12 Ekim 2024 Cumartesi

Batman'da 654. eylemde Mikdat Özeken için adalet istendi 

Yüksekova'da Karlı köyüne askerlerin yaptığı baskında gözaltına alınan ve serbest bırakılırsa konuşur diye katledilen Mikdat Özeken için Batman'da düzenlenen kayıp eyleminde, oğlunu arayan anne Özeken'e Yüksekova  Tabur Komutanı M. Emin Yurdakul'un "Oğlunu bu kazanda yakarak öldürdüm. Bir daha gelirsen aynı kazanda seni de yakacağım" diyerek tehdit ettiği aktarıldı. Ailenin yıllardır Özeken'e ait bir mezar için mücadele ettiği kaydedildi. 

Batman'da gözaltında kayıplara karşı mücadele sürüyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları bu hafta 654. kez bir araya geldi. Gülistan Caddesinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan açıklamada, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açıldı, kayıpların fotoğrafları taşındı. Bu hafta 27 Eylül 1994'te Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Befircan köyünde askerlerce götürüldüğü Tabur Komutanlığı'nda infaz edildiği ve cenazesinin bugüne kadar bulunmadığı belirtilen Mikdat Özeken'in faillerinin bulunması talep edildi.

'SERBEST KALDIKLARINDA KONUŞUR DİYE İNFAZ EDİYORLAR'
Mikdat Özeken'in kardeşi İrfan Özeken'in beyanlarına dayanarak yaşananları anlatan İHD Batman Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi, 27 Eylül 1994'te Yüksekova Tabur Komutanı Mehmet Emin Yurdakul komutasındaki askerlerin, Karlı köyüne baskın yaptıkları ve baskına itirafçı Kahraman Bilgiç'in de katıldığını, baskında Yüksekova'dan köye kışlık odun toplamaya giden Miktad Özeken ve Münir Sarıtaş'ı da yanlarına aldıklarını kaydetti. Baskında tüm köylülerin köy meydanında toplatıldığını ifade eden Elçi, aracı olan 75 yaşlarında Abdulkerim Yurtseven'in örgüte yardım etmekle suçlandığı, işkenceye maruz kaldığını, kaburga ve omurga kemiklerinin kırıldığını söyledi. Yurtseven, Özeken ve Sarıtaş'ın daha sonra araca bindirilerek Yüksekova Tabur Komutanlığına götürüldüğünü belirten Elçi, "Abdulkerim Yurtseven yolda yaşamını yitiriyor. Kardeşim ve arkadaşı bu olaya tanık oldukları için konuşmamaları için ağır işkence yapılıyor ve serbest kalmaları durumunda olayı anlatırlar düşüncesiyle taburda infaz ediyorlar" dedi.

YURDAKUL'DAN ANNE ÖZEKEN'E: OĞLUNU BU KAZANDA YAKARAK ÖLDÜRDÜM
Özeken'in annesinin Tabur Komutanlığı'na gittiğini ve "oğlunu Hakkari Tugay Komutanlığına gönderdik" yanıtı aldığını dile getiren Elçi, 10 günlük ısrar üzerine Hakkari Tugay Komutanlığının ise "Oğlun Yüksekova Tabur komutanlığında" diye cevap verdiğini söyledi. Kadının tekrar Yüksekova Tabur Komutanlığına gittiğini hatırlatan Elçi, Tabur Komutanı M. Emin Yurdakul'un Özeken'in annesini, "Oğlunu bu kazanda yakarak öldürdüm. Bir daha gelirsen aynı kazanda seni de yakacağım" diyerek tehdit ettiğini kaydetti.

AİHM TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİ
Daha sonra itirafçı Kahraman Bilgiç'in, Özeken'i teslim etmek şartı aileden 10 bin mark aldığını, kendisinin Yüksekova'dan ayrıldığını belirten Elçi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınan davada Türkiye'nin tazminat ödemeye mahkûm edildiğini ifade etti.

Açıklama oturma eylemiyle son buldu.