4 Ekim 2024 Cuma

Dernek ve vakıflara kayyum atanmasının önünü açan teklif komisyondan geçti

Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı'nın yetkilerini genişleten ve dernek ve vakıflara kayyum atanmasının önünü açan 43 maddelik "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun" teklifi Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçti.

AKP tarafından Meclis'e sunulan "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun" teklifi Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçti. Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanlığı'nın yetkilerini genişleten ve dernek, vakıf, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına kayyum atamasının önünü açacak kanun teklifinin 43 maddesi üzerinde yapılan görüşmeler sonucunda, hiçbir maddesinde değişiklik yapılmadan muhalefettin tüm itirazlarına rağmen komisyonda kabul edildi.

'HALKA YARAR BİR HUSUS YOK'
Madde görüşmelerinin ardından söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, "Bu kadar bütçenin görüşüldüğü bir aşamada ve yoğun bir çalışmanın olduğu süreçte apar topar getirilen bu kanun teklifi, dışarıdan zorlamayla getirilen bir kanunla, gri listeden çıkarılmak amacıyla getirilen bir yasa anlayışıyla; gerçek anlamda halkların yararına olabilecek bir yasanın olduğunu göz önünde bulundurduğumuz zaman, bu kanunda, bu düzenlemede gerçek anlamda halka yarar olabilecek bir husus yok. Baskı, denetim altına alma, örgütlenme hakkının ihlal edilmesi; her anlamda, her düzeyde küçük kırıntıları kalan demokrasinin mevcut olan ilkelerini sınırlandırmayla biz karşı karşıyayız" dedi.

'TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇAMAYACAK'
Derneklerin örgütlenmesinin en önemli kriterlerinden bir tanesi olduğuna dikkati çeken Koç, "Önüne getirilen bu engellerle gerçek anlamda toplumu cendereye alabilecek olan bir anlayışla biz karşı karşıyayız. Biz burada yine Hükûmeti, yine iktidarı ve Komisyonun üyelerini kesinlikle uyarmak istiyoruz. Bu düzenlemelerle Türkiye'nin önünü açamayacaksınız, Türkiye'yi daha da sıkıntılı bir sürece sürüklüyorsunuz. Biz bu itirazlarımızı tarihe not düşmek amacıyla dile getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

'KANUNLAR YAMALI BOHÇA HALİNE GELİYOR'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ise, "Özerk kuruluşların, denge denetleme sistemi dediğimiz kuruluşların varlığına ihtiyacımız var. Dernekler, STK'ler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, aynı zamanda bunlara yönelik çıkarılan yasalar, bunların hareket alanı o ülkenin demokrasiye açısını gelişmişlik düzeyini de gösteren veriler. Bugün İskandinav ülkelerini model olarak alın, işte 7-8 milyonluk ülkelerde 12-30 milyonluk dernek, STK, vakıf üyesi görürsünüz yani herkes 5-6 tane ayrı ayrı derneğe üye olmuştur. Bu örgütlü toplumun ve başarı modelinin örnekleridir. Kanunlar yamalı bohça haline geliyor. Bakın biz komisyon üyelerine herhangi bir konuda kanun teklifi gelecekse bunu en az bir hafta öncesinden tebliğ edin, burada kaliteli yasamayı yapma imkanı tanıyın bütün herkese, hazırlık yapma imkanı tanıyın" ifadelerini kullandı.