9 Ekim 2024 Çarşamba

Mardin'de sağlıkta şiddet protestosu

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Dr. Gülnur Baş bir hasta yakını tarafından şiddete uğradı. Mardin Tabip Odası ve SES Mardin Şubesi olayı protesto ederek, esas sorumlularının sağlıkta şiddete karşı gerekli adımları atmayan Sağlık Bakanlığı ve hastane yönetimi olduğunu söyledi.

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinin psikiyatri servisinde çocuk psikiyatri uzmanı olarak görev yapan Dr. Gülnur Baş, bir hasta yakınının şiddetine maruz kaldı. Aynı zamanda Mardin Tabip Odası yönetim kurulu üyesi olan Baş, bir hasta yakını tarafından önce tehdit edildi, ardından darp edildi. Olayın ardından saldırgan gözaltına alındı.

Mardin Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi, yaşanan saldırıyı hastane önünde protesto etti. Eylemde, "Sağlıkta şiddete hayır" ve "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz" pankartları açıldı.

'KAPININ DERDİNE DÜŞEN YÖNETİMİ KINIYORUZ'
Mardin Tabip Odası yöneticilerinden Dr. Mustafa Volkan Binbaş, sağlıkta şiddetin son 20 yılda sağlık emekçilerinin en büyük sorunu haline geldiğini, yetkililerin ise bunu görmezden geldiğini söyledi. Sağlıkta şiddet sona erene dek mücadele edeceklerini vurgulayan Binbaş, "Şiddete uğrayan meslektaşımızla ilgilenmek yerine kırılan kapının derdine düşen hastane başhekimini kınıyoruz. Konuya ilgi göstermeyen İl Sağlık Müdürünü kınıyoruz. Gerekli önlemlerin alınması için çaba göstermeyen valiyi kınıyoruz ve görevlerini yapmaya davet ediyoruz" dedi.

YILDIRIM: SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN GÜVENLİĞİ GÖZ ARDI EDİLDİ
Mardin Tabip Odası yöneticisi Dr. Kamuran Yıldırım, iktidarın politikaları sonucu sağlık emekçilerinin güvenliğinin tamamen göz ardı edildiğini, insanların doktorları şikayete özendirildiğini, bazı insanların ise bu durumu sağlık emekçilerine hakaret ve şiddete kadar vardırdığını söyledi.

"Hasta müşteri, sağlık emekçileri ise hizmet sunan işletmenin elemanı haline getirilmiş, aralarında olması gereken güven duygusu zedelenmiştir" diyen Yıldırım, her gün onlarca sağlık emekçisinin sözlü ve fiziksel şiddete uğradığını belirtti.

'ŞİDDETİN SON BULMASI İÇİN MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ'
Hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında yeterli güvenlik tedbirlerinin olmaması, şiddeti önleyecek yasal düzenlemelerin eksikliği ve cezasızlık politikalarının sağlık emekçilerinin her geçen gün daha fazla şiddet olayıyla karşılaşmasına sebep olduğunu belirten Yıldırım, "Bu saldırıların esas sorumluları hiçbir önlem almayan hastane yönetimi ve hiçbir denetimde bulunmayan il sağlık müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı'dır. Öncelikli gündemimiz olan sağlık emekçilerine şiddetin son bulması için her türlü mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz" dedi.

Açıklama, oturma eylemi ve sloganlarla son buldu.