12 Ekim 2024 Cumartesi

Çarkın'ın 'işkencede katledildi' itirafına rağmen adalet sağlanmadı

İzmir'de Bursa'da kaybedilen Ayhan Efeoğlu ve Ali Efeoğlu'nun dosyasını ele alan kayıp yakınları eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın'ın Ayhan Efeoğlu'nu işkencede katleden polislerin isimlerini itiraf etmesine rağmen adaletin sağlanmadığı kaydedildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve kayıp yakınları, iki haftada bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Konak ilçesindeki eski Sümerbank önünde sürdürüyor. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, "Kayıplar vicdandır, sahip çık" ve "Failler belli kayıplar nerede" pankartları açıldı.

'GÖZALTINDA YOK DENİLDİ AMA TANIKLAR YALANLADI'
İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Gülay Gün Bilici, 6 Ekim 1992'de kaybedilen Ayhan Efeoğlu ile 5 Ocak 1994'de kaybedilen Ali Efeoğlu'na ilişkin bilgi verdi. Bilici, "Ayhan Efeoğlu, Bursa ili İnegöl ilçesi nüfusuna kayıtlıydı. Kaybedildiği tarihte 25 yaşındaydı. Demokratik üniversite mücadelesi nedeniyle dokuz kez gözaltına alınmış ve siyasi polis tarafından tanınan biriydi. 6 Ekim 1992 tarihinde okulun önünde ellerinde telsiz olan sivil polislerce gözaltına alınarak kaybedildi. Bütün başvurulara 'gözaltında öyle biri yok' diye yanıt verilmişti ama tanıklar bunu yalanlıyordu" dedi.

'ÇARKIN İŞKENCEDE ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ İTİRAF ETTİ'
Yürütülen soruşturmanın ise 2008'de 20 yıllık zaman aşımı bile beklenmeden kapatıldığını söyleyen Bilici, "2011 yılında eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın, Ayhan Efeoğlu'nun gözaltındayken işkence ile öldürüldüğüne tanık olduğunu söyledi. 'Onu bizzat ellerimle gömdüm' dedi. Efeoğlu'nu işkence ile sorgulayan ve bedenini kaybeden polislerin isimlerini açıkladı. Bu itiraflar sonucunda Efeoğlu Ailesi'nin dosyanın yeniden açılıp etkin ve bağımsız bir soruşturma yapılarak oğullarının gömüldüğü yerin tespit edilmesi ve adaletin sağlanması talebi bugüne kadar gerçekleşmedi" diye konuştu.