4 Ekim 2024 Cuma

Metin Lokumcu davası Trabzon'a kaçırıldı

Metin Lokumcu'nun katledilmesine ilişkin 9 yıl sonra açılan dava, duruşmaya saatler kala Trabzon'a kaçırıldı. Avukatlar dosyanın uzatılmak istendiğini belirtti, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri ise "nereye kaçırılırsa kaçırılsın sahip çıkmaya, takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde Hopa ziyareti sırasında yapılan eyleme yönelik polis saldırısında Metin Lokumcu'nun öldürülmesine ilişkin dava 9 yıl sonra açıldı. Yarın Hopa'da yapılacak duruşmaya saatler kala, dava "kamu güvenliği" bahanesiyle Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi'ne taşındı.

Hopa Asliye Ceza Mahkemesi, saatler kala dosya üzerinden karar alarak "kamu güvenliği" gerekçesiyle davanın Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen kararda, "sanıklar Bayram Ali Kaş, Erol Darcan, Fatih Ünlü, Haktan Yakıcı, İlhami Çalı, Mehmet Seyfettin Uzun, Muhammet Ulaşlı, Muhsin Armağan, Recep Aydın, Saim Baktimur, Sinan Eyupoğlu, Taner Ballı ve Tayfun Vardarlı hakkında taksirle ölüme neden olma suçundan yargılananların Trabzon Asliye Mahkemesi'ne nakline Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından 21 Aralık 2020 tarih ve 2020/6986 esas ve 2020/14284 sayılı ilamı ile karar verilmiştir" denildi.

RESEN DURUŞMA YAPILDI
Kararın avukatlara tebliğ edilmesi ardından, avukatsız resen duruşma yapan Hopa 2. Asliye Ceza Mahkemesi kararında, "Cumhuriyet savcısının huzuruyla sanıklar, sanık müdafileri ve müştekiler ile mağdurlarının ve vekillerinin yokluklarında kesin olarak karar verilmiştir."

'KARARININ TARAFSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞTÜ'
Lokumcu dosyasının avukatlarından Mert Ekinci, "Dosya kapsamında yargılanan sanıkların tamamı kolluk personeli yani yürütmenin personeli olup davanın nakli için yürütmenin organlarından olan Adalet Bakanlığından görüş istenilmesi bu anlamda nakil kararının tarafsızlığına gölge düşürür niteliktedir" dedi. 

'DOSYADAKİ HER AŞAMAYI UZATACAK BİR KARAR'
Avukat Sercan Aran ise, mesai saatinin bitimine 10 dakika kala karanın UYAP'a yüklendiğini söyledi.

"Yangından mal kaçırır gibi, duruşmaya bir günden az kala bu kararın çıkmasını izah edemiyoruz" diyen Aran, benzer şekilde birçok dosyanın sevk edildiğini, emniyet ya da MİT tarafından hazırlanan raporlar esas alınarak, bu kararın verildiğini söyledi. Ancak Lokumcu davasında böyle bir rapor hazırlanmadan kararın alındığını ifade eden Aran, "Bu dosyada keşif yapılacak, Trabzon'dan nasıl yapacağız bu keşfi hala anlayamıyoruz. Dosyadaki her aşamada her şeyi uzatacak bir karar oldu. 9 yıldır aile ve bizler adalet arıyoruz dosyada. Her ne kadar eksik olsa da bir iddianame tanzim edildi ve yargılama başlayacaktı. Ancak sanıkların yargılanmasına, sorgulanmasına dahi izin verilmiyor, uzatıldıkça uzatılıyor dosyamız" dedi.

'NEREYE KAÇIRILIRSA KAÇIRILSIN, SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Davanın Trabzon'a kaçırılmasına ilişkin Sol Parti, Halkevleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi(ESP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hopa İlçe Örgütü, Eğitim-Sen Hopa Temsilciliği, SES Artvin İl Temsilciliği, Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP), İHD Rize Şubesi ve ÇGD Rize Şubesi yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, şunlar belirtildi: "Metin Lokumcu davasının duruşmaya saatler kala Trabzon'a nakledildiğine ilişkin kararın, UYAP'a yüklendiğini avukatlarımız aracılığı ile öğrendik. Mahkeme ile avukatlarımızın yaptığı görüşmede 'mahkeme hakiminin resen duruşma açtığını nakil kararını bir kaç saat sonra taraflara tebliğ edeceği' bildirildi. Bu bir nakil değildir, davanın kaçırılmasıdır ve hukuksuzdur. Davanın Hopa'dan kaçırılması 9 yıldır süren adalet arayışında adalet arayan bizlerin önüne taş koymaya çalışmaktır. Ortada bir güvenlik sorunu yoktur asıl güvenlik sorunu iktidarın kendisidir. Metin Lokumcu'nun canına kastedenlerdir güvenlik sorunu, adalet arayan bizlerin önüne taş koymaya çalışanlardır. Davamıza, hocamıza 9 yıldır nasıl sahip çıktıysak bu dava nereye kaçırılırsa kaçırılsın sahip çıkmaya, takipçisi olmaya devam edeceğiz."