4 Ekim 2024 Cuma

'Göçmenlere yönelik hak ihlallerini durdurun'

18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü'ne ilişkin açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, devletlerin politikaları nedeniyle göçmenlerin umudunun tükendiğini kaydetti ve yetkililere yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü'ne ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, tüm dünyada ciddi sorunlar yaşayan mülteciler için uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getirmesi, esas olarak mülteciliğe neden olan savaş, çatışma ve aşırı yoksulluk sorununun çözülmesi beklenirken, bugün İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 14. Maddesinde ve mültecilere dair sözleşmelerde tanımlanan, "sığınma hakkı" çerçevesindeki sorumlulukların dahi yerine getirilmediği ve mültecilerin tamamen korumasız bırakıldığı belirtildi.

Mülteciliğin temel bir hak olarak tanımlanmış olmasına rağmen, mültecilerin ülkelerine girmesini engellemek için devletlerin sınırlarına duvar örmeleri, ülkelerine giren mültecileri geri gönderme yasağına aykırı olarak sınır dışı etmelerinin mültecilerin umutlarını tükettiği kaydedilen açıklamada, yetkililere şu çağrı yapıldı: 

" İç göçe neden olan güvenlikçi politikalardan, ırkçı yaklaşımlardan, gelir dağılımında bölgesel farklılık yaratan politikalardan vazgeçin.
1951 Cenevre Sözleşmesindeki coğrafi çekinceyi kaldırın, ülkede bulunan yabancılara mültecilik statüsü sağlayın.
Resmi statü kazanmış olup olmadıklarına bakılmaksızın her mülteciye; eğitim, sağlık, barınma, çalışma izni, hukuki koruma, örgütlenme hakkı gibi temel haklarını gerçekleştirme olanağı yaratın.
AB ile Türkiye arasındaki Geri Kabul Anlaşmasının iptal edin, mültecileri pazarlık konusu yapmayın.
Sınır geçirgenliğini artırarak insan ticareti ve güvenli olmayan yollardan mülteci hareketini önleyin.
Geri gönderme yasağını ihlal eden uygulamaları durdurun.
Ciddi hak ihlallerine neden olan Geri Gönderme Merkezlerini kapatın.
Mülteci kadın, çocuk, yaşlı ve engelliler için onları şiddetten, istismardan, sömürüden koruyucu, destekleyici mekanizmalar oluşturun."