4 Ekim 2024 Cuma

Covid-19 aşısı daha yola çıkmamış

Covid-19 aşısına ilişkin güvenilirlik tartışması devam ederken Sağlık Bakanı Koca, Çin aşısının pazar gecesi yola çıkacağını açıkladı. Bakan Koca, ne kadar aşı geleceğine dair ise bilgi vermedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Koca, Çin'den gelecek Covid-19 aşısının pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacağını duyurdu. Bakan Koca, daha önce yaptığı açıklamada aşının 11 Aralık itibariyle Türkiye'de olacağını söylemişti.

Salgın süresince yaşananların açık bir şekilde iletildiğini savunan Bakan Koca, "Karşınıza her çıktığımda umutla dinlediniz, destek oldunuz. Beni ailenizin ferdi olarak kabul ettiniz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim" diyerek güven duygusu örgütlemeye çalıştı.

Çin’den gelen inaktif aşının çocukluk çağı aşı türü olduğunu söyleyen Koca, "Acil kullanım onayına temel teşkil edecek veriler, bağımsız değerlendirme kurumu tarafından değerlendirilerek iletilmiştir. Bilim Kurulumuzun değerlendirmeleriyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz" dedi.

Çin’den gelecek aşı için onay işlemlerinin tamamlandığını söyleyen Bakan Koca, aşının pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacağı bilgisini verdi. Bakan Koca, gelecek olan aşının miktarını ise açıklamadı.

Ayının ilk aşamasında sağlık çalışanlarına uygulanacağının bilgisini veren Bakan Koca, "Birinci aşamada 9 milyona yakın kişinin olduğunu söyleyebilirim. Şubat sonuna kadar elimizde olmasını düşündüğümüz 50 milyon aşı olduğunu söylemiştim. İlk planda sağlık çalışanlarından başlamak üzere daha kısa bir zaman diliminde Ocak, Şubat, Mart gibi en geç Nisan olmak üzere yaygın üçüncü aşamada olan kişileri aşılamayı hedefliyoruz" dedi.

Aşının Aile Sağlık Merkezleri, kamu üniversite hastaneleri ve bazı özel hastanelerde yapılacağını söyleyen Bakan Koca, "Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyon aşıyı yapma imkanımızın olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'nin her yerinde yapabileceğiz" diye konuştu.