4 Ekim 2024 Cuma

İstanbul, Ankara ve İzmir'de hasta tutsaklar için açıklama

İHD İstanbul, Ankara ve İzmir Şubeleri hasta tutsakların durumuna ilişkin yaptıkları açıklamada, devlete yükümlülüklerini hatırlattı. 19 Aralık Katliamında yaşamını yitirenleri anan İHD, ağır hasta tutsak listesinde yer alan Wernike Korsakof hastalarının da derhal tahliyesini istedi.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaptığı açıklamalarda, birkez daha hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi ve tedavilerinin önündeki engellerin derhal kaldırılarak tahliye edilmeleri istendi.

Açıklamalarda 19 Aralık 2000 tarihinde gerçekleşen hapishaneler katliamında yaşamını yitiren tutsaklar anılırken, dünden bugüne devletin hapishanelere yönelik saldırı politikalarına da dikkat çekildi.

456. F OTURMASI KORSAKOF HASTASI TUTSAKLAR İÇİN DÜZENLENDİ
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, online düzenlediği 456. F Oturması açıklamasını ağır hasta listesinde yer alan 31 Wernicke Korsakoflu tutsak için yaptı. Basın metnini okuyan İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Barut, tutsaklardan 47 yaşındaki Kemal Gömi'ye ağır şizofreni teşhisi konulduğunu belirtti.

Gömi için 11 kez "hapishanede kalamaz" raporu düzenlenmiş olmasına rağmen halen Bolu F Tipi Hapishanesi'nde tek kişilik bir hücrede tutulduğunu belirten Barut, "54 yaşındaki Kemal Özelmalı, tek başına kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve hapishanede olduğunun bile farkında olmadığı için 'hapishanede kalamaz' raporu verildiği halde halen Adana Kürkçüler F Tipi Hapishanesi'nde tutulmaktadır" dedi.

44 yaşındaki Aslıhan Gençay'ın ise Wernicke Korsakof dışında ileri derecede migren, kronik astım, kalp damar hastalığı, rahim içi kitle, kanama rahatsızlıklarına rağmen halen Kayseri-Bünyan T Tipi Hapishanesi'nde tutulduğunu söyleyen Barut, şöyle devam etti:

"M. Ali Çelebi, Wernicke Korsakof'a bağlı ileri derecede şizofreni tanısı konmuş, öz bakımını yapamayacak durumda olmasına rağmen halen Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulmaktadır.

LİSTEDE 32 AĞIR HASTA TUTSAK YER ALIYOR
"Ağır hasta mahpus listemizde yer alan Wernicke Korsakof'lu mahpuslar; Abdullah Kalay, Aslıhan Gencay, Bekir Şimşek, Cengizhan Pilaf, Ergül Çiçekler, Fikret Kara, Hasan Tahsin Akgün, İnan Çoban, İnan Gök, Kamil Turanlıoğlu, Mehmet Ali Çelebi, Mesut Deniz, Sami Özbil, Selman Özcan, Sevgi Saymaz, Sinan Akbayır, Tarkan Uğurlu, Taylan Balatacı, Zeynel Karabulut, Hüseyin akış, Mustafa Gök, Orhan Atalay, Talat Şanlı, Yusuf Kenan Dinçer, Özgür Çelik, M. Deniz Güzel, Kemal Gömi, Kemal Ertürk, Kemal Özelmalı, Süreya Bulut, Serpil Cabadan serbest bırakılsın, sağlık ve yaşam hakları korunsun."

ANKARA'DA BAFTA T TİPİ HAPİSHANESİNDEKİ TUTSAKLARIN DURUMU ELE ALINDI
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi ise İHD Ankara Şubesi'nde düzenledikleri 328. hafta eylemlerini Bafra T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

Basın metnini okuyan İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, "Engin Aydınalp, 49 yaşında olup, 28 yıldır cezaevindedir. Cezaevine girmeden önce omurilik kanseri geçirmiş, 4 kez ameliyat olmuş, 3 yıl felç kalmıştır. Omurilik bölgesi zarar görmüş, yürümekte güçlük; boyun, bel ağrısı çekmekte, özellikle geceleri ağrıları artmaktadır. Kol ve bacaklarda, göğüs bölgesinde uyuşma; el, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı oluşmuştur. 10 yıldır çok zor hareket edebilmektedir, riskli olması nedeniyle ameliyat olamıyor. Tüberküloz ve zatürre geçirmiş, 6 kez akciğerlerinden ameliyat olmuş ve ciğer zarı alınmıştır. Solunumda güçlük çekiyor" diye konuştu.

