4 Ekim 2024 Cuma

ÖHD'den Dedeoğulları katliamı davasına çağrı

Konya'da Dedeoğulları katliamına ilişkin 14 Aralık'ta görülecek davanın ilk duruşmasına ilişkin açıklama yapan ÖHD Genel Merkezi, başta avukatlar olmak üzerine kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi Konya'nın Meram ilçesinde yaşayan ve 30 Temmuz'da Mehmet Altun tarafından aynı aileden 7 kişinin katledilmesinin ardından 14 Aralık'ta Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşmaya ilişkin davaya katılım çağrısında bulundu.

12 Mayıs tarihinde Konya'nın Meram ilçesinde yaşayan Dedeoğullarına yönelik "öldürmeye teşebbüs eylemleri" akabinde etkili bir soruşturma yürütülmediği belirtilen açıklamada, "Failler salıverilerek ve Dedeoğulları ailesi korumasız bırakılarak ırkçı saldırlar engellenmemiştir. 22 Mayıs tarihinde ise Dedeoğulları ailesi aynı kişiler tarafından tekrar saldırıya uğramış, failler yine serbest bırakılmış ve Dedeoğulları ailesinin 'can güvenlikleri bulunmadığına' ilişkin adli ve idari makama yaptıkları çok sayıda başvuruya rağmen kendilerine yönelik saldırıların önünü kesecek etkili önlemlerin hiçbiri alınmamıştır. Sadece ana başlıkları ile özetlenen bu sürecin vardığı nokta 30 Temmuz tarihinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin evlerinin önünde son derece organize ve profosyenel bir biçimde katledilmesi olmuş, daha önce ‘Sizi buradan kaldıracağız Kürtler' nidaları ile Dedeoğulları ailesine defalarca saldıran failler ailenin 7 üyesini katletmişlerdir" dedi.

Sürecin bütünlüklü bir biçimde ele alınmadığı, dosyadaki delilerin değerlendirilmediği, taleplerin karşılanmadığı soruşturma neticesinde düzenlenen iddianamenin başlayan kovuşturma aşamasında sanıkların tek tek tahliye edildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Halihazırda yalnızca saldırıyı gerçekleştiren şahıs tutuklu kalmıştır. ÖHD olarak; ırkçı ve ayrımcı saldırıların karşısında olduğumuzu ve başta yaşam hakkı olmak üzere tüm ağır insan hakkı ihlallerinin cezasız bırakılmaması için mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyor, tüm meslektaşlarımızı ve demokratik hukuk örgütlerini Dedeoğulları ailesinin katledilmesine ilişkin davanın 14 Aralık tarihinde görülecek ilk duruşmasına çağırıyoruz" denildi.