4 Ekim 2024 Cuma

TTB: Başasistanlık sözlü sınavı adaylar arasında eşitsizliklere yol açacak

TTB, 2018'den beri nedensiz bir şekilde ertelenen başasistanlık sınavının neden, salgının arttığı bir dönemde yapıldığını Sağlık Bakanlığı'na sordu. TTB, sınavın adaylar arasında eşitsizliklere yol açacağını belirterek, yeni bir düzenleme yapılmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı, 17 Temmuz 2018'de Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri için başasistanlık sınavı yapılacağını ilan etmiş ve sınav başvuruları alınmıştı. Ancak sınav iki kez ve gerekçe gösterilmeden ertelenmiş, ertelemenin üzerinden de 2,5 yıl geçtikten sonra 1 Eylül 2020'de yazılı sınav tarihi ilan edilmiş ve sınav 26 Eylül 2020'de gerçekleşmiştir.

İlan tarihinin ardından, 3 hafta içinde sınav yapılmasına rağmen sonuçların açıklanması yaklaşık 2 ayı bulmuştu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 12 Aralık'ta adaylara 23-24-25-28-29 Aralık 2020 tarihlerinde Ankara'da sözlü sınavın yapılacağı bilgisinin verildiğini belirterek, alınan bu kararın başasistan olmak isteyen hekimler arasında kaygı ve soru işaretlerine neden olduğunu kaydetti. 

TTB, Sağlık Bakanlığı'na şu soruları sordu:

- Yazılı sınav sonuçları neden beklenen süreden geç açıklanmıştır?

- 2,5 yıl ertelenen sınavın, vaka sayılarının arttığı zor koşullarında bu kadar aceleye getirilmesinin özel bir nedeni var mıdır?

- Sözlü sınav tarihinin sınava yalnızca 2 hafta kala ilan edilmesinin başasistanlık adayı uzmanları nasıl etkileyeceği düşünüldü mü?

- Başta göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, mikrobiyoloji ve anestezi uzmanları olmak üzere tüm hekimlerin Covid-19 mesailerinde yoğun çalıştıkları bir dönemde kısa sürede hazırlanmalarının mümkün olamayacağı neden göz önüne alınmamaktadır?

- Sağlık Bakanlığı hekimlerin nöbet ve çalışma saatlerinin en az bir ay öncesinden belirlenmesini isterken 10 gün sonrasına sınav konulmasını nasıl açıklamaktadır?

- Uzman hekimlerin pandemiye karşı canla başla çalıştığı bir süreçte sınava girmek için kullanacağı izinlerin planlaması yapılmış mıdır?

- Sözlü sınav için Ankara'ya yolculuk ve fiziksel temas, bulaş açısından hekimleri riske atmayacak mıdır?

- Hasta ya da temaslı hekimler sınava nasıl girecektir? Sınava giremeyenler için telafi sınavı yapılacak mıdır?"

Başta Ankara olmak üzere, tüm ülkede pandeminin ivme kazandığı bir süreçte plansız, aceleye getirilerek yapılacak sözlü sınavın daha fazla eşitsizliğe yol açacağına dikkat çeken TTB, sınavın hak kayıplarına neden olacağı ve hekimlerde Covid-19 bulaş riskini artıracağının açık olduğunu söyledi. TTB, yönelttikleri sorular Sağlık Bakanlığı tarafından hızla yanıtlanmasını ve liyakata dayalı, akılcı planlamalarla yeni düzenlemeler yapılmasını istedi.