4 Ekim 2024 Cuma

Hasta tutsak Kemal Özçelik için tahliye çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, yüzde 71 engelli "Cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen serbest bırakılmayan Kemal Özçelik için tahliye çağrısı yaptı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 329. hafta açıklamalarını çevrim içi gerçekleştirdi. Basın açıklamasını gerçekleştiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Dilan Ateş, 2013 yılından bu yana Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından "Ceza infaz kurumlarında kalabilir" raporu verilen bin 330 olduğunu belirtti.

Hapishanelerde yaşanan can kayıplarına değinen Ateş, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan ağır hasta tutuklu Kemal Özçelik'in sağlık durumuna aktardı. Özçelik'in 27 yıldır cezaevinde tutulduğunu dile getiren Ateş, "2003 yılında ağır bir kalp krizi geçirmiş ve kalp damarları büyük oranda tıkanmıştır. Bu sebeple anjiyo yapılmış ancak damarların açılmaması üzerine Bypass ameliyatı geçirmiş, 3 adet kalp damarı değiştirilmiştir. Zamanında müdahale yapılmadığı için kalpte kimi kalıcı hasarlar meydana gelmiştir. Kalbin sol tarafında büyümenin olması sebebiyle ritmik olarak kalbin dengesi bozulmuştur. Yıllardır düzenli ilaç kullanarak hayatta kalmaya çalışmaktadır" dedi.

Özçelik'in kalp sorununun yanı sıra diyabet, hipertansiyon, kolesterol, böbrek yetmezliği, akciğerde su toplaması ve bu hastalıklara bağlı görme kaybı, göz damarlarında tıkanıklık; el, kol ve bacaklarda şişme, nefes darlığı gibi sorunlar yaşadığını belirten Ateş, Özçelik'in şiddetli öksürük, nefes almada ve konuşmada dahi güçlük çektiğini söyledi.

Özçelik'in kendi ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda olduğunu vurgulayan Ateş, "Tüm bu hastalıklarından kaynaklı olarak yüzde 71 engelli raporu bulunmaktadır. Hastane tarafından cezaevinde kalamaz raporu verildiği halde ATK tarafından reddedilmiştir. Oysa hastanın durumu kritik ve hayatidir, tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdadır. Özçelik tam teşekküllü hastanede acil olarak tedavi edilmeli ve bu süreçte infazının ertelenmesi için gerekli olan işlemler acilen yerine getirilmelidir. Hapishanelerde bir ölüm daha yaşanmamalı, devlet pozitif yükümlülüğünü acil olarak yerine getirmelidir" diye belirtti.