4 Ekim 2024 Cuma

'Çıplak arama işkencedir'

Çıplak arama işkencesine ilişkin açıklama yapan Tutsakların Sesi Platformu, faşist iktidarın bu politikasına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Uşak Kapalı Kadın Hapishanesi'nde meydana gelen çıplak arama işkencesine ilişkin açıklama yaptı.

AKP-MHP iktidarının hapishanelerde işkenceyi rutinleştirdiği kaydedilen açıklamada, tutsaklara yönelik baskı ve şiddetin giderek arttığı kaydedildi. Açıklamada, "Hapishaneleri zindana çeviren faşist iktidar, çıplak arama, süngerli oda işkencesi, çift kelepçe dayatması, ayakta sayım dayatması gibi onlarca uygulama sıradan bir hal aldı. İnsan onuruna aykırı bu uygulamalar yaşanırken, durumu görmezden gelmek, olayın üstünü örtmek, yapılanları haklı ve meşru görmek anlamına gelir ki bunu anlamak mümkün değil" denildi.

AKP'li yetkililerin "çıplak arama yoktur" açıklamalarının korkunç olarak yorumlandığı açıklama, şöyle devam etti: "Bu iddialar üzerine Hacer Koç yaşadıklarını ifşa ederek AKP/MHP faşist iktidarına cevap verdi. Hapishanelerde yakınlarını ziyarete giden binlerce değil yüzbinlerce insanın yıllardır bu duruma maruz kaldığı biliniyor. Yıllardır hapishane kapılarında, koğuşlarda, hasta tutsakların hastanelere gidip gelirken, muayene sırasında alenen yaşanıyor bu cinsel taciz. Oğlunu görmeye giden 70 yaşındaki kadınların hangi tür aramalardan geçtiği, nasıl dalga geçildiğini bu halkımız iyi bilir. Bırakalım sıradan insanları avukatlarımıza nasıl davranıldığını iyi biliriz. Yasal olarak var olan hukuki durumuna rağmen taciz ve ağır hakaretlere uğramadan kapıdan çıkamaz. Durum bu kadar vahimdir. 

"Çıplak arama uygulaması bir insan hakkı ihlali ve cinsel işkencedir. İnsan hakları evrenseldir. Bu haklarımızı bir bütün olarak koruyamaz bir duruma gelirsek, faşist İslamcı iktidar kişiliğimizi param parça ederek, bizleri kişiliksizleştirir. Onur ve haysiyetin her şeyin üzerinde olduğunu bilen halkımız bu pespayeliğe mutlaka karış çıkacaktır, mücadeleyi yükseltecektir. Faşist AKP iktidarı gereken cevabı mutlaka alacaktır. İnsanlık dışı olan çıplak arama gibi uygulamalar derhal kaldırılmalı, insan onurunu zedeleyen her türlü davranıştan vazgeçilmelidir."