9 Ekim 2024 Çarşamba

9 Ekim komplosu kentlerde protesto edildi

Çok sayıda kentte Öcalan'a yönelik uluslararası 9 Ekim komplosunu protesto edildi, 13 Ekim'de Diyarbakır'da gerçekleşecek mitinge çağrı yapıldı. 

PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplo birçok kentte protesto edildi. 

DİYARBAKIR
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır il örgütleri; Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde açıklama yaptı. DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ile Keskin Bayındır, Barış Anneleri, Tevgera Jinen Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA) ve DEM Parti milletvekilleri ile Demokratik Kurumlar Platformu'nun yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

'KOMPLOYA KARŞI DİRENDİK, DİRENECEĞİZ'
Açıklamada DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, komplonun tecrit ve savaş politikalarıyla devam ettiğine dikkat çekti. Komployla Kürt halkının statüsünün hedeflendiğini dile getiren Bayındır, "Şimdiye kadar Kürt halkının hakkının yerle bir edilme çabası devam ediyor. AKP-MHP Kürt halkının isteklerine, özgürlük, birlik, barış, Kürt sorunun çözümü isteğine asimilasyon, savaş politikalarıyla yaklaştı. Artık ülkemizde çözüm zamanıdır. Kürt sorununun çözümünün vaktidir. O yüzden Kürdistan ve Türkiye'deki tüm kurumlar, bu ülkede barış ve çözüm gelmesini isteyenler direnmeli. Türkiye'nin temel sorunu Kürt sorunudur. O yüzde Ortadoğu'da savaşı yürütmek istiyorlar. Savaş siyasetine karşı Kürt sorunun çözümünü istiyoruz. Amacımız budur. Sayın Öcalan'la ve her açıdan Kürt sorununun demokratik yollarla çözmek istiyoruz. Sorumluluk hepimizin üzerinde, her yerde, her alanda Kürt sorununun çözümünü tartışmamız, bunu yaratmamız gerekiyor. Sorumluluk barış, özgürlük, birlik isteyenlerde…Komploya karşı direndik, direneceğiz. Türkiye siyasetine karşı, yok etme politikalarına karşı direneceğiz, direndik de. Çözümün yolunu gösteriyor. Biz bu ülkeye çözüm getirebiliriz. Tecrit, inkar politikalarıyla hiçbir devlet sonuç alamadı, alınamaz da. Kürt halkı 7'den 70'e herkes bir yol gösteriyor. O yolda muhatabıyla çözüm yoludur. Bu istek Kürt halkının ruhunda var. Kürt halkı üzerinde ölümü farz kılıyorlar. Ortadoğu halkları, Türkiye ve Kürdistan halkları bir gelecek göremiyor. Zaman çözüm zamanıdır. Elimizi taşın altında koyalım" dedi.

'SORUN MUHATABIYLA ÇÖZÜLÜR'
Kürt sorunun çözümü için sorumluluk alacaklarını ifade eden Bayındır, "Ama devlete de sesleniyoruz. Bu sorumluluk sizde, halklar çözüm bekliyor. Kürt halkının mücadelesi sorunun çözümünü gösteriyoruz. Ama o çözüm gerçekleştirilmedi. Herkes 3. dünya savaşından bahsediyor. Dün mecliste kapalı toplantı gerçekleşti. Öyle görünüyor ki, Türkiye kendini bu savaştan kurtaramayacak. Tehlike herkes için var. O yüzden tek çözüm Kürt sorununun muhatabıyla çözülmesi. Nerede olursak, Meclis'ten sokaklara Kürt sorunundan, çözümünden bahsedelim. Demokratik siyasetiyle, mücadeleyle çözümü sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da 13 Ekim'de gerçekleştirilecek mitinge çağrıda bulunan Bayındır, "Ne kadar imkanımız varsa bu mitinge katılalım. Bu miting, kadınların, gençlerin, ekolojistlerin, özgürlük, barış isteyenlerin mitingi. 13 Ekim'de Amed'de çözüm, barış, özgürlük için irademizi yüzbinlerle göstereceğiz. Omuz omuza verelim irademizi gösterelim" dedi.

Açıklama alkışlarla sona erdi. 

