4 Ekim 2024 Cuma

AİHM, Demirtaş'ın derhal tahliye edilmesi kararı verdi

AİHM Büyük Daire, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'derhal tahliye edilmesi' kararı verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi kararını açıkladı. AİHM, Demirtaş'ın derhal tahliye edilmesini istedi.

Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Kahraman twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi, Sn Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar ile derhal tahliye kararı vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu gerçeği tescil edilmiştir.

"AİHM Daire kararından sonra 'karar kesin değil' bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve emredicidir. Türkiye yargısının, 'karşı hamle yapar işi bitiririz' anlayışına prim vermeden Sn. Demirtaş'ı derhal serbest bırakması gerekmektedir"

MOLU: 4 YILDIR SİYASİ SEBEPLERE BAĞLI REHİN TUTULDUĞU TESCİL EDİLDİ
AİHM Büyük Daire'nin kararının ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş'ın avukatlarından Benan Molu, kararın kesin ve bağlayıcı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"İHAM Büyük Dairesi, Selahattin Demirtaş ile ilgili tarihi bir kararla Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasına vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu tescil edilmiştir. İHAM'ın 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen ‘karar kesin değil' bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar, kesin ve bağlayıcıdır. Türkiye yargısının, ‘karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz' anlayışına kapılmadan Demirtaş'ı derhal serbest bırakması gerekmektedir."

DEMİR: DERHAL SERBEST BIRAKILSIN
Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir de kararı şöyle değerlendirdi:

"AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi Selahattin Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar vermiştir. Bu kararla Demirtaş hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, Demirtaş'ın 4 yıldır siyasi sebeplerle rehin tutulduğu tescil edilmiştir. AİHM derhal tahliye kararı da verdi.

"AİHM'in 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen 'karar kesin değil' bahanesi ortadan kalkmıştır.Bu karar kesin ve bağlayıcıdır.Türkiye yargısının, 'karşı hamle yapar işi bitiririz' anlayışına kapılmadan Demirtaş'ı derhal serbest bırakması gerekmektedir."