Adem Durmuş'un, sol gözünde katarakt olduğunu ve yüzde 10 görme yetisi olduğunu belirten Çevirmen, sağ gözünün de ağrımakta ancak tedavi olmada sıkıntı oluştuğunu belirtti. Çevirmen, Durmu'un bacak varislerinde büyüme oluştuğundan kaynaklı, doktor tarafından spor yapması nın da yasaklandığını belirtti. Çevirmen ayrıca varis tedavisi için verilen kremin işe yaramadığı gibi Durmuş'un ayrıca bel fıtığı rahatsızlığının da bulunduğun ekledi.

'HAPİSHANEDE KALAMAZ RAPORUNA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMİYORLAR'
Çevirmen, şöyle devam etti: "Emrullah Gezer, Kulak zarı incelmesine bağlı iltihaplanma meydana gelmiştir. Ameliyat olması gerektiğinden hastaneye sevki yapılmış, tedavi sırasında kelepçesi açılmadığı için ameliyat olmadan kuruma geri dönmüştür.

"Mazlum Dinç, Sağ elinin baş, işaret ve orta parmak olmak üzere üç parmağı eklem bölgesinden itibaren kopmuştur. Malatya'da tutuklu iken Keratokonus tanısı konulmuş, Samsun'da ise böyle bir hastalığının olmadığı söylenmiştir. Göz bebeğinde küçülme var, aşırı ışıktan rahatsız olmakta ve hatta gün ışığı dahi kendisini rahatsız etmektedir.

"Metin Turan, Hayata Dönüş Operasyonunda kafasına aldığı darbeler sebebiyle retina/sinir yırtılması önce sol gözünde meydana gelmiş, sonrasında ise sağ gözünde oluşmuştur. Sol gözünde sadece ışık görüyor. 2001 ve 2003 yılları arasında Cerrahpaşa hastanesinde göz merceğinden iki kere ameliyat olmuş, sağ göz merceğinde ameliyata bağlı tahribat meydana gelmiştir. 2015 yılında kurumda tek başına kalamaz raporu verilmiş bu sebeple 2 yıl ceza ertelemesi talebiyle ATK'ya başvuru yapmış, ATK tarafından 'kol hizasında da olsa görebiliyor' denilerek talebi reddedilmiştir. 2019 yılında kontrole gitmiş, sağ gözünde organik bozulma başladığı raporlanmış ve hakkında süresiz cezanın ertelenmesine ilişkin rapor verilmiştir. Ayrıca psikiyatri kurulana çıkarılmış, depresif bozukluk tanısı konulmuştur. Gözlerinin görmemesinden kaynaklı kişisel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. 2019'da ATK'ya tekrar başvurmuş, ATK 'raporda yer alan tıbbi tanılar her ne kadar doğru olsa da kişi tek başına hayatını idame ettirebilir' diyerek talebini tekrar reddetmiştir.

"Hasan Kardaş,Epilepsi hastalığı var, bu sebeple düzenli ilaç kullanıyor. Ayrıca yavaş yavaş hafıza kaybı yaşamaya başlamıştır.

"Bilal Akbaş, Uzun yıllardır psikolojik rahatsızlıklar yaşamaktadır. Ayrı tarihlerde dört hastanede yatmıştır. Rahatsızlıkları devam etmekte, kendisine bipolar duygu durum bozukluğu tanısı konulmuştur. Ayrıca guatr hastasıdır. Düzenli olarak kırmızı reçeteli ilaçlar almakta, 3 ayda 1 olmak üzere kan tahlili yapılmakta ve tahlil sonuçlarına göre verilen ilaçları değiştirilmektedir.

