3 Ekim 2024 Perşembe

Uçar: Hiçbir soruşturma Ebru'yu anmamızı engelleyemez

ÖDAV başkan adayı Sezin Uçar, yönetim kurulu adayı Fırat Epözdemir ve ÇHD İstanbul Yönetim Kurulu üyesi Seher Eriş hakkında, Baro Genel Kurulu'nda "adil yargılanma" talebiyle başladığı açlık grevi direnişinde ölümsüzleşen Ebru Timtik'i andıkları iddiasıyla haklarında soruşturma açıldı. Soruşturma gerekçesi ise Timtik'in "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılanması. Avukat Uçar, soruşturma gerekçesinin ve soruşturmanın bir önemi olmadığını kaydetti ve ekledi: "Değerlerimizi anmaya devam edeceğiz. Ebru'nun yaşamı da ölümü de bizim için değerli."

Avukat Ebru Timtik, "Adil yargılanma" talebiyle bedenini açlığa yatırmış, direnişinin 238 gününde 27 Ağustos 2020 yılında yaşama gözlerini yummuştu. Ebru Timtik direnişini sürdürürken meslektaşları talebinin karşılanması için eylem ve etkinlikler düzenlemişti. 

Ebru Timtik'i "terörist" iddiasıyla iktidar sözcülerinden dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül aynı zamanda Timtik'in ölümsüzleşmesinin ardından fotoğrafının asıldığı İstanbul Barosu'nu hedef almıştı. İstanbul Barosu ise meslektaşına sahip çıkmamış, fotoğrafı "bir grup avukatın" astığını söylemişti. 

GENEL KURUL KONUŞMALARINA SORUŞTURMA AÇILDI
İktidarın Timtik'e yönelik kini bitmiyor. İstanbul Barosu'nun 16-17 Ekim tarihinde yapılan Genel Kurul'da, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV) Grubu'nun başkan adayı Sezin Uçar, aynı grubun yönetim kurulu adayı Fırat Epözdemir ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İşçi Avukat Komisyonu adına konuşma yapan ÇHD İstanbul Yönetim Kurulu üyesi Seher Eriş hakkında Ebru Timtik'i andığı için soruşturma açıldı.

POLİSLER GİZLİCE ÇEKİM YAPTI
Haliç Kongre Salonu'nda düzenlenen kurulda, divan içeride sivil polislerin bulunduğunu tespit etmiş. Polisler, "güvenlik" iddiasıyla salonda yer aldıklarını kaydetmişti. Ancak divan üyeleri, herhangi bir güvenlik sorununun olmayacağını kaydederek, polislerin dışarı çıkmasını istemişti. 

SORUŞTURMA GEREKÇESİ: EBRU'NUN YARGILANIYOR OLMASI
Genel Kurul konuşmaları sırasında gizlice çekim yapan polislerin görüntüleriyle Genel Kurul'da Timtik'i anan avukatlara soruşturma açıldı. Soruşturmanın gerekçesi ise "Ebru Timtik'in 'örgüte' üye olma suçundan hapishanede olması ve hayatını kaybetmesi" belirtildi 

Soruşturmaya ilişkin ETHA'ya konuşan Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV) Grubu'nun başkan adayı Sezin Uçar, "Divan üyeleri salonda gizlice çekim yapan polisleri dışarı çıkarmıştı. Daha sonra polislerin bir kısmının yaptığı çekimler nedeniyle böyle bir soruşturma başlatıldığını öğrendik" dedi.

UÇAR: DEĞERLERİMİZİ ANMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Ebru Timtik hakkında iddia edilenlerin kendileri için bir kıymeti olmadığının altını çizen Uçar, şöyle devam etti: "Ebru'yu andığı için hakkında soruşturma açılan, dava açılan çokça avukat var. Ebru'nun yargılanıyor olması, hatta ceza alması ve kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olması bile onu anmamızın engellenmesine vesile olamaz. Ebru şahsında meslektaşlarımızın da suçlu gösterilmeye çalışıldığını göstergesi bu soruşturma. Tahir Elçiyi de Ebru'yu da Genel Kurul konuşmamda sahiplendiğim kimler ve değerler varsa anmaya devam edeceğiz.

'EBRU'NUN YAŞAMININ VE ÖLÜMÜNÜN BİR DEĞERİ VAR'
Ebru 'adil yargılanma' talebiyle yaşamını yitirdi, bizim için ve avukatları için onun yaşamının ve ölümünün böyle bir değeri var. Soruşturma açılması ya da suçlu gösterilemeye çalışılması anmamıza engel değil."