4 Ekim 2024 Cuma

Çıplak arama işkencesi haberleri ve paylaşımlarına soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, polis merkezleri ve hapishanelerde çıplak arama işkencesine ilişkin haber ve paylaşımlar hakkında soruşturma başlattı.

Uşak Emniyet Müdürlüğü'nde 30 kadının cinsel işkenceye uğradığı HDP Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından gündeme getirildi.

Konuya ilişkin bir çok haber sitesi haber yaptı. Çıplak arama işkencesine sosyal medyada "ÇıplakAramaya SessizKalma" hashtagi ile onbinlerce kişi tepki gösterdi. 

Çıplak arama işkencesinin gündemleşmesinden rahatsız olan devlet soruşturma saldırısına başladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı basın-yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada sosyal medya paşlaşımı yapan ve haber yayınlayan sitelere soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Başsavcılık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada polis merkezleri ve cezaevlerinde çıplak olarak arama yapıldığını iddia eden kişilerin, FETÖ silahlı terör örgütünün Türkiye Cumhuriyeti devleti ve anayasal düzenine yönelik hedeflerini meşru göstermek ve bu hedef lehine kamuoyu oluşturmak amacıyla kasıtlı olarak paylaşımlarda bulunduğu şüphesini destekleyen emarelerin tespit edilmesi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca re'sen soruşturma başlatılmıştır.

"Soruşturma kapsamında özel yasa hükümleri gereğince farklı soruşturma/kovuşturma usulü öngörülen kişiler hakkında, yasal düzenlemelere göre işlem tesis edilecektir."