4 Ekim 2024 Cuma

Trabzon'da hasta tutsakların tedavileri yapılmıyor

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan 6 hasta tutsağın tedavilerinin yapılmadığını belirtti ve serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta basın açıklaması yapan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 327. haftasında da video mesaj yayınladı. İnisiyatif adına açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube yöneticisi Sevil Turgut, salgın döneminde tutukluları hastaneye gidiş ve gelişlerinin imkânsız hale getirildiğini söyledi. Turgut, "Ayrıca her hastaneye gidiş ve gelişlerde 14 günlük ağır karantina süreci de büyük bir sorun oluşturmakta, yaşamını tek başına devam ettiremeyecek olan hasta mahpuslar, karantina odalarından kaynaklı hastaneye gitmek istememektedirler" dedi.

ÇIPLAK ARAMA
Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Hapishanesi'ndeki 6 hasta tutuklunun aileleri ve avukatları aracılığıyla İHD'ye ulaştırdığı bilgileri paylaşan Turgut, şunları aktardı:

Ferzende Çiçek: Trabzon'a 7 Ocak 2020 tarihinde 3 mahpusla birlikte getirilmiş ve cezaevine ilk girişte çıplak aramayı kabul etmediği için kaba dayak atılmış ve işkenceye maruz kalmıştır. Kafasının sol tarafında şarapnel parçaların bulunmakta, sol kulağı duymamakta, kafatasındaki çökme nedeniyle baş ağrıları çekmektedir. Şarapnel parçaları nedeniyle Van'da tedavi görmüş ancak Trabzon'da herhangi bir tedavi yapılmamaktadır. Hepatit-B hastasıdır, 6 ayda bir tahlil ve kontrolleri yapılmakta ancak karantina koğuşunda kalmak istemediğinden hastaneye sevk talep etmek istemiyor. 2014 yılında İstanbul ATK'ya sevk edilmiş, ‘kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir' raporu verilmiştir. Oysa tek başına ihtiyaçlarını giderememektedir. 6 yıllık süre zarfında sağlık sorunları daha da artmıştır.

Nevzat Çapkın: Hipertansiyon ve kolestrol hastasıdır. Pandemiden önce çok büyük acılar çektiğini deyim yerindeyse ölümden döndüğünü, önce anestezi yapıldığını, endoskopiden sonra reflü olduğunun söylendiğini ve kendisine ilaçlar yazıldığını aktarmıştır.

DİŞ HEKİMİ YOK
Reşit Uyar: Prostat kanseri hastası ve ayrıca mide ülseri rahatsızlığı bulunmaktadır. Ülser nedeniyle karnında aniden ve şiddetli ağrılar oluşmakta, karnı sertleşmektedir. Ayrıca iki tane üst dişi kalmış ve takma diş yapılması gerekmektedir. Ancak diş teknikerlerin çalışmadıkları içinde hastaneye sevklerinin yapılmadığını, diş polikliniğinde diş hekiminin olmadığını aktarmıştır.

Özgür Gürbüz: KOAH hastasıdır. Tüberküloz geçirmiş, akciğerinde Bronşektazi oluşmuştur ve bu hastalığı ilerlemesi durumunda ameliyat olması gerekmektedir.

İmdat Bingöl: Anemi ve Bronşit tanısı konulmuştur. İklim koşulları sağlığını etkilemekte, nemli havalarda nefes almakta zorluk çekmektedir. Daha kuru bir havaya yere nakledilmek için daha önceleri başvuru yapmış, önce Tekirdağ hapishanesine oradan da Patnos hapishanesine sevk edilmiş, ancak rızası dışında nemli iklime sahip Beşikdüzü'ne gönderilmiştir.

SEVKİ YAPILMADI
Mahsun Yüksekbağ: İdrar yollarında ve bağırsaklarında yüksek miktarda iltihap bulunmaktadır. Doktor tarafından ilaç verilmiş ancak ilaç etki etmemektedir. Sürekli kustuğunu, kontrol için doktora gitmesi gerektiğini, pandemi sebebiyle sevkinin yapılmadığını; aynı koğuşta bulunan S.T.'nin iltihaptan kaynaklı idrarını dahi tutamayacak duruma geldiğini, hastaneye sevk edildiğini, ilaç tedavisi görmesine rağmen sağlık sorunlarının devam ettiğini, idrar ve bağırsaklarda iltihaplanmanın kurumda genel bir sorun olduğunu, aynı şikayetlere sahip başka mahpusların olduğunu aktarmıştır.