9 Ekim 2024 Çarşamba

Kuzey ve Doğu Suriye'de yapılan eylemlerle Komplo ve işgal kınandı

PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun 26. yıl dönümü binlerce kişi Serêkaniyê ve Girê Spî işgalinin 5. yıldönümü için Hesekê ve Qamişlo'da yürüdü.

Til Temir, Dirbesîyê, Hol, Til Berak ve Şeddade'den binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen yürüyüş Hesekê'de Şehit Arîn Mîrkan Meydanı'ndan başladı. Yürüyüşe savaş gazileri, gençler, kadınlar ve din alimlerinden kişiler, Özerk Yönetim temsilcileri, kadın örgütleri, partiler, Komünist Devrimci Hareket katıldı. Yürüyüşte PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri açıldı.

Yürüyüşçüler, "Önder Apo'ya özgürlük Kürt sorununa çözüm", "Önder Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komploya hayır, Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne evet" pankartları taşıdı. Yürüyüş boyunca komployu ve Serêkaniyê ve GirêSpî'nin işgalini kınayan sloganlar atıldı.

Yürüyüş kent merkezindeki Xito meydanında yapılan mitingle sonlandırıldı. Mitingte, PYD adına Foza Yûsîf konuşma yaptı. Foza Yûsîf konuşmasına PKK lideri Abdullah Öcalan'ı selamlayarak başladı. Yûsîf, "Önder Apo şahsında yok edilmek istenen Kürt halkının kimliğine, varlığına karşı bu komplo gerçekleşmiştir. Ortadoğu'da bir kez daha Kürt ve Arap halklarının, Kürt ve Türk halklarının arasında savaş çıkartmayı amaçlıyorlar' dedi. 9 Ekim'de başlayıp 15 Şubat'ta Abdullah Öcalan'ın tutsak edilmesiyle süren komplonun, Kürt halkına, Mezopotamya ve Ortadoğu halklarına karşı yapıldığını söyledi.

Yûsîf, "Önder Apo'ya karşı gerçekleşen bu komplo bütün bölge halklarına, bölge barışına, istikrarına karşı yapılmıştır. Çünkü bugün önder Apo sadece Kürt halkının önderi değildir. Ortadoğu ve dünyanın bütün özgürlükçülerinin önderidir. Halkımız onlarca yıldır başka önder istemediklerini gösterdiler" şeklinde konuştu.

Gerillanın, dört parça Kürdistan ve çeşitli coğrafyalarda yaşayan Kürt halkının direnişini sürdürdüğüne dikkat çeken Yûsîf, "Bu sistem yıkılmadan bize yorulmak yok. Hem önderliğimize hem de şehitlerimize söz verdik. Bu komplo son bulmadan mücadelemiz durmayacak. Her zaman direneceğiz. Bir kez daha söylüyoruz önder Apo'nun bu topraklarda başlattığı özgürlük yürüyüşünü halkların ve kadınların gücüyle zafere ulaşana kadar sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Serêkaniyê ve Girê Spî'nin işgalin yıldönümü olduğunu hatırlatan Yûsîf, şöyle devam etti: "Serêkanîyê halkımıza da sesleniyoruz; işgale, demografik yapının değiştirilmesine, katliamlara karşı mücadelemiz sürecektir. Söz veriyoruz ki Efrîn, Serêkanîyê  Girê Spî, Cerablus Suriye'de işgal edilen her yerin özgürleştirilmesi için mücadelemiz sürecek. Bu esas üzerinden bir kez daha önderliğimize ve şehitlerimize söz veriyoruz. Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü ve Serêkanîyê ve diğer kentlere yönelik işgalin son bulması için ‘Önder Apo'ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm' şiarıyla özgürlüğümüzü ele alıncaya kadar bu hamleye devam edeceğiz."

