4 Ekim 2024 Cuma

Kadınlar Oruçoğlu'na özür diletti

Komün TV'de katıldığı programda yaptığı açıklamalar nedeniyle kadınların tepki gösterdiği Muzaffer Oruçoğlu, Gazete Patika'da yapılan bir röportajda, kadınlardan özür diledi.

Muzaffer Oruçoğlu, ajansımız editörü ve yazarı Arzu Demir ile kadınlardan özür diledi. 

Komün TV'de 13 Aralık günü yayınlanan 'Tarihte Sanat Siyaset İlişkisi' isimli programda 20 kadının taciz ifşasında bulunduğu Hasan Ali Toptaş'a sahip çıkan ve Demir'e sözlü cinsel tacizde bulunan Oruçoğlu, Gazete Patika'da yayınlanan bir röportajla özür diledi.

Oruçoğlu, 48 kadın örgütünün yayınladığı "Muzaffer Oruçoğlu ve Komün TV derhal özür dilemelidir" çağrısının ardından bugün açıklama yaptı.

Gazete Patika'da Taylan Ayrılmaz'ın sorularını yanıtlayan Oruçoğlu, "48 kadın örgütünün bildirisini önemsiyorum tabi ki. Ben direnişçileri kısa bir mesajla selamlarken, kendi devrimci anlayışım ve özgürlük duygumla hareket ettim. Kadınların içinde bulundukları ağır şartları bilmeme rağmen, onların benim bakış açımla yaşama bakmadıklarını, çok farklı baktıklarını, benim için taciz sayılmayan bir dilin ve yöntemin, onlar açısından taciz olarak algılanacağını hesap edemedim. Bu, onların duygu olarak yaralanmalarına ve sert tepkilerine yol açtı. Bununla kalmadı, hareketin zaman kaybına, kesintiye uğramasına da yol açtı. Bundan dolayı tüm mücadeleci kadınlardan özür diliyorum. Mücadeleci kadınlardan diyorum çünkü mesaj onlara yönelikti" dedi.

Oruçoğlu, röportajın devamında, daha önceki açıklamalarına benzer tutumunu sürdürmekten geri kalmadı. "Kadınlar bir erkeğin kendilerini öpmesini istemediği halde kadınları öpüyor olmak bir taciz değil mi" şeklindeki soruya yanıt veren Oruçoğlu şunları söyledi: "Siyasal aydınlanması, amacı, programatik duruşu, direnişi olmayan, sıradan bir kadın kitlesi ve oradan tesadüfen geçen bir erkek olsa doğrudur. Farklı bir durum var. Eski bir direnişçi olarak, ışığa ve kitaba aşık direnişçileri, direnişlerinden dolayı, okyanus ötesinden bir öpücükle kutlayamıyorsan ve bu taciz oluyorsa, dünyanın işi zor. Farklı dünyalar, öpüşe farklı yaklaşır. Benim hatam bu farklılıkları dikkate almamaktır."

CANLI YAYINDA CİNSEL TACİZ SUÇU İŞLEMİŞTİ
Muzaffer Oruçoğlu 13 Aralık günü Komün TV'de yayınlanan programda, Toptaş hakkında taciz ifşasında bulunan 20 kadından bir kısmının yalan söylediğini ima ederek, "20 tane taciz vardır denildiğinde, aklıma hemen şu gelir, bunların bir kısmı gerçekten taciz olabilir, ama 20 kişi az bir rakam değil, ama bir kısmı da fos olabilir" demişti.

Oruçoğlu ayrıca, "Hepinizi sevgiyle kucaklarım. Muzaffer Oruçoğlu kadın düşmanı diyen kadını da sevgiyle kucaklarım. Fırsat bulursam bir yerinden, yanağından mı, dudağından mı neresinden olursa öperim" sözleriyle, editörümüz ve yazarımız Arzu Demir'e cinsel tacizde bulunmuştu.

KOMÜN TV'NİN ORUÇOĞLU'NA SAHİP ÇIKMASINA TEPKİ
Kadınların yoğun tepkilerinin ardından Muzaffer Oruçoğlu özür dilerken, Komün TV'den şu ana kadar herhangi bir açıklama geldi. Komün TV'nin Oruçoğlu'na sahip çıkan tutumunu sürdürmesine tepki gösteren 'Doğanın Meramı' programı yapımcılarından Ekoloji Birliği Eş Dönem Sözcüsü Süheyla Doğan, bugün sosyal medyadan yaptığı bir açıklama ile Komün TV ile yollarını ayırdığını duyurdu.