4 Ekim 2024 Cuma

Çin aşısı gelemedi

Çin'den gelecek aşı yılan hikayesine döndü. 11 Aralık'ta Türkiye'de olacağı söylenmesine rağmen gelemeyen aşı için Sağlık Bakanı'nın verdiği son tarihte tutmadı. Bakan aşının bugün Türkiye'de olacağını söylemişti. Fakat aşının bir iki gün daha gecikeceği duyuruldu. Aşının ne zaman geleceği belirsizliğini koruyor.

Çin'deki Sinovac firmasından satın alınan Covid-19 aşılarının bir iki gün gecikmeli olarak Türkiye'ye ulaşacağı açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının 11 Arlık'tan sonra Türkiye'de olacağını açıklamış fakat aşılar gelmemişti. Bakan son olarak 28 Aralık tarihinde aşıların geleceğini söylemişti. Fakat bakanın verdiği son tarihte tutmadı.

Bakan Koca, Pekin'deki Covid-19 alarmı ve Pekin gümrüğünde görülen Covid-19 vakası sebebiyle aşıların bir iki gün gecikmeli geleceğini duyurdu. Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz" dedi. 

Sinovac firması ile yapılan sözleşmeye göre şubat ayı sonuna kadar 50 milyon doz aşının teslim edilmesi gerekiyor.

İlk etapta gelecek aşının miktarı konusunda da büyük bir şaibe bulunuyor. Bakan Koca, 24 Aralık günü yaptığı açıklamada, ilk etapta 9 milyon kişiye aşı yapacaklarını açıklarken, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Aralık günü yaptığı açıklamada 4,5 milyon doz aşı geleceğini söyledi. Bugün öğrenilen bilgiye göre ise Çin'den ilk etapta 3 milyon doz aşı gelecek.