ŞIRNAK
Şırnak'ın Silopi ilçesinde DEM Parti, DBP ile TJA öncülüğünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, "9 Ekim Komplosunu kınıyoruz" pankartı taşındı. DEM Parti İlçe Eşbaşkanı İdban Kaplan, komplonun hala devam ettiğine işaret ederek, "İlk günden bugüne toplumsal ve siyasal önemli birçok gelişmeye yol açan 9 Ekim komplosu, çözümsüzlüğü yüz yılı bulan Kürt sorununun bir sonucu olarak gelişti. Kürt halkını statüsüz ve temel haklarında yoksun bırakmayı hedefleyen komplonun arka planında uluslararası bir konsensüs yer aldı. Ortadoğu'yu yeniden dizayn etmek isteyen bu konsensüs, öncelikli olarak Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim 1998 tarihinde yeni bir müdahale süreci başlattı" dedi.

Komployla Abdullah Öcalan'ın fikirlerinin hedef alındığını söyleyen Kaplan, "Bu süreçle birlikte kapitalist modernite, demokratik moderniteye karşı savaş açtı. Yeni bir dünya savaşının ilk adımlarından biri olan bu sürecin merkezine konulan ise sayın Öcalan'ın demokratik, kadın özgürlükçü ve ekolojik yaşamı esas alan demokratik ulus perspektifi oldu" diye kaydetti.

DEM Parti Şırnak Milletvekili Zeki İrmez ise, "NATO ülkelerinin amacı Türkiye ve Ortadoğu'da Kürt sorununu çözümsüz bırakmaktı. Savaşı derinleştirmeyi hedeflediler. Fakat sayın Öcalan ise İmralı'da insanlık için yeni bir paradigma yarattı. Barışın sesi oldu. Bu savaşım daha da büyümemesi için İmralı'nın kapısının açılması ve sayın Öcalan ile görüşülmesi lazım. Barış isteyen halklarımızla 13 Ekim'de Amed'de haykıracağız. Barış, demokrasi ve eşitlik isteyen herkesi Amed'e çağırıyoruz" dedi.

Açıklama, "Tecride hayır barış hemen şimdi" sloganıyla son buldu. 
 
ADANA
Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER), Barış Anneleri, TJA, DBP ve DEM Parti, Beşocak meydanında yaptıkları açıklamayla komploya tepki gösterdi. Açıklamada, "9 Ekim uluslararası komployu lanetliyoruz" pankartı taşındı.

AYKAY-DER Eşbaşkanı Mustafa Yıldız, "İmralı'da tutsak edilen sadece Öcalan değil, aynı zamanda onun şahsında Türkiye'nin toplumsal barışı ve halkların özgür yaşam seçeneği olmuştur. Hem kendi hukukuna hem de uluslararası hukuku yok sayarak bugün İmralı'da sayın Öcalan'a karşı yürütülen bu ağırlaştırılmış tecrit ve ablukayı kırmak, Türkiye halklarını kuşatan faşizm zincirini de kıracaktır. 26. yılını dolduran 9 Ekim komplosunu bir kez daha kınıyoruz. Her kesime, sayın Öcalan'ın ortaya koymuş olduğu barış, demokrasi ve özgürlük iradesine sahip çıkmaya ve 13 Ekim'de Amed'de yapılacak olan mitinge katılım çağrısı yapıyoruz" dedi.

Açıklama oturma eylemiyle son buldu.

MERSİN 
Mersin'de DEM Parti Akdeniz ilçe örgütü binası önünde açıklama yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan Çukurova TUAY-DER Eşbaşkanı Metin İnce, komployu kınadı. İnce, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne vurgu yaptı.

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ise, 13 Ekim'de Diyarbakır'da yapılacak mitinge katılım çağrısı yaparak, "Sayın Abdullah Öcalan'a özgürlük istiyorum' demek suç değildir. 'Kürt sorununa demokratik çözüm istiyorum' demek suç değildir. Amed'te gerçekleştirdiğimiz miting de meşru ve hukukidir. Asıl hukuksuz olan 26 yıl önce gerçekleştirilen uluslararası komplodur. DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan da komployu kınadı.

MUŞ
Muş'ta DBP ve DEM Parti öncülüğünde Atatürk parkında yapılmak istenilen açıklamaya polis saldırdı. Açıklamaya katılan DEM Parti Milletvekilli Sümeyye Boz polis tarafından ablukaya alınırken, birçok kişi de gözaltına alındı. Ablukada konuşan Boz, "Şu an burada bir suç işleniyor. Bu halkın düşmanı, barışın ve demokrasinin düşmanı polistir. Barış isteyenleri şiddetle, işkenceyle susturmaya çalışıyorsunuz" tepkisinde bulundu.

DBP PM üyesi Selamettin Yılmaz ise, "İşkence ve şiddetin çözümü Sayın Öcalan ile diyalogdur. Savaş ve tecrit politikasıyla bu ülkedeki sorunlar çözülmez" diye belirtti.