QAMIŞLO
PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komployla ve Serêkaniyê Girê Spî'nin işgalini kınamak için Osman Sabri Kavşağı'nda binlerce kişi bir araya gelerek yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşe Cizîr Kantonu'nun Til Koçer, Derik, Girke Legê, Çilaxa, Tirbespiyê, Qamişlo ve Amûdê şehirlerinden binlerce Kürt, Arap ve Süryani, parti temsilcileri ve Cizîr Kantonu Demokratik Özerk Yönetim temsilcileri katıldı.

Yürüyüşte, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları ve "Önder Abdullah Öcalan'a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm", "Zindanlardaki direniş ruhuyla Önder Abdullah Öcalan'ı özgürleştireceğiz", "Serok Apo'nun özgürlüğü mücadele eden halkın özgürlüğüdür", "Önder Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komployu kınıyor ve fiziki özgürlüğüne çağrıda bulunuyoruz" pankartları taşındı.

Osman Sabri Kavşağından başlayan yürüyüş, Mihemed Şexo Kültür Sanat Merkezi önüne kadar devam etti. Mitingde konuşan Demokratik Birlik Partisi Başkanlık üyesi Aldar Xelil ve Kongra Star Koordinasyon üyesi Shiraz Hemo konuşma yaptı. Aldar Xelil, uluslararası komploya dikkat çekerek, "27. yılda komployla halkımızın ve önderimizin varlığını hedef alıyorlar" dedi. Aldar Xelil, İmralı zindanında uygulanan tecride karşı Abdullah Öcalan'ın direndiğini, Kürdistan ve dünyanın farklı yerlerinde tecride karşı mücadelenin sürdüğüne işaret etti.

Kongra Star adına konuşan Şiraz Hemo ise sözlerine PKK lideri Abdullah Öcalan'ı ve devrimi savunma mücadelesinde yer alanların tarihi direnişini selamlayarak başladı. Şiraz Hemo, "Bu toprakların her çığlığı, her nefesi, bu toprakların çocuklarının tarihi direnişini anlatıyor" diye belirtti. 9 Ekim komplosunun yıldönümünde egemen güçlerin Ortadoğu'yu savaş alanına dönüştürdüğünü vurguladı. Buna karşı süren mücadeleyi boğmaya çalıştıklarını söyledi.

‘HALKIN GÜCÜ KIRILAMAZ'
Şiraz Hemo, Rojava Kuzey ve Doğu Suriye'de kurulan sistemin egemen güçlerin hegemonyasına karşı olduğuna dikkat çekti ve ekledi: "Yıllar boyunca hep halkın iktidarını kırmaya, kadınları köle olarak tutmaya çalıştılar ama asla başaramadılar. Düşmanlar vahşetlerine ne kadar devam ederlerse etsinler halkın gücünü, ortak yaşamı ve demokrasiyi yenemeyeceklerdir. Kuzey ve Doğu Suriye'deki sistem bunun en belirgin örneğidir. Egemenliklerine tehdit oluşturan şey, halkların birliğidir."

Miting sloganlarla sona erdi.

ROJAVA'DA HALKLAR TECRİDE KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTME SÖZÜ VERDİ
Suriye Önder Abdullah Öcalan'ı Savunma Avukatlar İnisiyatifi ile Fırat, Efrin-Şehba, Minbic, Tebqa, Reqa ve Dêrazor yapılan açıklamalarla komplo kınandı.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün ezilen halkların özgürlüğü olduğuna işaret edildi.

Yapılan açıklamalarda, komplonun amacı ve nedenleri anlatılırken, "Önder Abdullah Öcalan şahsında halklar zulme uğramaktadır. Uluslararası ve insani hukuka rağmen komplo devam etmektedir" mesajı verildi. Faşist Türk devletinin Abdullah Öcalan'a dönük uyguladığı tecride dikkat çekerek, avukat ve ailesi 3 yılı aşkın süredir kendisiyle görüşmenin yapılamadığı belirtildi ve "Fiziki özgürlüğünün sağlanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor" denildi.