4 Ekim 2024 Cuma

'İnsan hakları nefes aldırır'

İnsan haftasının son gününde insan hakları savunucuları, İHD İstanbul Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. "İnsan hakları nefes aldırır" temasıyla yapılan eylemde, "İnsan hakları hemen şimdi" denildi. Eyleme katılan insan hakları savunucuları, fenerler taşıdı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İHD İstanbul Şubesi önünde eylem yaptı. İnsan hakları haftasının son gününde yapılan eylemde "İnsan hakları nefes aldırır, insan hakları hemen şimdi" pankartı açıldı. Eyleme katılan insan hakları savunucuları, ellerinde taşıdıkları fenerlerle karanlığı aydınlatmaya çalıştıklarını sembolize etmeye çalıştı.  

Eylemde konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, bu yıl insan hakları haftasında öne çıkan temanın "insan hakları nefes aldırır" olduğunu hatırlattı, "Amerika'da George Floyd'un bir polis tarafından nefessiz bırakılarak öldürüldüğü görüntüleri hepimiz izledik. Floyd'un 'nefes alamıyorum' çığlığı ırkçılığa karşı tüm dünyada büyük bir tepkiye neden olmuştu. Ve Covid-19 virüsü de insanları nefessiz bırakıyor, ama insanları öldüren şey virüs değil. Virüse karşı yeterli tıbbi müdahalenin yapılamayışı, virüsten korunma ve tedavi imkanlarının olmayışı ve sağlık sistemindeki yetersizlikler" dedi.

'PANDEMİ SÜRECİ HAK İHLALLERİ İÇİN FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'
Yoleri, pandemi sürecinde işsizlik, yoksulluk, ayrımcılık, kadına yönelik şiddet, kadın katliamları, iş cinayetleri, çocukların zorla çalıştırılması, küçük yaşta evlendirme ve çocuk istismarı, mültecilere yönelik hak ihlalleri, ifade özgürlüğünün engellenmesi, eğitim ve sağlık hakkına erişimin sağlanamaması gibi pek çok hak ihlali yaşandığına dikkat çekti.

Bu süreçte ayrımcılığın, nefret saldırı, güvenlikçi politikalar, savaşa ayrılan bütçe ve barış hakkının engellenmesiyle bağının olduğunun görüldüğünü kaydeden İHD İstanbul Şube Başkanı Yoleri, "Pandemi sürecinde halkın sağlığını, canını koruması gerekenlerin, kendi çıkarları için gerçekleri gizleme gizleme çabalarını gördük. Halkın can kaygısıyla ihtiyaç duyduğu haber alma, gerçekleri bilme hakkına getirilen kısıtlamaları gördük. Yaşamı, sağlığı devlete emanet mahpusların, bir yandan ölüme terk edildiklerini, öte yandan var olan haklarının gasp edildiğini gördük" diye konuştu.

Pandemi sürecinin, kıdem tazminatının gasbı için fırsat olarak görüldüğüne işaret eden Yoleri, bu süreçte kısa dönem çalışması ve evden çalışma şeklinde emek sömürüsünün arttırıldığına dikkat çekti. Yoleri, "Ekonomik krizin gerekçesi Covid'e, faturası yoksullara bağlandı" dedi.

'HAK İHLALLERİNİN SORUMLUSU ÜLKEYİ YÖNETENLER'
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri son olarak şunları söyledi: "Biz gerçekleri görüyoruz. İnsan hakları ihlallerinin gerçek sorumlularının bu ülkeyi yönetenler olduğunu biliyoruz. Ve, hak ihlallerine son verin, hakkımız olan insanca bir yaşam için önümüzden çekilin diyoruz. Kadın cinayetlerinin, iş cinayetlerinin, mahpus cinayetlerinin önlenmesi, çocukların, mültecilerin, engellilerin, çevrenin korunması ve George Floyd'ların hayatta kalması için de, Covid'in daha fazla can almaması için de insan hakları yeter. İnsan Hakları nefes aldırır, insan hakları hemen şimdi."

'SOKAĞIN GÖRÜNTÜSÜ ÜLKEDEKİ İNSAN HAKLARI GÖRÜNTÜSÜ' 
Ardından TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe söz aldı. Açıklamanın yapıldığı sokağın polis ablukasına alınmasına dikkat çeken Efe, "Sokağın şu anki görüntüsü bu ülkedeki insan haklarının görüntüsüdür. İnsan hakları herkes için gerekli" dedi.

İşkencesiz, eşit, özgür demokratik bir geleceği yaratacaklarını, bunun için mücadele ettiklerini söyleyen Efe, "Nefes alması engellenenlerin, tanığı, takipçisi olacağız" diye konuştu. Efe konuşmasını, "Sokaklardan kendi sesimizin duyurulmasının önünde engellerin olmadığı, güneşin sıcaklığını ellerimizle taşıyacağımız, kayıpların akıbetini bulduğumuz, çocuklarımızın karınlarının doyduğu, insanların soğuktan ölmediği, pandemi ve insan krizi gibi cümlelerden bahsetmediğimiz bir gelecek umut ediyorum" sözleriyle tamamladı.

İnsan hakları haftasının son eylemi konuşmaların ardından sona erdi.