12 Ekim 2024 Cumartesi

Malatya'da rezerv alana isyan: Yerinde dönüşüm istiyoruz

Malatya Yeşilyurt'taki Kiltepe Mahallesi halkı, Bakan Kurum söz vermesine rağmen rezerv alan statüsünden çıkarılmadıklarını belirterek, "Mahallemiz rezerv alandan çıkırılsın, yerinde dönüşüm olsun" talebiyle eylem yaptı.

Maraş merkezli 6 Şubat 2023 depreminin büyük hasara yol açtığı Malatya'da rezerv alan ilan edilen mahallelerde çalışmalar sürüyor. Yeşilyurt ilçesine bağlı Kiltepe Mahallesi'nde halk mahallelerinin rezerv alana girmesine tepki gösterdi. İnönü Caddesindeki alışveriş merkezi önünde toplanan mahallede yaşayan halk, rezerv alan çalışması istemediklerini anlatmak için "Rezerv alan istemiyoruz" yazan Türkçe, Kürtçe, Almanca ve İngilizce dövizler taşıdı.

Celal Akgül, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un kendilerine "Mahallede yüzde 71 rezerv isteyen olacak ki biz sizin mahallenizi rezerv alan yapalım" dediğini hatırlatarak, rezerv alan ilanına karşı 240 imza topladıklarını söyledi.

Kiltepe'de rezerve giren 300'e yakın parsel bulunduğunu söyleyen Akgül, Bakan Kurum ile İkizce'de görüştüğünü, "Kesinlikle sizin orası rezerve girmez. Madem imza topladınız, yarın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne git seninle çektiğimiz videoyu da göster, rezerv alandan çıkarsınlar" dediğini anlattı. Müdürlüğe gittiğinde Kiltepe'nin rezerv alan ilan edilen bölgenin tam ortasında olduğu söylenerek çıkarılmadığını söyleyen Akgül, tepkisini, "Bizim yerimizi alırsınız ama zulmetmeyin. Zulümle abat olunmaz. Vallahi billahi çok büyük beddua alıyorsunuz" sözleriyle dile getirdi.

'REZERV ALANDAN ÇIKARILMASI İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ'
Aliseydi Polat da Çevre, Bakan Kurum'un Malatya ziyaretinde, Kiltepe Mahallesi'nde istemeyenlerin rezerv alandan çıkarılacağını söylediğini fakat sözünü tutmadığını belirtti.

Polat, "Bize bunun sözünü vermişti, ama biz hala mahallemizin rezerv alandan çıkarılması için mücadele veriyoruz. Bize yıllarca kenar mahalle muamelesi yapıldı. Çoğu hizmetten eksik kaldık. Yerinde dönüşüm olsa Kiltepe Mahallesi halkına güzel bir faydası olacak. Sefilliğini çektiğimiz mahallenin bugün de güzelliğini yaşayalım. Mahallemizin rezerv alandan çıkarılıp, yerinde dönüşüm olmasını istiyoruz" dedi.

Hasan Morel ise rezerv alanı kesinlikle istemediklerini ve bunun için imza topladıklarını söyledi.

Eylemde, "Mallarımızı hazineden almadık ki hazineye devredelim", "Burası deprem bölgesi, ganimet alanı değil", "Wir wollen keine reserven, her dilde söylüyoruz rezerv istemiyoruz" dövizleri de taşındı.