9 Ekim 2024 Çarşamba

Suruç'ta 10 Ekim'de katledilenlerin mezarı başında anma

10 Ekim'de katledilen Nilgün Çevik, Başak Sidar Çevik ve Yılmaz Elmascan'ın Suruç ilçesinde bulunan mezarı başında anma düzenlendi. Anmada, "Anılarına bağlı kalacağız" denildi. 

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, 10 Ekim katliamında yaşamını yitiren Nilgün Çevik, Başak Sidar Çevik ve Yılmaz Elmascan'ın Suruç ilçesindeki mezarları başında anma düzenledi. Yılmaz Elmascan için ilçe merkezinde bulunan Asri mezarlığında yapılmak istenen anma, polisler tarafından "Mabet alanında eylem yapmak yasak" gerekçesi ile engellenmek istendi. Engellemeye karşı gelenler mezarlığa girerek, Elmascan'ın mezarına karanfil bıraktı. Anma sonrası mezarlık girişinde açıklama yapıldı.

'SAVAŞTAN BESLENMENİZE ENGEL OLACAĞIZ'
DEM Parti Urfa İl Eşbaşkanı Bekir Karakeçili, "Katliama karşı önlem almayanlar, anmayı engellemek için olağanüstü bir önlem aldı. Gar katliamı Türkiye'de kara bir sayfa. Katliamda yaşamını yitirenleri saygı ile anıyoruz. Barışa karşı yapılan bir saldırıydı. Buna ortam hazırlayan, sorumluları ortaya çıkarmayanların bunda parmağı vardır. Sonuna kadar adalet talep edeceğiz. Anmamızı engelleyenler bu suça ortaktır. İktidar kirli politikalar ile insanları ayrıştırıyor. Savaştan beslenmenize engel olacağız. Bu tutumu kınıyoruz" dedi.

Açıklama "Şehit namirin" sloganları ile son buldu.

'ARKADAŞLARIMIZIN ANISINA BAĞLI KALACAĞIZ'
Açıklama sonrası polis anmaya katılanlara Genel Bilgi Taraması (GBT) yapmak ve kimliklerinin fotoğrafını çekmek istedi. Buna tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi Eşbaşkanı Ferhat Demir, polisten çektikleri fotoğrafları silmesini istedi. Uygulamaya karşı suç duyurusunda bulunacağını belirten Demir'in tepkisi üzerine polisler uygulamaya son verdi. Kitle daha sonra Nilgün Çevik ve Başak Sidar Çevik'in kabirlerinin bulunduğu Sergen mahallesine geçti. Mezar başında yapılan anmada konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şubesi Eşbaşkanı Özlem Şengül Ulutaş, "Katliamın gerçek sorumluları ortaya çıkana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın anısına bağlı kalacağız" diye belirtti.

Anma, mezarlara karanfiller bırakılmasıyla son buldu.