4 Ekim 2024 Cuma

İHD: Magna Carta'dan bile çok daha geriye düşmüş durumdayız

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, 10-17 Aralık İnsan Hakları dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, "1215 yılında Kral John'un imzalamak ve tanımak zorunda kaldığı Magna Carta sözleşmesindeki haklardan bile çok daha geriye düşmüş durumdayız" diye konuştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, Türkiye'deki hak ihlallerinin gün geçtikçe arttığını söyledi.

"Hak ve özgürlükler kimsenin, hiçbir gücün keyfine bırakılacak değerler değildir" diyen Kanat, pandemi, yerel savaşlar, işgal ve benzeri gerekçelerle dünya genelinde hak ve özgürlüklerin bir hayli budandığını, yoğun ihlallerin görüldüğü bir dönemden geçildiğini söyledi. Kanat, "Türkiye'deki durum ise maalesef çok daha kötü bir bilançoya sahip" diye vurguladı.

Kanat "‘Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar, akıl ve vicdanla donatılmışlardır. Birbirlerine kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar' diye başlayan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi şöyle dursun, 1789 Fransız devrimince kabul edilen İnsan Hakları ve Yurttaşlık Bildirgesi ile tanımlanan haklar bir yana 1215 yılında Kral John'un imzalamak ve tanımak zorunda kaldığı Magna Carta sözleşmesindeki haklardan bile çok daha geriye düşmüş durumdayız" diye konuştu.

'SİYASAL İKTİDAR KENDİ ANAYASASINI BİLE TANIMIYOR'
Mevcut iktidarın bırakın uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeyi kendi anayasa ve yasalarını tanımadığını ifade eden Kanat, tüm ülkeyi keyfi bir baskı ortamına tabi tuttuğunu kaydetti.

İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, "Hak ve özgürlükler kimsenin, hiçbir gücün keyfine bırakılacak değerler değildir. İnsan hakları savunucuları olarak mevcut karanlığın, baskı ve keyfiyetin mutlaka aşılacağına olan inanç ve umudumuzu yeniliyor" dedi.