4 Ekim 2024 Cuma

İHD İstanbul: 19 Aralık'ı unutturmayacağız

İHD İstanbul Şubesi 19 Aralık katliamının yıldönümünde yazılı açıklama yaptı. "19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 hapishaneye birden iş makineleri, ateşli silahlar, gaz bombaları, yanıcı kimyasal silahlarla düzenlenen 4 gün süren katliam saldırısının yıldönümünde yazılı açıklama yaptı.

Katliam saldırısında 28 tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlatan İHD İstanbul Şubesi, katliamın ardından açılan F Tipi hapishanelerde açlık grevi eyleminde yüzü aşkın kişinin hayatını kaybetti, dışarıda yapılan eylemlerde 3 bine yakın kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Katliamın ardından başlatılan dava süreçlerinde zamanaşımı uygulandığı ve cezasızlık politikasının sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, katliamın temel sorumlularından Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'un 'Devlet Üstün Hizmet Madalyası'yla ödüllendirildiği hatırlatıldı.

Hapishanelerdeki hak ihlallerinin halen devam ettiğini belirten İHD İstanbul Şubesi, "Şüpheli mahpus ölümlerine eklenen ve Covid-19 nedeniyle daha da artan ağır hasta mahpus ölümleri, mahpusun dışarı ile hatta diğer mahpuslarla teması kesilerek tecrit ve izolasyonun daha da sertleştirilmesi, keyfi disiplin cezaları, Covid-19'a karşı önlem adı altında topluma önerilen hijyen, beslenme, mesafe, maske uygulamasının hapishanelerde sağlanmaması, karantina uygulamasının kötüye kullanılması, çıplak arama, sürgün sevk, kelepçeli muayene ve tedaviye zorlama gibi mahpusun yaşamını daraltan hak ihlalleri ile egemen zihniyet, cezaevlerini birer işkence merkezine dönüştürmüş durumda. Ancak, mahpuslar bu işkence ve hak gasplarına karşı, insan onuruna yaraşır bir yaşam için yılmadan mücadele ediyor" denildi.

19 Aralık katliamının insanlığa karşı suç olduğuna işaret eden İHD, "Yargılama bu suç kapsamında yapılana, zamanaşımıyla desteklenen cezasızlık son bulana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız" diye belirtti.
 
Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine karşı durmaya ve mahpuslarla dayanışmaya devam edeceklerini açıklayan İHD İstanbul Şubesi yazılı açıklamasında, hapishanelerde bugün yaşanan sorunlara ve hak gasplarına ilişkin çözüm önerilerini de sıraladı:

"■ Yaşanan ihlaller etkin bir şekilde soruşturulmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır.

■ Mahpusların yaşam haklarını koruyacak, eğitim ve sağlığa erişimi dahil tüm temel haklarını güvenceye kavuşturacak mevzuat değişiklikleri yapılmalı, uygulamanın etkin denetimi sağlanmalıdır. 

■ Tüm mahpusların insan onuruna saygı gösterilmelidir.

■ Hiçbir mahpus tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalıdır.

■ Adalet Bakanlığı, 45/1 nolu Genelge'yi, şartsız uygulamalıdır.

■ Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır.

■ Çocuk cezaevleri kapatılmalı, kadın cezaevleri mahpus ve kadın hakları gözetilerek yeniden düzenlenmelidir."