Kop ilçesinde de DBP ve DEM Parti öncülüğünde parti binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamada konuşan DBP İlçe Eşbaşkanı Sıraç Çiftçi, "Komplo, yıllardır özelde Kürdistan olmak üzere Ortadoğu'da etkisini sürdürmektedir. İlk günden bugüne toplumsal ve siyasal birçok gelişmeye yol açan 9 Ekim komplosu, çözümsüzlüğü yüzyılı bulan Kürt sorununun bir sonucu olarak gelişti. Komplo Kürt halkını statüsüz ve temel haklarından yoksun bırakmayı hedefledi. Sayın Öcalan, tecrit ve izolasyona rağmen İmralı Adası'nı bir direniş kalesi haline getirdi" dedi.

AĞRI
Ağrı'da DBP ve DEM Parti il örgütleri, yürüyüş ve açıklama gerçekleştirdi. DEM Parti Beyazıt ilçe örgütünde bir araya gelen grup, Belediye parkına kadar yürüdü. Yürüyüşe, parti yöneticilerinin yanı sıra belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri, DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir,  TJA aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı. "Komploya karşı direniyoruz 13 Ekim'de Amed'de akıyoruz" pankartının taşındığı yürüyüşte sık sık, "Tecride hayır barış hemen şimdi", "Daxwaza Ocalan Daxwaza me ye" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan DEM Parti Ağrı İl Eşbaşkanı Umut Doğruer, Öcalan'a yönelik uygulanan uluslararası komplonun halen dünya çapında etkisini gösterdiğini belirterek, "9 Ekim 1998'de uluslararası güçler ve bölge ülkeleri tarafından Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan'a yönelik başlatılan uluslararası komplo 26. yılında tüm yönleriyle devam etmektedir. Sayın Öcalan'ın Suriye'den çıkarılmasıyla başlayan süreç, ortaya çıkardığı sonuçlar itibariyle bugün hala Kürdistan ve Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu coğrafyasında etkisini sürdürmektedir" dedi.

ERZURUM
Erzurum'un Karakoçan ilçesinde DEM Parti'nin önünde açıklama yapıldı. Açıklamayı okuyan DBP İlçe Eşbaşkanı Şakir Yiğit, Diyarbakır'da 13 Ekim'de  yapılacak özgürlük mitinge katılım çağrısında bulundu.

Açıklamanın ardından miting çalışmaları için broşür dağıtıldı.

HAKKARİ
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde DEM Parti öncülüğünde ilçe binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya, DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, DBP ve DEM Parti ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı DEM Parti Yüksekova İlçe Yöneticisi Resul Temel yaptı.

Ardından konuşan DEM Partili Onur Düşünmez, iktidara seslenerek, "Bu topraklara eşitlik ve barışın sağlanmasını istiyorsanız buyurun tecride son verin, İmralı'nın kapısını açın. Çözümün yolu İmralı'dır. İmralı'da destansı bir direniş var ve bu direniş 25 yıldır aralıksız sürüyor. Faşizmde ısrar edilirse bizlerde çözüm için direnmeye ve direnişi büyütmeye devam edeceği" ifadelerini kullandı.

Açıklama, "Tecride hayır barış hemen şimdi" sloganıyla son buldu.

BATMAN
Batman'da DBP binası önünde açıklama yapılmak istendi. Polisler, bir süre valiliğin "5 günlük eylem yasağını" gerekçe göstererek açıklamaya engel olmak istedi. Ancak kitle açıklama yapmaktan geri durmadı. DEM Parti Batman Milletvekilli Zeynep Oduncu ve Batman Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük'ün de aralarında olduğu çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Açıklamada, "Komploya karşı direniyoruz, özgürlük için Amed'te buluşuyoruz" pankartı açıldı. Sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Berxwedan jiyan e" sloganları atıldı.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, komployu kınayarak, 13 Ekim'deki Diyarbakır mitingine çağrı yaptı. DEM Parti Milletvekilli Zeynep Oduncu, komplonun tüm yönleri ile devam ettiğine dikkat çekerek, "Kürt halkını statüsüz ve temel haklarında yoksun bırakmayı hedefleyen komplonun arka planında uluslararası bir konsensüs yer aldı. Ortadoğu'yu yeniden dizayn etmek isteyen bu konsensüs, öncelikli Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik yeni bir müdahale süreci başlattı. Sayın Öcalan'ın çizgisi, özgürlükçü ve demokratikti. Etkisi büyük, değişim ve dönüşüm yaratıyordu. Komplo süreciyle, sayın Öcalan'ın Ortadoğu halklarının özgürlük mücadelesine ilham olabilecek düşünceleri ve Ortadoğu halklarının özgürlük ve demokrasi talepleri üzerine kurulu ortak gelecekleri hedef alındı. Yani hedef alınan halkların ortak mücadelesi ve sayın Öcalan'ın fikriyatıydı" dedi.

