4 Ekim 2024 Cuma

DBP'den polis saldırısı sonrası açıklama: Tek yol ulusal birlik

DBP'nin, KDP provokasyonlarına ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in tutuklanmasına ilişkin Aksaray Meydanı'nda yapmak istediği açıklamaya polis saldırmasının ardından HDP İstanbul İl binası önünde basın açıklaması yapıldı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İstanbul İl Örgütü, KDP provokasyonlarına ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in tutuklanmasına karşı Aksaray Meydanı'nda yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı. Saldırı sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP Milletvekili Musa Piroğlu'nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada,  "Zaman özgürlük zamanı. Ölsün kardeş kavgası" pankartı açılırken, "Leyla Güven onurumuzdur" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atıldı.

UĞURLU: KARDEŞ KAVGASINA SON VERİLMELİ, ULUSAL BİRLİK SAĞLANMALI
Eylemde konuşan HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, yapmak istedikleri eyleme yapılan saldırıyı kınayarak, "Buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz" dedi. Leyla Güven'in gözaltına alınmasına değinen Uğurlu, tutuklamanın iktidarın halkların bir arada yaşama iradesinden duyduğu korkuyu ortaya çıkardığını söyledi. KDP provokasyonuna tepki gösteren Uğurlu, "Bu kardeş kavgasına bir an önce son verilmeli. Oturup ulusal birlik tartışılmalı. Ulusal birliğin sağlanması için yan yana gelmeliyiz" diye belirtti.

AYDENİZ: İKTİDAR BİTMİŞ, ÇARESİZ
Ardından söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise AKP-MHP faşizminin kurumsallaşmaya çalıştığını belirterek, iktidarın bitmiş ve çaresiz durumda olduğunun altını çizdi. İktidarın halklara, kadınlara, gençlere verebileceği bir şeyi olmadığını dile getiren Aydeniz, "Bir tek zulümleri kaldı. Kürt halkının direnişi onları bitirdi. Kadın mücadelesi onları bitirdi. Onlar da varlıklarını Kürt halkına düşmanlık üzerinden devam ettiriyorlar. Bu nedenle sonuna kadar saldırıyor, düşmanlık ediyorlar" dedi.

'TEK YOL ULUSAL BİRLİK'
Tarihi bir süreçten geçildiğini belirten Aydeniz, "Mezopotamya coğrafyası Kürtlerin kadim coğrafyasıdır. Ama bugün işgalci devletler burada büyük bedelle elde edilmiş kazanımları yok etmek için savaş güdüyorlar. Bu savaşı Kürdistan'ın kalbinde güdüyorlar. Hiçbir Kürt gücü hiçbir savaşa karşı kendi gücünü kendi birleşenini suçlu göremez. Kürt halkının kazanımlarını korumanın ve büyütmenin kalıcı hale getirmenin tek yolu ulusal birliği korumaktan geçiyor. Kürtler statüsüz yaşamak istemiyor. Kürtlerin Türkiye'de verdikleri mücadele Türkiye demokrasisi için vazgeçilmezdir. Eğer demokratik bir zemin oluşturulmak isteniyorsa burada sessiz kalınmamalı. Kürtlere düşmanlaştırılmaya karşı yapılan tahriklere kapılmamalıdır. Gün özgürlük için bir araya gelme günüdür. Gün tecridi kırma günüdür" şeklinde konuştu.

PİROĞLU: NE LEYLA DİZ ÇÖKER NE DE BİZ GERİ ÇEKİLİRİZ
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise Güven'in tutuklanmasının ülkedeki herkesin tutuklanması anlamına geldiğini belirterek, "Devletin bütün görevlileri artık şunu bilmelidir, Kürt halkının iradesine ve seçilmişlerine saygı duyacaklar. Demokrasi güçleri olarak biz buraya ağır bedeller ödeyerek geldik. Ne Leyla diz çöker ne biz geri çekiliriz" dedi.

Halkın haklarını direnerek korumaya devam edeceklerinin altını çizen Piroğlu, "Hiçbir kavgadan kaçmadık, kaçmaya niyetimiz yok. Onların peşindeyiz, bugün bu saldırıyı yönetenler bilsinler ki bu ülkede yoksulların, işçilerin arasında ve Kürtlerin kalbinde bir isyan, bir öfke büyüyor. Bu öfke ayağa kalktığı gün iktidarın sonu gelecek. Kürt anasının çocuğu için yaktığı ağıt buradaki yoksulun çığlığı ile birleştiğinde bu iktidarın sonu gelecek. Birleşerek geliyoruz bu iktidarı yıkacağız ve biz kazanacağız" şeklinde konuştu.