2 Ekim 2024 Çarşamba

Ölüm orucundaki Ebru Timtik'e 'ekmek' işkencesi

Ölüm orucunda olan avukatlar Timtik ve Ünsal için Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'nde yapılan bugünkü eylemde, 225 gündür ölüm orucunda olan Ebru Timtik'e hemşirelerin hergün ekmek gösterip, "yer misin" diye sorduğu aktarıldı. Zulmünü arttıran iktidarın sonunun yaklaştığını kaydeden HDP Milletvekili Kaya, yetkililere seslendi ve "Sanmayın ki sırtınızı dayadığınız bu devran devam edecek" dedi. 

Avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın "adil yargılanma" talebiyle başlattıkları ölüm orucu direnişi sürüyor. Timtik'in bulunduğu Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'nde nöbet devam ederken bugün de hastane önünde yapılan açıklama ile bu hukuksuzluğa derhal son verilmesi istendi.

HDP Milletvekili Hüda Kaya ve CHP Milletvekili Ali Şeker'in de katıldığı açıklamada üzerinde Timtik ve Ünsal'ın fotoğraflarının yer aldığı "Adalet sağlansın. Ebru ve Aytaç yaşasın" pankartı taşındı.

TİMTİK'İN DAYISI: ÇOCUKLARIMIZIN YAŞAMASI İÇİN HER ŞEYİ YAPARIZ
Söz alan Ebru Timtik'in dayısı Yıldırım Deniz, Ebru Timtik'in tutulduğu hastanenin hapishane gibi olduğunu söyledi. Hücre hücre eriyen avukatların yalancı tanıkların ifadelerine karşı bedenlerini açlığa yatırdıklarını söyledi ve ekledi: "Çocuklarımızın yaşaması için her türlü şeyi yapmaya razıyız, diyaloğa açığız. Bir an önce tahliye edilmelerini istiyoruz."

Ölüm orucu direnişinde olan avukat Aytaç Ünsal'ın eşi avukat Didem Ünsal ise tüm hukuk yollarını kullanmaya devam ettiklerini kaydetti. Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD), Anayasa Mahkemesi'ne Timtik ve Ünsal için tahliye tedbirli başvuruda bulunduğunu söyledi. Ancak, "Tedavi görmedikleri" belirtilen raporu dahi istemeden "tedavi gördüklerini" iddia edip, pandemi ve tecrite ilişkin beyanları görmezden gelerek ciddi tehlike altında olmadıkları gerekçesiyle kabul etmediğini aktaran Ünsal, "Onları teşhir etmeye devam edeceğiz. Verdikleri kararlarla onları öldürmeye çalışıyorlar" dedi.

'EBRU'YA EKMEK GÖSTERİP, YİYECEK MİSİN? DİYE SORUYORLAR'
Ebru Timtik'in hastanede sürekli taciz altında olduğunu belirten Ünsal, "225 gündür ölüm orucunda olan bir insana her gün 'ekmek yiyecek misin' diyerek ekmek gösteriyorlar, direncini mi kırmaya çalışıyorsunuz?" ifadelerini kullandı. Bakırköy Sadi Konuk Hastanesini işaret eden Ünsal, başhekim ve hemşirelerin Timtik'e zorla müdahale etmek istediklerini vurguladı ve devam etti: "Zorla müdahaleye izin vermeyeceğiz, sakat bırakılmalarına izin vermeyeceğiz, öldürmelerine izin vermeyeceğiz."

Pandemi hastanesi olduğu için Covid-19 hastalarının geldiğini, öte yandan jandarmaların pis kıyafetler ve postallarıyla hastanede dolaştığını belirten Ünsal, Ebru Timtik'in ihtiyaçları için götürülenlerin 24 saat bekletilirken tuz ve şeker paketlerinin açıldığına dikkat çekti. Ünsal, "Bu açıkça Ebru'yu öldürmeye çalışmaktır" diye konuştu.

KAYA: İNSANLIKLARINI KAYBETMİŞ BİR ZİHNİYETLE KARŞI KARŞIYAYIZ
HDP Milletvekili Hüda Kaya, "adil yargılanma" talebi için kimsenin yaşamdan kopmasın diye çığlık atmak için buluştuklarını söyledi. Lime lime dökülen bir yönetimle karşı karşıya olduklarını belirten Kaya, Türkiye'nin her yerinde adaletsizliklerin ayyuka çıktığını dile getirdi. "Böylesine dökülmüş, vicdanları çürümüş, ahlaki inançları çürümüş, insanlıklarını kaybetmiş bir zihniyetle karşı karşıyayız" diyen Kaya, "İnsanlar geçmedikleri yolun cezasını ödüyor, önünden geçmedikleri bankaların cezasını ödüyor. Evlenmeyen, çocuğu olmayan insanlar olmayan çocuklarını gönderdikleri dersanelerin cezasını çekiyor. Gizli tanıkların olmayan olayların tanıklıklarıyla, sahtekarlıklarıyla bedel ödüyor. İnsanca yaşayalım, barış olsun, insanlık demek özgürlük demek diye zindanda bedel ödemeye devam ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Sağlık emekçilerine, askerlere, politikacılara, polislere, hakimlere, savcılara seslenen Kaya, "Sanmayın ki bu adaletsizliklerle kendini var eden zihniyet hep böyle devam edecek. Siz sanmayın ki sırtınızı bu zalimlere dayayarak bu devam edecek. Bu zalimliğin, bu iktidarın sonu geldi. Yaptıkları haksızlıklar, verdikleri adaletsiz kararlar, işledikleri insanlık suçlarının hesabını verecek. Sanmayın ki devran hep böyle gidecek" dedi.

Huzurun ve barışın yolunu hep birlikte açma çağrısı yapan Kaya, "Biz yaşamı savunuyoruz, ölümleri değil anlamıyor musunuz?" diye konuştu.

ŞEKER: HERKES İÇİN ADİL YARGILANMA HAKKINI İSTİYORLAR
İftiracı tanıklar, olmayan olaylar ve kumpas davaları yüzünden insanların yargılandıklarının altını çizen CHP Milletvekili Ali Şeker de Timtik ve Ünsal'ın her an ölüme yaklaştığını kaydetti. Ölüm orucu direnişini doğru bulmasa da "adil yargılanma" hakkının herkes için hak olduğunu söyleyen Şeker, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın herkes için "adil yargılanma" hakkı istediğini söyledi. 

Ölüm orucu direnişinin bırakılmasını istediklerini ancak avukatların kararlılıkla direnişi sürdürdüğüne dikkat çeken Şeker, "Sadece kendimiz için değil tüm Türkiye için 'adil yargılanma istiyoruz' diyorlar. İnsanları birilerinin yalanlarıyla aylarca, yıllarca içeride kalmasın. Devletin temelinde olan adalet duygusunu canlandırmak için göreve davet ediyorum" diye konuştu. 

Adil yargılanmak için girdiği ölüm orucu direnişinde yaşamını yitiren Mustafa Koçak'ın da adaletsizlikler karşısında bedenini ölüme yatırdığını hatırlatan Şeker, şöyle devam etti: "Bu dönem iftiracı tanıklar olarak tarihe geçecek ama daha çok canımız yanmasın."

Eylem, "Hak, hukuk, adalet", "Ebru, Aytaç onurumuzdur" sloganlarıyla sona erdi.