4 Ekim 2024 Cuma

99 köylü yaşam alanları için davacı oldu

Ege ormanlarını tehlikeye atan jeotermal sondajlarının durdurulması için Seferihisar köylüleri dava açtı. Davacı olan 99 köylü, asırlık zeytin ağaçlarıyla dolu olan yaşam alanlarını korumak için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

İzmir'in oksijen kaynağı olan Ege ormanlarını tehlikeye atan jeotermal santral projesine karşı çıkan Seferihisar'ın Orhanlı köylüleri, jeotermal sondajların durdurulması için dava açtı.

Şirketin köydeki sondaj faaliyetlerini, 2016 tarihli "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararını gerekçe göstererek, ÇED sürecinin dışında bıraktığını öğrenen köylüler, proje için 2020 Eylül ayında verilen ÇED kapsam dışı kararı ile 2016 tarihli "ÇED gerekli değildir" kararının iptalini istedi.

Doğa Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, davacı olan 99 köylü, asırlık zeytin ağaçlarıyla dolu olan yaşam alanlarını korumak için sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.

'KÖYÜMÜZ TEMİZ HAVASIYLA YAŞAMAYA DEVAM EDECEK'
Davacılardan olan Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Yaşar Buyruk, proje ve davaya ilişkin şunları söyledi: "Köyümüz, temiz havasıyla, ürettiği sağlıklı gıdayla, asırlık zeytin ağaçlarıyla yaşayan bir köy. Yüzlerce yıldır burada üreterek yaşıyoruz. Bu bölge İzmir'in sağlıklı gıda ve zeytinyağı ihtiyacını karşılayan, doğasıyla binlerce canlıya ev sahipliği yapan bir yer. Bu bölgeye yapılması planlanan jeotermal arama çalışmalarına yönelik olarak ÇED kapsam dışı kararı verilmesi yasalara uygun değil. Şu anda sondaj çalışmaları süren bölge zeytin ağaçlarıyla iç içe, köyümüzün yerleşim alanınınsa yanı başında. Doksan dokuz köylümüzün vekaleti ve derneğimizin tüzel kişiliği olarak hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Köyümüz zeytin ağaçlarıyla, doğal güzellikleriyle, temiz havasıyla yaşamaya devam edecek."

NE OLMUŞTU?
Hukuka aykırı işlemlere karşı dava açan yöre halkı, şirketin bundan önce köyün düğün ve piknik alanlarını hiçbir yasal izin olmadan şantiye alanı yaparak işgal etmesine tepki göstermiş, tepkiler sonucunda şantiye alanı Seferihisar Belediyesi yetkililerince kaldırılmıştı. Daha sonra aynı şirketin köylülerin tapulu arazilerinden ve orman içinden yine hukuk dışı yollarla ve izinsiz olarak yol açmaya çalışması üzerine,  arazilerini tellerle çevirmek zorunda kalan köylüler, şirket yetkilileri hakkında Seferihisar Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuşlardı.