9 Ekim 2024 Çarşamba

Mersin'de ağaç katliamına tepki

Mersin'in Yenişehir ilçesinde 19 hektarlık ormanlık alanda yapılan ağaç katliamına tepki gösteren doğa savunucuları, iktidarın talan politikalarının yanlış olduğunu, doğanın zarar görmesinin topluma da zarar verdiğini kaydetti. 

Ekolojistler, siyasi partiler ve birçok sendika üyesi, Mersin'in Yenişehir ilçesine bağlı Emirler Mahallesi'nde 19 hektarlık ormanlık alanda yapılan ağaç katliamını protesto etti. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yenişehir İlçe Örgütü, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve TMMOB'a bağlı sendika üyelerinin yanı sıra çok sayıda çevreci katıldı.

Ağaç katliamının yapıldığı alana giden çevreciler, alanda çalışan iş makinelerine ve devam eden ağaç kesimine tepki gösterdi. Alanda süren tepkiler üzerine, bölgede çalışmalara bir süre ara verildi. Ağaç katliamının yapıldığı alanda oturan çevreciler, ardından açıklama yaparak, çalışmaların bir an önce durdurulmasını istedi.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, bölgenin heyelan bölgesi olduğunu hatırlatarak, "Burada yapılan işler, orman bilimine aykırıdır. Orman Bölge Müdürlüğü, Mersinlilere ihanet ediyor. Akciğerlerimiz kesiliyor" dedi.

'GİDERAYAK TÜM ZENGİNLİKLERİ YOK ETEK İSTİYORLAR'
HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Emrah Deniz, bu tür katliamlar ile daha önce karşılaştıklarını belirterek, ağaç kesiminin durdurulması için yetkililerin söz verdiğini ancak ağaç katliamının devam ettiğini söyledi. AKP'yi işaret eden Deniz, "Ülkenin zenginlerini yok ederek, zenginleşen iktidarın ayak izlerini görüyoruz. Büyüklerimizin kullandığı 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' sözü vardır. Onların pratik yaşamdaki adımlarını bu ormanlık alanda görüyoruz. Giderayak ülkenin tüm zenginlikleri yok etmek istiyorlar. İnsanların nefes alanları yok ediyorlar. Bu durumu lanetleyerek protesto ediyorum. Doğa katliamına parti olarak, her nerede olursa olsun karşı çıkıyoruz ve çıkmaya da devam ediyoruz" dedi. Deniz, doğa katliamına karşı ses çıkarma çağrısı yaptı.

'BU TALAN POLİTİKASIDIR'
TMMOB Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin ise ormanlık alanın endüstriyel platasyon adıyla yok edilmek istendiğini belirtti. Şahin, "Ülkedeki 50 milyon küp ağaç rezervine ulaşmak için bu ağaç katliamına son verin. Tamamen talan politikasıdır bu. Bu alanlar ilgili bir takım şaibeler var olması daha korkunç bir şeydir. Buraların ağaçsızlandırılıp hazineye bir şekilde devredilme durumu var. Keyfi metotlarda da buralar yerleşim alanına açılması gibi durumlar da var. Ülkemizde çok gördüğümüz bir politikadır bu. Bu politikalar yanlış politikalardır. Buranın tekrardan orman haline gelmesi oldukça zordur. Yağan yağmurlarla buranın toprağını kaybedeceğiz. Her yönüyle talandır" şeklinde konuştu.

'TAHRİBATLAR DOĞAYI BOZUYOR, TOPLUMA ZARAR VERİYOR'
Çevreci avukat Adnan Gündoğdu, alanda çok genç ağaçların kesildiğine şahit olduklarını dile getirdi. "Ormanlık alan yok ediliyor. Burada art niyeti vardır. Hukuk dışı yöntemler ile ormanlık alanlar yok ediliyor" diyen DİSK Genel iş Sendikası Başkanı Kemal Göksoy, "Bu senaryoları yeni görmedik. Yakılan ormanların sebepleri belli iken, diğer taraftan buralardaki ormanlara neler yapıldığı görüyoruz. Kazdağları'nda, İkizdere'de ne yapıldığını görüyoruz. Bir ülke, havası ve doğasıyla bir bütündür. Bütünlük bozulduğunda doğa katliam alır. Buradaki tahribatlar doğayı bozuyor ve topluma zarar veriyor. Burası bir rant alanı olacağına inandığımız için ağaç katliamının bir an önce durdurulmasını istiyoruz" diye konuştu.

DAVA AÇILACAK
Çevreciler, ağaçsız olan bölgelere dikkat çeki ve "Ağaçlandırma çalışması neden orada yapılmıyor da buradaki var olan ağaçlar kesilerek yeniden ağaçlandırılmak isteniyor. Var olan ağacı neden kesiyorsunuz. Gidin ağaçsız olan dağları ağaçlandırın" diye tepki gösterdi.

Ağaç katliamının durdurulması için dava açılacağı belirtildi.

Eylem, alkışlarla sona erdi.