3 Ekim 2024 Perşembe

Musa Anter katliamı davası ertelendi

Musa Anter ve JİTEM ana davası sanığı Hamit Yıldırım'ın adli kontrol şartının kaldırılması talebi reddedildi, duruşma Ocak ayına ertelendi.

Musa Anter ve JİTEM ana davasının 15. duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Milletvekili Habip Eksik ile Hafıza Merkezi'nden Faili Belli İzlem Gözlemcisi avukat Esra Kılıç katıldı. Tutuksuz sanıklardan Savaş Gevrekçi ile Hamit Yıldırım'ın avukatları da katıldı. Kimlik tespiti ve dosyaya gelen evrakların okunmasının ardından Anter davasıyla birleşen Ayten Öztürk davasına ilişkin Antalya İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yapan tanık Mustafa Başoğlu dinlendi.

Birleşen Ayten Öztürk davası kapsamında dinlenen tanık Başoğlu, resmi üniformasıyla duruşmaya SEGBİS ile katıldı. İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yapan Başoğlu, şunları söyledi: "Dosya sanıkları hakkında akrabalığım yok. İsmini saydığınız kişileri tanımıyorum. Maktul Ayten Öztürk'ün öldürülmesi olayı ile ilgili bilgim bulunmamaktadır. Benim doğu görevim sırasında 1994-1995 yılları arasında Tunceli Mazgirt Asayiş Komando Bölük Komutanlığı yaptım. Daha sonra 95-96 Mazgirt ilçesinde İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptım. Olayla ilgili bir bilgim yoktur. Anılan tarihte ben Malatya'da görev yaptım. Mahmut Yıldırım'ın adını (Yeşil) koduyla duyuyordum. Ama karşılaşmadım. 1991-1994 ilinde Malatya ili Akçadağ İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapıyordum."

Ardından sanık Hamit Yıldırım'ın avukatı Kaya Yelek, müvekkilinin adli kontrolünün kaldırılmasını talep etti.

Savcı, sanık avukatının talebi doğrultusunda karar verilmesini, Yıldırım'ın imzasının kaldırılmasını, yurt dışı çıkış yasağının ise sürdürülmesini istedi. 

Mahkeme heyeti, talebi reddetti, sanık Yıldırım hakkındaki adli kontrolün devam etmesine, yurtdışında olan sanıklardan Abdulkadir Aygan'ın ifadesinin alınması için Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına, tanıklar Celal Yeltekin ve Ömer Özüyılmaz'ın akıbetlerinin sorulmasına, tanık Latif Şimşek için zorla getirme kararı çıkarılmasına ve aranan sanıklar hakkında yazılan müzekkerelerin yanıtlarının beklenmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 20 Ocak 2021'ye ertelendi.