4 Ekim 2024 Cuma

İHD'den katliamlarla yüzleşme çağrısı

İHD, Mersin ve İskenderun'da basın toplantısı düzenledi, Maraş katliamında yaşamını yitirenleri andı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, Mersin ve Hatay'ın İskenderun İlçesinde Maraş katliamında yaşamını yitirenleri andı.
 
İHD Mersin Şubesinde düzenlenen basın toplantısında, Şube Kadın Komisyonu üyesi Zeynep Benli açıklama yaptı. Maraş katliamının üzerinden 42 yıl geçtiğini ve yaşanan acıların unutulmadığını söyleyen Benli, "Türkiye'nin geçmişi ile yüzleşmeden, geçmişindeki ağır suçlar aydınlatılmadan ve bu suçlar nedeni ile resmi özür dilenmeden, toplumsal barışın kurulması mümkün gözükmemektedir. Maraş katliamı aydınlatılmalı, Alevilerden özür dilenmeli ve sorumluları yargı önünde hesap vermelidir" dedi.
 
İHD İskenderun Şubesi'nde yapılan açıklamada da Maraş ve Roboski katliamlarıyla yüzleşme çağrısı yapıldı. Basın toplantısında konuşan İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, "Roboski'de yaşanan katliamın sorumlusu tüm askeri ve siyasi karar vericiler, cezalandırılmadıkça, geçmişle yüzleşme, darbecilerle hesaplaşma iddiası inandırıcı olmayacaktır. İnsan hakları savunucuları olarak ceza adaleti istiyoruz. İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı işletilmeden işlenen suçlar ile ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz. Bütün bu suçlardan sorumlu olan devletin özür dileme ve gerçeği açığa çıkarma sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz" diye belirtti.