12 Ekim 2024 Cumartesi

'Hatice Onaran serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi, 655. F oturmasında, tutsaklara para yatırdığı için tutuklanan şube üyesi ve ağır hasta tutsak Hatice Onaran'ın derhal serbest bırakılmasını istedi. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi tarafından Ankara'da yapılan açıklamada da Hatice Onaran'ın durumuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 655. F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Hasta mahpus Hatice Onaran serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açılan eylemde, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Gebze Kapalı Kadın Hapishanesinde tutulan hasta ve engelli tutsak Hatice Onaran'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

60 yaşındaki Hatice Onaran'ın, Lomber Vertebrada ileri derecede skolyoz ve kolon kanseri hastası olduğunu ve yüzde 79 engelli raporu bulunduğunu ifade eden Çiçek, Onaran'ın İHD üyesi ve tutsak hakları savunucusu olduğuna dikkat çekti. Onaran'ın kolon kanseri tedavisi devam ederken, tutsak yakını ve İHD'ye yardım başvurusunda bulunan birkaç tutsağa cüzi miktarda para yatırdığı için hakkında dava açıldığını aktaran Çiçek, cezası kesinleşen Onaran'ın tutuklanarak hapse konduğunu belirtti.

'HAPİSHANEDE KANSER HASTALIĞI İLERLEYEBİLİR'
Çiçek, şöyle devam etti: "Hatice Onaran, 2020 yılında kalın bağırsakta tespit edilen kitle nedeniyle ameliyat edilmiş, 2014 yılı Ocak ayında  yapılan tetkiklerde ise kanserin bağırsak içine yayıldığı tespit edilmiştir. 16 Ekim'de periyodik kontrol ve muayene randevusu bulunan ve 3 ayrı vücut bölgesinden tomografi çektirmesi ve detaylı biyokimyasal analiz yaptırması gereken Hatice Onaran'ın, hapishane koşullarında bu randevusuna götürülüp götürülmeyeceği dahi halen netleşmedi. Hatice Onaran'ın, hastalıklarının tedavi ve takibi yanında, özel beslenme ve hijyenik bir ortamda yaşama ihtiyacı bulunmaktadır. Hapishanede bu koşullar sağlanamayacağından kanser hastalığının hızla ilerlemesi ve yayılması ihtimali güçlenmektedir."

'DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'
"Mücadele arkadaşları olarak, Hatice Onaran hakkındaki suç isnadını akıl dışı bulurken, bu akıl dışı davada verilen akıl dışı ceza hükmü, yine akıl dışı bir kararla kesinleşmiş oldu. Şu sorularımıza cevap istiyoruz. Mahpuslar için idare hesabına yatırılan ve idare tarafından harcanan bir para ile örgütsel faaliyete nasıl destek olunur? Bu, hapishanede örgütsel faaliyet var ve idare eliyle finanse ediliyor anlamına gelmez mi? Böyle değilse, bu, suçlamanın ve cezanın hukuk dışı olduğunu göstermez mi" diyen Çiçek, Onaran'ın derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin 527. hafta eyleminde de Hatice Onaran'ın durumuna dikkat çekildi. Sakarya Caddesinde yapılan açıklamada, "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

Eylemde, "Hatice Onaran'ın, hastalıklarının tedavi ve takibinin yanı sıra özel beslenme ve hijyenik bir ortamda yaşama ihtiyacı bulunmaktadır. Bu koşulların hapishanede sağlanamayacağı açıktır. Hapishanenin olumsuz koşulları ve kontroller ile tedavilerde yaşanacak olan aksaklıklar; kanser hastalığının nüks etmesi, yayılması ihtimalini de güçlendirmektedir. İnsan hakları savunucusu olan Hatice Onaran'ın hapishanede tutulması kabul edilemez. Tüm bu nedenlerden dolayı Hatice Onaran'ın acilen tahliye edilerek, ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tetkik ve tedavilerine devam edebilmesi için gerekli işlemlere başlatılmasını talep ediyoruz" denildi.