12 Ekim 2024 Cumartesi

Hakkari'de Yaşar ve Kartal için adalet istendi

Ferhat Yaşar ve Şevket Kartal'ın koyunlarını otlattığı bölgede askerler tarafından kurşunlanarak katledilmesinin ardından, cansız bedenlerinin köy meydanında panzerlerin arkasına bağlandığını ve sürüklenerek çarşı merkeze götürüldüğü hatırlatılan Hakkari'deki eylemde, Yaşar ve Kartal için adalet istendi. 

Hakkari'de bir araya gelen çok sayıda kişi Fettah Yaşar ve Şevket Kartal'ın akıbetini sordu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınlarının 144. eylemi bu hafta da Yüksekova ilçesinde bulunan Sanat Sokağında düzenlendi. 

Eylemde, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Basın metnini okuyan İHD Hakkari Şube Eşbaşkanın Sibel Çapraz, yaşananları şöyle aktardı: "Fettah Yaşar 1994 yılında arkadaşı ile birlikte koyunlarını otlatmaya gittiği esnada Alekanan köyüne düzenlenen bir operasyonla gözaltına alınarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Ailelerin ilçe jandarmanın önünde toplanması üzerine her iki yurttaşın serbest bırakıldığını ileri sürüldü. Fettah Yaşar ve arkadaşı ‘örgüte yardım ettikleri' iddiasıyla gözaltına alındığı ve akabinde tehdit edilerek serbest bırakıldı. Yaşar ve Kartal'ın askerler tarafından tehdit edildikleri mahkeme kayıtlarına da geçti. Serbest bırakılan Fettan Yaşar ve arkadaşı sahipsiz kalan koyunlarına bakmak için aile bireyleri ile birlikte Alekanan köyüne, koyunların bulundu bölgeye gitti. Aile koyunlarını toplamaya giden Fettah yaşar ve arkadaşı Şevket Kartal'ın gittiği yöne doğru bir helikopterin gittiğini gördü ve akabinde silah sesleri gelmeye başladı. Köylüler olay yerine doğru gitmek istese de askerlerin engeli ile karşılaştı. Kurşunlanmış bedenleri ile her iki arkadaş Yaşar ve Kartal'ın cansız bedeni köy meydanına getirildi. Köy meydanına getirilen cenazeleri almak isteyen ailelere izin verilmedi. Fettah Yaşar ve Şevket Kartal'ın cansız bedeni onlarca insanın önünde panzerin arkasında bağlandı ve sürüklenerek çarşı merkezine doğru götürüldü. Cenazelere yapılan bu insanlığa aykırı işkence karşısında durmak isteyen insanlar ise darp edildi. Cenazeler tabura götürüldü.

"Bir insanlık ayıbının gerçekleştiği bu olayda cansız bedenler ailelere teslim edilmedi. İki kişinin cansız bedeni onları katleden askerler tarafından Bajêrge mezarlığında kefensiz ve dini vecibeler yerine getirilmeden defnedildi. Yaşanan olay sonrası mahkeme kayıtlarına da geçen ifadelerde belirtildiği gibi bir görgü tanığı her iki cenazenin de kulakları kesik bir biçimde açılan çukura konulduğu ve üzerilerinin kapatıldığını kaydetti. Ailenin Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı makamına yapmış olduğu başvuru ile bir soruşturma başladı. Tüm gerçekliklere ve tanıklıklara rağmen kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesi ile dosya Sümen altı edildi. Böylelikle insanlık tarihine kara leke olarak geçmesi gereken bu olay açısından tek bir kişi yargılanmadı, sorumlular ortaya çıkarılmadı. 1994 yılında Alekanan köyüne yapılan operasyon ile katledilen Fettah Yaşar ve arkadaşı için adalet talep ediyoruz."

Açıklama oturma eylemiyle sona erdi.