2 Ekim 2024 Çarşamba

Nubar Ozanyan, Ermeni Taburu'nda askeri törenle anıldı

TKP-ML TİKKO komutanı Nubar Ozanyan, ölümünün 3. yılında yapılan askeri törenle anıldı.

Rakka'da 2017 yılında ölümsüzleşen TKP-ML TİKKO komutanı Nubar Ozanyan, askeri bir törenle anıldı.

Törene TKP-ML TİKKO savaşçıları, Ermeni Meclis Girişimi aktivistleri ve Tekoşina Anarşist katıldı.

Tabur komutanı Manuel Demir "Nubar yoldaş ezilen halkların özgürlüğü için canını feda etmekten çekinmedi. O sadece bir komutan değildi, aynı zamanda devrimci idi. Ve Nubar yoldaş sadece Ermeni halkının komutanı değil aynı zamanda Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Ezidi halklarının da komutanı idi" dedi.

"Nubar yoldaş aile, maddiyat ya da kişisel çıkar düşünmedi, o canını ezilen halkların özgürlüğü için feda etmekten çekinmedi" diyen Demir, "Nubar yoldaş askeri olarak çok ileri olmasına rağmen hep daha iyisini hep daha ilerisini hedefliyordu. Korkusuzca yoldaşlarına güven, cesaret veriyordu. O, Filistin'de Arap, Rojava'da IŞİD'e karşı ezilen tüm halklar oldu. Biz buradan söz veriyoruz ki, başta Nubar yoldaş olmak üzere tüm şehitlerimiz aydınlık olsun diye onların anılarına mum dikeceğimize, onların düşüncelerine bağlı kalacağız" diye belirtti.

Desil Hekimyan ise "Nubar Ozanyan nerede ezilen Ermeni halkı vardı, oradaydı. Filistin'de Arap halkı eziliyordu, oradaydı. Ezilen halklar neredeyse Nubar Ozanyan orada oldu. O bilgili, tecrübeli, usta, alim, öğretmendi" diye kaydetti. Hekimyan "Onun Rojava'daki hedefi olan Ermeni Taburu olarak onun düşüncelerinin devamıyız. Türk devleti Girê Spî ve Serêkaniyê'de soykırıma devam ediyor. Ama biz de soykırıma karşı tıpkı Nubar yoldaş gibi ezilen halkların yanında yaşadığımız toprakları savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Arnos Andok da "Nubar yoldaş bir Ararat çocuğuydu. Ararat dağı ne kadar yüksek ve heybetli ise onun amaçları, idealleri ve kavgası bir o kadar yüksek ve heybetli idi. O sadece doğduğu büyüdüğü toprakların evladı ve onun özgürlük savaşçısı değildi. O, kendine bütün sınırları aşan ideali gibi sınırları aşan bir mücadele seçti. O gücün, mücadelenin peşinden koşarak Filistin'de, Ermenistan'da, Türkiye'de ve Rojava'da savaştı. Çünkü onun idealleri sınırsızdı. Keza Nubar yoldaş sadece korkusuz bir savaşçı, komutan değildi. Aynı zamanda filozof, zanaatkar, emekçi idi. Dolayısıyla savaş ile yaratıcılığı birleştirendi. O, nerede ezilenler varsa orayı kendi vatanı kabul etti. Gerçek kimliği devrimcilikti" diye konuştu.

Andok, "Rojava topraklarında soykırımın izlerinin peşinden giderek Ermeni halkına ulaştı ve onların da bir askeri gücünün olmasını istedi. Çünkü askeri gücü olmayanın özgürlük gücü olamaz düşüncesi ile mücadelesini yürüttü. Onun izinden giden yoldaşları, savaşçıları olarak onunla gurur duyuyoruz. Onun mücadelesini büyüteceğimize söz veriyoruz" diye vurguladı.

Askeri tören savaşçıların Ermenice "Araratn Aratch" marşını söylemesinin ardından sona erdi.