"Okan Ocak, zaman zaman tansiyon sorunu yaşamakta ve ayrıca astım hastasıdır. Bağırsak düğümlenmesine bağlı olarak bağırsaklarında yırtılma oluşmuş, ameliyat edilmiş ve 4 ay boyunca kolostomi torbası ile yaşamıştır. 2016 yılında göbek fıtığı ameliyatı geçirmiştir. Hemoroid rahatsızlığı var. Psikolojik rahatsızlığından kaynaklı olarak ağır ilaçlar kullanıyor.

"Ömer Çeken, Prostat hastasıdır. Karaciğerde damar örülmesinden dolayı kitle oluşmuştur. Kronik bronşit hastası; bel ve boyun fıtığı, boğazda iltihaplı triod bezi var. Varis, kalın bağırsakta polip, ülser ve reflü rahatsızlıkları da var.

"Şeyhmus Koç, Bir elinde bir parmak kopmuş. Göğsünde ve kolunda şarapnel parçası var. Psikolojik rahatsızlıkları bulunmaktadır."

İHD İZMİR ŞUBESİ, ABDÜLBARİ YILDIRIM'IN TEDASİNİN BAŞLAMASINI İSTEDİ
İHD İzmir Şubesi de ağır hasta tutsak Abdülbari Yıldırım'ın durumuna dikkat çekti. Yıldırım'ın 1993'te gözaltın alındığı ve müebbet hapisle cezalandırıldığı hatırlatılan açıklamada, Yıldırım'ın Aliağa'da bulunan Şakran 2 No'lu Hapishanesi'nde kaldığı belirtildi.

Açıklamada, "Yıldırım, yaklaşık 13 sene önce tüberküloz rahatsızlığı geçirmiş, hastalığın onda yarattığı tahribatı ve durumunu bilememektedir. Uzun süre hapiste kalan insanların tümünde olduğu gibi onda da birçok hastalık oluşmuştur. Yüksek tansiyon hastası olduğu için ilaç kullanmaktadır. Aynı zamanda bel fıtığı ve mide rahatsızlıkları da bulunmaktadır. Bunlara yönelik herhangi bir tedavi yapılmamıştır" denildi.

Ailesinin yaptığı başvuruya göre Yıldırım'ın yaklaşık 5 ay önce boğazında yumurta büyüklüğünde bir şişlik oluştuğu aktarılan açıklamada, "Bu durumdan kaynaklı hastaneye gitmek için başvurmuş, pandemi gerekçesi ile sadece revire götürülmüştür. Şişliğin nedeni bilinmemektedir. Ailesi ile yaptığı görüşmede son zamanlarda ağrılarının gittikçe şiddetlendiğini ve dayanılmaz hal almaya başladığını bildirmiştir. Bunun üzerine vasisi 09 Kasım 2020'de savcılık kalemine Abdülbari Yıldırım'ın durumunu anlatmıştır. Kalemden, daha sonraki hafta hastaneye götürüleceği söylenmiştir. Çiğli Araştırma Hastanesi'ne götürülmüş, doktorlar ultrason istemiş ama ultrason çekilmeden geri getirilmiş ve 14 gün karantinaya alınmıştır. Karantinadan çıkmasına ve ağrılarının yoğun şekilde devam etmesine rağmen hala ultrasona götürülmemiş ve dolayısıyla boğazındaki şişliğin nedeni tespit edilememiştir ve tedavisi yapılamamaktadır."

'OLUMSUZ BİR DURUMDA SORUMLULUK YETKİLİLERİNDİR'
Pandeminin tedaviye engel olmadığının altı çizilen açıklamada, Abdülbari Yıldırım'ın özel ya da devlet hastanesinde derhal tedavisinin başlanması gerektiği belirtildi. İHD İzmir Şubesi, aksi takdirde yaşanacak bir olumsuzluktan dolayı yetkililerin sorumlu olduğunu da vurguladı.