4 Ekim 2024 Cuma

İstanbul'da Maraş anması: Son katil hesap verene de peşlerindeyiz

Maraş katliamının 42. yıl dönümünde yaşamını yitirenler Şişhane Meydanı'nda anıldı. Anmada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, "Dün aleviler katledildi, bugün Kürtler katlediliyor. Ancak bilsinler ki, son katil hesap verene de peşlerindeyiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Maraş katliamının 42. yılı dolayısıyla Taksim Tünel'de yapmak istediği anma, Covid-19 nedeniyle engellendi. Engellemenin ardından HDP'liler, Şişhane Meydanı'na yarayerek burada anmayı gerçekleştirdi.

Anmada, "Maraş katliamının 42. yılında yitirdiğimiz canları saygıyla anıyoruz. Maraş'ı unutmadık" pankartı açıldı. Katliama ilişkin fotoğrafların taşındığı anmada, kırmızı karanfiller dağıtılarak mumlar yakıldı.

Anmada konuşan HDP Örgütlenme Eş Sözcüsü Pınar Türk, Maraş katliamını lanetleyerek, katliamcı zihniyetin ülke topraklarında siyaset yapmaya başladığını söyledi. Katliamı yaratanların cezasızlıkla ödüllendirildiğini ifade eden Türk, bu zihniyete karşı mücadele edeceklerini belirtti.

BULUT: İKTİDAR SAVAŞ İSTİYOR
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ise Türkiye'de her günün bir katliam anması ile geçtiğini söyledi. Bu katliamlara cezasızlık politikalarının yol açtığına dikkat çeken Bulut, "Halklar savaş istemiyor, iktidarlar savaş istiyor" dedi. Bulut, "Bugün Leyla Güven'i tutuklamaları da korkularının göstergesidir. Bu ülkenin bu kadar acı sayfa açmasına karşın bizler mücadelemizle gurur duyuyoruz. Baskılar ne bizi alıkoyar ne de mücadelemizden vazgeçtirir. Bu karanlığa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

AVCI: UTANÇ SAYFASI
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı da, katliamların halkın belleğine kazındığına vurgu yaparak, insanlık tarihinin utanç sayfalarında yer alacağını belirtti. Katliamın failinin devlet olduğunu söyleyen Avcı, "Tüm bu katliamları, sorumlular hesap verene dek unutmayacak ve izini süreceğiz" ifadelerini kullandı.

PİROĞLU: ÜLKE KATLİAMLAR COĞRAFYASINA DÖNDÜ
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise ülkenin katliamlar coğrafyasına döndüğünü belirtti. Bir katliam anmasından diğerine koşulduğunu söyleyen Piroğlu, "Bizi bitiremediler. Sorumluları biliyoruz, Maraş faşist devletin katliamıdır. Katliam günü ölüm çığlıkları atanlar, bugün kürsüden ölüm çığlıkları atmaya devam ediyor. Bilsinler ve duysunlar ki, son katil hesap verene dek peşlerindeyiz. Tüm katliamlar gibi Maraş'ın sorumlusu da devlettir. Bugün ülkede güpegündüz insanlar sokaklarda öldürülüyorsa ve katilleri ellerini kollarını sallayarak geziyorsa onun arkasında devlet vardır. Kendini devletin sahibi sananlar bugün de kürsülerden bize meydan okuyor. Meydan okunan HDP ve vekilleri, HDP'ye oy veren milyonlar değildir. Meydan okunan bu ülke haklarının geleceğidir. Bugün bize meydan okuyarak Maraş'ın karanlığını dayatıyorlar. Maraş kendinden sonra gelen birçok katliamın habercisiydi. Dün aleviler katledildi, bugün Kürtler katlediliyor. Ancak adalet; ezilenler, kadınlar, gençler özgürlük çığlığını birleştireceği gün gelecek. Saltanatlar da saray da yıkılacak" şeklinde konuştu.

ADAY: SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI HEDEF ŞAŞIRTMA
Son olarak basın metni okuyan HDP PM üyesi Nesimi Aday, 42 yıl önce gerçekleştirilen katliamın faillerinin hala yargılanmadığını dikkati çekerek, "Gözleri kin ve yürekleri nefretle dolu faşist çeteler, Alevilere ait evleri önceden belirlemiş, sonra da bir provokasyon yaratarak katliamın fitilini ateşlemişlerdi. Maraş'ta yaşananların, bir sağ-sol, Alevi-Sünni çatışması ya da karşılıklı öldürme olduğunu söyleyerek; faille mağduru eşitlemeye çalışanlar oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 'Maraş ve Çorum katliamları tiyatrodur' deyip hedef şaşırtmıştı" dedi.

TARİHLE YÜZLEŞMEK
Ülkenin demokratik gelişiminin, tarihle yüzleşmeden gerçekleşmeyeceğine söyleyen Aday, "Onun için başta Alevi canlar olmak üzere tüm farklı inanç ve kimlikteki yurttaşlarımızın temel insan haklarının korunduğu bir sistem inşası için çabalıyoruz. Maraş Katliamı, aradan 42 yıl geçse de hafızalarda tazeliğini koruyor. Bu toprakların tanık olduğu en acımasız katliamlardan biri olarak anıldı, anılacaktır. Bu vahşi katliamda yitirilen canları saygıyla anarken katliamı planlayan, organize eden ve uygulayan katilleri lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama katliamda yaşamını yitirenler için yakılan mumlar ardından sona erdi.