4 Ekim 2024 Cuma

Paris'te ve Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçiler İstanbul'da anıldı

Paris'te ve Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçiler İstanbul'un üç ilçesinde yapılan etkinliklerde anıldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisleri ile Tevgera Jinên Azad (TJA), 9 Ocak 2013'te Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan ile 5 Ocak 2016'da Silopi'de öz yönetim direnişi döneminde katledilen Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır için İstanbul'un üç ilçesinde anma etkinliği düzenledi.

BAHÇELİEVLER
HDP Bahçelievler ilçe binasında gerçekleştirilen anmaya HDK yöneticileri, HDP Bahçelievler ilçe eşbaşkan ve yöneticileri, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan TJA aktivisti Emine Caynak, Kürt kadın siyasetçilerin katledilmelerini kınayarak, büyüyen kadın mücadelesinin devletin korkulu rüyası haline geldiğini dile getirdi. Caynak, Kürt kadınlarının eşsiz bir mücadele geliştirdiğine dikkat çekerek, katledilen kadın siyasetçilerin anısına mücadeleyi büyüterek zafere ulaşacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından katledilen Kürt kadın siyasetçilerin yaşam ve mücadelelerini konu alan sinevizyon gösterimi düzenlendi. Sinevizyon gösteriminin ardından anma "Şehit namirin" sloganıyla son buldu.

ÇEKMEKÖY
HDK, HDP ve TJA tarafından anmaların gerçekleştirildiği bir diğer merkez ize Çekmeköy oldu. HDP Çekmeköy ilçe binasında bir araya gelen çok sayıda kişi, katledilen kadın siyasetçileri andı.

HDP PM üyeleri Çiçek Arıç, katledilen kadın siyasetçileri anarak, mücadelelerini devam ettireceklerini söyledi. Arıç, Kürt kadın mücadelesinin tüm dünyaya örnek bir duruma geldiğini dile getirerek, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Burada da sinevizyon gösteriminin ardından anma son buldu.

KAĞITHANE
Kağıthane ilçesindeki anmaya HDP MYK Üyesi Ferhat Encü, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ile TJA aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı. Anma saygı duruşu ve katledilen siyasetçileri anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı.

Anmada konuşan HDP İstabul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, sistemin her zaman direnenleri hedef aldığını, en çok ise kadınlardan korktuğunu belirterek, "9 Ocak katliamı sıradan bir cinayet değil, uluslararası komplonun devamıdır" dedi. Sakine Cansızların hayatını mücadeleye adadıklarını ifade eden Bulut, mücadeleyi bugün direnen kadınlara miras bıraktığını kaydetti.

Ardından konuşan HDP MYK üyesi Ferhat Encü de katledilen kadınları anarak, verdikleri mücadeleleri ile kendilerine ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Daha sonra konuşan TJA aktivisti Süreyya Kılıç ise Kürt kadınlarını özgürlük mücadelesinde öncü konumuna getiren PKK lideri Abdullah Öcalan'ı selamlayarak, Sakine Cansızların bıraktığı mücadele mirasının taşıyıcıları olacaklarını yineledi.