MARDİN
Mardin'de DBP, DEM Parti, TJA, Barış Anneleri Meclisi ile tutuklu yakınları da komplonun yıldönümü vesilesiyle açıklama yaptı. DEM Parti il binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katılırken, "Komploya karşı yürüyoruz, özgürlük için Amed'de buluşuyoruz" pankartı açıldı.

Açıklamayı yapan DBP İl Eşbaşkanı Şerafettin Aslan, tecridin kırılmasının Kürdistan ve Türkiye'nin önünü açacağını ifade etti. Aslan, 13 Ekim'de Diyarbakır'da gerçekleştirilecek olan mitingde özgürlük için buluşacaklarını söyledi. Savaşa, katliamlara, kültür soykırımına, doğanın talanına, kimliklerin yok edilmesine ve erkek egemen sisteme karşı demokratik çözümü talep edeceklerini dile getiren Aslan, Türkiye ve Kürdistan halklarına Öcalan ve fikirlerine sahip çıkma çağrısında bulundu. İktidara, "Eğer sayın Öcalan  üzerinde hesap yapacaksanız gelin çözüm ve barışın hesabını yapalım" diyerek seslenen Aslan, "Yüzyıldır sürdürülen bu büyük komployu boşa çıkararak, çözümü önümüze koyalım. Sayın Öcalan ağır tecrit altındayken bile İmralı adasını direniş alanına dönüştürdü. Bizler de sokakları, köyleri, şehirleri, yaşam alanlarımızı mücadele alanlarına dönüştürerek, özgürlüğü kazanalım" dedi.

Açıklamanın ardından söz alan DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Öcalan'ın özgürlüğünün herkesin özgürlüğü olduğunu belirterek, 13 Ekim'de gerçekleştirilecek olan mitingle çözüm yolunun önünün açılacağını söyledi. Açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi. Oturma eylemi atılan sloganlarla son buldu.

VAN
DBP, DEM Parti ve TJA öncülüğünde, Cumhuriyet Caddesinde bulunan Özgül Center önünde PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998'de Suriye'den çıkarılmasıyla startı verilen uluslararası komplo protesto edildi. Çok sayıda kişinin katıldığı basın açıklamasında "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî berxwedana Îmralî" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

"Komploya karşı direniyoruz, özgürlük için Amed'de buluşuyoruz" pankartı önünde basın açıklamasını yapan DBP İl Yöneticisi Murat Elsalıç, "İmralı tecrit sistemine son vermek tarihsel bir görev ve sorumluluk olarak karşımızda duruyor. Tecridin sonlanması Kürdistan ve Türkiye halklarını kuşatan faşizm zincirini de kıracaktır. Bu kutsal amaç doğrultusunda, 'sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununda demokratik çözüm' şiarı ile yeni bir aşamaya taşıdığımız büyük özgürlük yürüyüşümüzü 'mutlak zafer' kararlılığı ile sürdürüyoruz" dedi.

Diyarbakır'da gerçekleşecek olan mitinge halkı davet eden Elsalıç, "Savaşa karşı toplumsal barışı savunmak için, ölüme karşı barışı savunmak için, doğa ve ekolojik kıyıma dur demek için, kadın kimliğini hedef alan erkek-devlet anlayışını yıkmak için, dilimizle, kimliğimizle, tarihsel belleğimizle tüm değerlerimizi tecrit altında tutan düzene son vermek için ve de halkların ortak ve özgür yaşamı için 'sayın Öcalan'ın özgürlüğünü ve Kürt sorununda demokratik çözüm' talebimizi yineleyeceğiz. Bu doğrultuda vicdan ve sorumluluk sahibi, demokrasi ve barış kaygısı olan her kesime Sayın Öcalan'ın ortaya koymuş olduğu çözüm iradesine sahip çıkma çağrısında bulunuyoruz. Sayın Öcalan tecrit ve izolasyon politikaları altında İmralı ada hapishanesini bir direniş kalesi haline getirdi. Şimdi bize düşen ise; hep birlikte her sokağı, her mahalleyi, her şehri kısacası dokunabildiğimiz her yeri direniş alanına çevirerek özgürlüğe ulaşmaktır" ifadelerini kullandı.

Açıklama, 5 dakikalık oturma eylemi ve sloganlarla sona erdi.