4 Ekim 2024 Cuma

Maraş'ta katledilenler anıldı: Yüzleşin, hesap verin

Alevi örgütleri, 42. yılında Maraş'ta katledilenleri andı. Katliama karşı direnerek faşistleri püskürten Mehmet Mengücek ile Gıjık Dede olarak bilinen Sabri Özkan'ın mezarları başında yapılan anmalarda, devletin katliamlarla yüzleşmesi ve sorumluların cezalandırılması istendi.

Alevi örgütleri, valiliğin pandemi bahanesiyle aldığı yasaklama kararına rağmen 42. yılında Maraş'ta katledilenleri andı.

Korana salgını nedeniyle katılımın sınırlı tutulduğu anmaya HDP milletvekilleri Zeynel Özen, Tülay Hatimoğulları, CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Avrupa Alevi Birlikleri Kurucu Başkanı Turgut Öker, Britanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı İsrail Erbil, Mehmet Ali Çankaya'nın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

İlk olarak Maraş katliamında faşist grupların saldırılarını püskürten ve sonrasında askerler tarafından katledilen Mehmet Mengücek'in Pazarcık Yolboyu Köyü'ndeki mezarı başında anma yapıldı.

ÖZEN: MEHMET MENGÜCEK YÜZLERCE CANIMIZIN KATLEDİLMESİNİ ÖNLEYEN BİR DEVRİMCİYDİ
Saygı duruşunun ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, şunları söyledi: "Bugün Mehmet Mengücek yoldaşımızın mezarı başındayız. Onun mücadelesini, onun anılarını yad etmek için geldik. Mehmet Mengücek benim yoldaşımdı, Mehmet Mengücek aynı zamanda bu köyün muhtarıydı. Maraş katliamının başladığı o gün Mehmet Mengücek'in kız kardeşinin düğünü vardı, 7 kız kardeşinin tek erkek kardeşiydi. Bir yoldaşımız Mehmet Mengücek'in yanına geliyor ‘Mehmet Maraş yanıyor, Maraş'ta katliam başladı' diyor. Mehmet yoldaş düğünü bırakıp hemen silahlarını kuşanıyor bir motor bisikleti vardı motorla Kara Maraş'a gidiyor.

Biliyorsunuz Karamaraş Alevilerin yoğunlukta yaşadığı 2 mahallerden biri. Mehmet Mengücek Karamaraş girişinde mevzileniyor. Üç gün boyunca ne katliamcıların ne de güvenlik güçlerinin Karamaraş’a girişine engel oldu. Güvenlik güçleri dışarıdan yardıma gelenlere yol açmıyordu ama içeride katliamı yapanlara hiç müdahale etmiyordu. Mehmet  Mengücek üç gün boyunca Karamaraşı korudu ve en sonunda yaralanıyor daha sonra yaşamını kaybediyor. Mehmet yoldaş mahallede yüzlerce canımızın katledilmesini önleyen bir devrimci yoldaşımızdı."

HATİMOĞULLARI: DEVLET KATLİAMLARLA YÜZLEŞMELİ
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, katledilenleri andı ve yeni katliamların yaşanmaması için mücadele ettiklerini söyledi. Hatimoğulları, "Bunun için bu coğrafyada tarih boyunca acı çekmiş, bu coğrafyada tarih boyunca katliamlara maruz kalmış Alevilerin yaşadığı bütün katliamlarla ve şiddet olaylarıyla Türkiye devletinin yüzleşmesi ile hakikatlerin ortaya çıkarılmasıyla bir yol alınabilecektir" dedi.

SARIBAL: MARAŞ ÖNEMSENSEYDİ DİĞER KATLİAMLAR OLMAYACAKTI
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, "Maraş'ın acısı yüreğimizde hiç bitmedi ve derinleşiyor. Çünkü Maraş eğer önemsenseydi ve Maraş hesabı sorulsaydı ondan sonraki katliamlar olmayacaktı" dedi.

ERBİL: MARAŞ AYNI ZAMANDA BİR DİRENİŞTİR
Maraş'ın en vahşi katliamlardan biri olduğunu vurgulayan Britanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı İsrail Erbil, savunmasız insanların katledildiğini söyledi. Katliama karşı büyük bir direnişin de ortaya konulduğunu kaydeden Erbil, Mengücek'in bu direnişin simgelerinden olduğunu söyledi.

ÖKER: İNSANLARIN CANI ÖNEMSENSEYDİ BU BARBARLIKLAR YAŞANMAZDI
Avrupa Alevi Birlikleri Kurucu Başkanı Turgut Öker, pandemi nedeniyle kitlesel anmalar düzenlemediklerini belirterek, çevredeki polis ve asker ablukasına dikkat çekti. Öker, "Zamanında bu önlemler alınmış olsaydı, insanların canı malı önemsenmiş olsaydı, bu barbarlıklar yaşanmazdı" dedi.

Maraş ne ilk, ne de son olduğunu ifade eden Öker, şöyle devam etti: "Bu topraklarda yaşayan Alevi Kızılbaşların tarihin her döneminde bu tür katliamlara maruz kaldığını hepimiz biliyoruz. Bu anlamda tarihimizin katliamlar tarihi olduğunu her fırsatta ifade ediyoruz. Bir daha bu katliamların yaşanmaması için, bu katliamda yaşamını yitiren insanların anılması sembolik niteliktedir. Bizim bütün derdimiz, muradımız bir daha bu acılar, bu vahşetler, bu barbarlıkların yaşanmaması için burdayız."

Mehmet Mengücek'in ardından Gıjık Dede olarak bilinen Sabri Özkan'ın mezarı da ziyaret edildi, karanfiller bırakıldı.

Burada da konuşma yapan HDP Milletvekili Zeynel Özel, katledilenlerden sadece 4 kişinin mezarının olduğuna dikkat çekerek, katledilenler için anıt yapılması gerektiğini söyledi. Özen, Gıjık Dede'nin hiç bir zaman unutulmayacağını söyledi.