DEM Parti heyeti Adalet Bakanı'yla görüştü
DEM Parti heyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'la görüştü. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Sürecin ilerletilmesi için sayın Öcalan'ın koşullarının en önemli başlık olduğunu ve bir an önce bu koşulların düzeltilmesi gerektiğini ifade ettik. Sanırım önümüzdeki günlerde bu konuda bazı gelişmeler görme şansımız olacak" dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan'dan oluşan DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü. Görüşme yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü.
Adalet Bakanlığında yapılan görüşme sonrası DEM Parti heyeti açıklamalarda bulundu.
'ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BAZI GELİŞMELER GÖRME ŞANSIMIZ OLACAK'
Bu görüşmenin aslında İmralı Heyeti'nin Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından planlandığını ancak Sırrı Süreyya Önder'in rahatsızlığı nedeniyle ertelendiğini hatırlatan Koçyiğit, şu ifadeleri kullandı: "Adalet Bakanı ile 1 Ekim'den beri başlayan tartışmalar ve sürece yapılacak katkıları, yasal düzenlemeleri geniş bir zeminde konuşma fırsatı bulduk. Öncelikli konuşma başlığımızın, 27 Şubat'taki çağrısıyla yeni bir dönemin kapısını aralayan ve Kürt sorununun demokratik çözümünde yeni bir eşik atlamamızı sağlayan sayın Öcalan'ın çalışma ve sağlık koşulları olduğunu ifade etmek isterim. Sayın Bakana, tecrit koşullarında sayın Öcalan'ın bu sürece katkı sunamayacağını, sürecin ilerletilmesi için sayın Öcalan'ın koşullarının en önemli başlık olduğunu ve bir an önce bu koşulların amasız fakatsız düzeltilmesi gerektiğini ifade ettik. Sanırım önümüzdeki günlerde bu konuda bazı gelişmeler görme şansımız olacak."
İmralı Heyeti dışında farklı heyetlerin, siyasi partilerin, aydın ve yazarların, gazetecilerin İmralı'ya gitmesinin çok önemli olduğunu ve bu konuda hızla adım atılması gerektiğini dile getiren Koçyiğit, adalet sistemiyle ilgili sorunları da ele aldıklarını söyledi.
'HASTA TUTSAKLARA İLİŞKİN TALEPLERİMİZİ İLETTİK'
Kendileri için en önemli başlıklardan birinin hasta tutsaklar olduğunu dile getiren Koçyiğit, "Hasta mahpuslar açısından hızla bir düzenleme yapılması, adli tıp raporu alanların hızla cezaevinden salıverilmesi konusunda da görüş ve düşüncelerimizi kendilerine ifade ettik. Bu konudaki taleplerimizi kendilerine ilettik" dedi.
Pandemi döneminde hapishaneden şartlı salıverilme koşullarını düzenleyen ama örgütlü suçları istisna tutan düzenlemeye işaret eden Koçyiğit, "Örgütlü suçları istisna tutan meselenin ortadan kaldırılması ve gerçek anlamda herkesi kapsayan eşitlikçi bir yaklaşımın gözetilmesi gerektiğini de kendilerine ifade ettik" dedi.
'TALEPLERİMİZİ İLK ELDEN ANLATMA FIRSATI BULDUK'
İdare ve Gözlem Kurulu kararlarıyla cezalarını tamamlayan tutsakların tahliyelerinin engellendiğine işaret eden Koçyiğit, "İnsanların cezaevinde kalmalarını sağlayan bu idare gözlem kurullarının reforme edilmesi, gözden geçirilmesi, demokratikleştirilmesi ve bütün gözlem kurulu kararlarına objektif kriterlere göre karar verilmesi gerektiğini kendilerine ifade ettik. İkinci bir cezalandırma kurulu olan bu kurulun yapısının demokratikleşmesine ve kararlarını da objektif kriterlere göre almasına dair bir düzenlemenin gelecek ilk yasa paketine konulması gerektiğini ifade etmiş olalım" dedi.
Tutsakların hak aramak ve hapishane koşullarının düzeltilmesi için yaptıkları eylemler nedeniyle disiplin cezası almasının kabul edilemez olduğunu belirten Koçyiğit, "Bu başlıklarda genel bir tartışma yürüttük. Taleplerimizi, kamuoyunun ve halkımızın beklentisini ilk elden kendilerine ifade etme ve anlatma imkanı bulduk" ifadelerini kullandı.
'BAZI DÜZENLEMELERİN GEREKLİ OLDUĞUNA DAİR ORTAK BELİRLEMELER VAR'
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koçyiğit, bir gazetecinin bakanlığın yanıtının ne olduğuna ilişkin sorusuna, "Bütün bunları karşılıklı konuşma fırsatı bulduk. Sayın Bakan da dikkatle bunları not etti. Bazı yasal düzenlemelerin aslında hepimiz açısından gerekli olduğu yönünde ortak belirlemelerimiz var. Birçok hakkaniyetsiz, haksız ve eşitliğe aykırı yasal düzenleme olduğunu herkes çok iyi biliyor" dedi.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çalışma, sağlık ve güvenlik koşullarının da kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini söyleyen Koçyiğit, Kobanê davası ve diğer başlıklarda da değerlendirmeler yaptıklarını aktardı.