçmenlerin sağlıklarının büyük bir tehdit altında olduğu yönüne raporlar ve haberler basına yansımaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Önergede İçişleri Bakanına şu sorular yöneltildi:
Türkiye'deki Geri Gönderme ve Kabul ve Barınma Merkezleri kaç tanedir? Bu Merkezlerin kapasiteleri ve mevcut doluluk oranları nedir? Yapımı devam eden GGM'leri var mıdır? Varsa bunlar kaç tanedir?
Geri Gönderme Merkezlerinde şimdiye kadar tespit edilen bulaşıcı hastalıklar hangileridir? Bu hastalıkların ortaya çıkış nedenleri nelerdir? GFM'lerde şimdiye kadar kaç mülteci ve göçmen bu bulaşıcı hastalıklara yakalanmıştır? Tanı ve tedavileri ne şekilde yapılmaktadır?
Geri Gönderme, Kabul ve Barınma Merkezlerinde tutulan mülteci ve göçmelerin illerin dağılımında yaş, cinsiyet ve uyrukları nedir? Burada tutulup daha sonra ülkesine gönderilen mülteci ve göçmen sayısı kaçtır? Bunların yaş, cinsiyet ve uyruklarına göre dağılımı ne şekildedir?
Koronavirüs salgının Türkiye'de tespit edildiği 11 Mart'tan önce GSM'lerde toplam tutulan mülteci ve göçmen sayısı kaçtı? Salgın ihtimaline karşı bu merkezlerde alınan tedbirler var mıydı? Varsa nelerdir?
Koronavirüs salgının Türkiye'de tespit edilmesiyle birlikte GGM'lerin sayısında bir artış oldu mu? Olduysa sayısı ve illere dağılımı nasıldır?
Salgın nedeniyle Pazarkule Sınır Kapısı'ndan alınan mülteci ve göçmenlerin kaçı Geri Gönderme Merkezlerine yerleştirilmiş kaçı serbest bırakılmıştır? Bakanlığınızın açıkladığı 5.800 mülteci ve göçmen hangi illere gönderilmiştir?
Salgın nedeniyle sınır bölgesinden tahliye edilen mülteci ve göçmenlerin Covid-19 hastası olup olmadığı yönünde tarama testleri yapılmış mıdır? Yapıldıysa test sonucu pozitif çıkan mülteci ve göçmen var mıdır? Varsa bunların sayısı kaçtır? Yaş, cinsiyet ve uyrukları nedir?
Covid-19 testi pozitif çıkan mülteci ve göçmenler nerelerde tedavi edilmektedir? Salgından dolayı halen tedavi altında olan, yaşamını yitiren mülteci ve göçmen sayısı toplam kaçtır?
Koronavirüs salgının Türkiye'de tespit edilmesinden sonra Geri Gönderme Merkezlerinde alınan önlemler nelerdir? Bu merkezlerde kişisel temizliği sağlamak için temizlik ürünleri, maske, eldiven gibi kişisel koruyucu malzemeler dağıtılmış mıdır? Dağıtıldıysa ne kadar dağıtılmıştır?
Geri Gönderme Merkezlerinde düzenli olarak sıcak ve soğuk su akmakta mıdır?
Koronavirüs salgına karşı mülteci ve göçmenler yeterince bilgilendirilmiş midir? Bilgilendirildiyse hangi dillerde bilgilendirme yapılmıştır?
GSM'lerde günlük temizlik ve dezenfektan işlemi yapılmakta mıdır? Sosyal mesafe kuralı ne şekilde sağlanmaktadır?
GSM'lerinde karantina yerleri var mıdır? Varsa illere göre dağılımı ne şekildedir? Şuanda karantina altında olan mülteci ve göçmen sayısı kaçtır? Bunların yaş, cinsiyet ve uyrukları ne şekildedir?
Geri Gönderme Merkezlerinde çalışan personel sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı sağlık kaçı idari personel, kaçı kolluk kuvvetidir? Bu personellere Covid-19 testi yapılmış mıdır? Yapıldıysa test sonucu pozitif çıkan personel sayısı kaçtır?
GGM'lerde hastalık semptomlarıyla sağlık personellerine başvuran mülteci ve göçmenler var mıdır? Varsa tanı ve tedavisi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?
Koronavirüs salgınında büyük risk grubu olan mülteci ve göçmenlere ilişkin acil eylem planı hazırlığınız var mıdır? Mülteci ve Göçmenler için de sosyal ve ekonomik paket açıklamayı düşünüyor musunuz? Bunun için ayrılan bir bütçe var mıdır?
Avrupa'dan mülteci ve göçmeler için bugüne kadar ne kadar fon alınmıştır? Alınan fonlar nerelere harcanmıştır? Salgın nedeniyle mülteci ve göçmenler için Türkiye gönderilen fon var mıdır? Varsa ne kadardır? Nerelere harcanmaktadır.
GGM'lerinde göçmenlere yaşadıkları savaş, şiddet, zulüm ve göç nedeniyle oluşan giderilmesinde, ayrıca salgının etkilerinin önlenmesi için psikososyal destek hizmeti verilmekte midir?