3 Ekim 2024 Perşembe

Türkdoğan'ın davasına çağrı

İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan'ın yarın görülecek duruşmasına yapılan çağrıda, mücadelenin süreceği kaydedildi. 

İnsan Hakların Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'a açılan davaya ilişkin basın toplantısı düzenlendi. İHD Ankara Şubesi, konuya ilişkin Mülkiyeliler Birliği'nde  yapılan toplantıda Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Milletvekili Avukat Şenal Sarıhan katıldı.

İHD Ankara Şubesi adına konuşan Sevil Turgut, Türkiye'deki hak ihlalleri bilançosunun giderek arttığına buna karşın kadın katillerinin, çocuk istismarcılarının ise cezasızlıkla ödüllendirildiğine dikkat çekti. Turgut, iktidarın muhalif her kesimi hedef haline getirdiğini vurgulayarak İHD yöneticilerine art arda açılan davaları örnek gösterdi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'a karşı son 6 ay içinde dernek faaliyetleri ve hak ihlalleriyle ilgili düşüncelerini açıklaması nedeniyle 3 ayrı dava açıldığını ve "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığını hatırlatan Turgut, "Evet, örgüt üyesi olduğu doğrudur. Kurulduğu günden bugüne onlarca şubesinde binlerce üyesiyle, toplumun her kesiminin maruz bırakıldığı hak ihlalleri karşısında gece gündüz mücadele yürüten büyük bir insan hakları örgütünün üyesi ve yöneticisidir. Yargılanmasının, hedef haline getirilmesinin asıl nedeni de budur" dedi.

İHD'nin hak savunuculuğu yapmaya devam edeceğini belirten Turgut, "Yoksulluğa mahkum ettikleri halkı kin ve düşmanlığa sevk ederek linç kültüründen beslenen, alenen işkenceyi savunan, savaş çığırtkanlığı yapan siyasi erk ve emir erlerinin saltanatı sürebilsin diye, adaletten, hukuktan, özgürlükten ve barıştan bahseden insan hakları savunucuları yargılanıyor. Bir kez daha hatırlatmak isteriz; hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı herkes içindir" ifadelerini kullandı.

Turgut, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın yarın Ankara Adliyesi'nde görülecek davasına katılım çağrısı yaparak konuşmasını bitirdi.

TTB başkanı Şebnem Korur Fincancı, iktidarın hak savunucuları üzerindeki baskıyı hatırlatarak iktidarın hak savunucularını "terörist" olarak lanse etmeye çalıştığına dikkat çekti. Fincancı, "Örgüt bir suç aygıtı gibi tanımlanmaya çalışılırken aslında bunu suça dönüştürenler suç işliyor. Eğer bir 'terörist' yapılacaksa asıl 'teröristler' toplumu nefrete sürükleyenlerdir. Biz dayanışmayla varız, onlar dayanışamadıkları için yok olmaya mahkumlar" dedi.

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, insan hakları savunucularına ilişkin baskının kendilerini yıldıramayacağını belirterek, "Biz hekimler olarak bu ihlallerin tanıklarından biriyiz. Bu mücadeleyi birlikte yürüteceğiz. İnsan hakları için mücadele etmek bir onurdur" diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, iktidarın halkı baskıya ve şiddete alıştırmaya çalıştığına dikkat çekti. İktidarın davalarla bu politikasını pekiştirmeye çalıştığını vurgulayan Kenanoğlu, "Sayın başkana açılan davalar da bunun bir ayağı. Dolayısıyla bunun karşısında bunu kabul etmeyeceğimizi ve halkların bu toprakların asıl sakini olduğunu, her dilin, inancın ve düşüncenin haklı olduğunu belirtiyoruz. Mücadele azmimizi göstermeye devam edeceğiz" ifadesinde bulundu.

CHP eski Milletvekili Şenal Sarıhan, İHD'nin hukuksuzluğa karşı bir direnç merkezi olarak kurulduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "İlk günden bu yana savunucular birer 'terörist' olarak görül ama mücadele derneği meşrulaştırdı. Biz mücadeleyi sırat köprüsünde olmak olduğunu biliyorduk. Hem örgütlenme hem de ifade özgürlüğüne yöneltilmiş yeni bir saldırı altındayız ama bunu aşıp geçeceğimizi biliyoruz. Boyun eğmeyeceğiz."

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de iktidarın düşünceyi hapsetmeye çalıştığının söyledi. Bozgeyik, "Demokratik siyasete yönelik itibarsızlaştırma politikaları devam ediyor. Bugün Kavala duruşması vardı. Cuma günü Amed'te Eren Keskin'in davası vardı. Ve Türkdoğan'a açılan bu davaya da baktığımızda İHD'nin temel meselelerle ilgili yapmış olduğu açıklamalar ve tutumuna karşı bir tahammülsüzlük var. İktidar yönetememe krizini bu şekilde bastırmaya çalışıyor. Bu politikalara karşı saldırılara karşı emek meslek örgütleri olarak dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyorum" ifadelerini kullandı.