4 Ekim 2024 Cuma

Çıplak arama işkencesi hapishanelerde rutin hale getirilmeye çalışılıyor

Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde, koğuştan dışarı çıkmak çıplak aramanın gerekçesi yapılıyor. Kalkandere Hapishanesindeki siyasi tutsaklardan Umut Savaş Koçyiğit, telefon görüşmesine götürülürken bile çıplak aramaya maruz kaldıklarını aktardı.

Gözaltında ya da hapishane girişlerinde uygulanan çıplak arama işkencesi, sadece bununla da sınırlı değil. Sincan Hapishanesi'nde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz'ın kaldığı koğuşunda baskın arama yapan gardiyanların çıplak arama saldırısı, hapishanelerde uygulamanın rutin hale getirilmek istendiğini gösteriyor.

Benzer bir uygulamanın Rize Kalkandere L Tipi Hapishanesi'nde yaşandığı ortaya çıktı. Hapishanedeki siyasi tutsaklardan Umut Savaş Koçyiğit, telefon görüşmesine götürülürken bile çıplak aramaya maruz kaldıklarını açıkladı. 

Koçyiğit, ailesi ile yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, pandemi döneminde uğradıkları hak gasplarının arttığını ifade etti.
 
Pandemi tehdidi olmasına rağmen gardiyanların her gün birkaç kez koğuşlara gelerek sayım yaptığını, kendilerine gönderilen kitapların verilmediğini söyleyen Koçyiğit, telefon görüşmesine çıkarıldıklarında bile çıplak arama dayatmasına maruz kaldıklarını söyledi.

Bu uygulamayı dilekçe yazarak  Adalet Bakanlığı'na bildirdiklerini, ancak yanıt alamadıklarını belirten Koçyiğit, hak ihlallerine karşı mücadele edip, direnmeyi sürdüreceklerini vurguladı.

AÇLIK GREVİ TALEPLERİNİ SAHİPLENME ÇAĞRISI
Hapishanelerdeki, İmralı tecridinin son bulması talebiyle başlatılan açlık grevlerinin tecrit kalkana kadar süreceğini de söyleyen Koçyiğit, kamuoyuna eylemlerini sahiplenme çağrısı yaptı.
 
Baba Ali Koçyiğit ise, tutukluların telefon görüşmesine giderken bile çıplak arama dayatmasına maruz kalmalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Çıplak arama dayatmasının gündemde olduğu için cezaevi idaresinin bilinçli olarak bu uygulamaya başvurduğuna dikkat çeken baba Koçyiğit, "Tecrit içinde tecrit yaşıyorlar. Onlar nasıl içeride direniyorsa, biz de onlar için dışarıda direneceğiz" dedi.